Erosive potential of sugar-free hard candies dissolved in water and artificial saliva

Authors

  • Maria Mercês Aquino Gouveia Farias Universidade do Vale do Itajaí
  • Magatha Marquetti Lazzaris de Oliveira Universidade do Vale do Itajaí
  • Beatriz Helena Eger Schmitt Universidade do Vale do Itajaí
  • Eliane Garcia da Silveira Universidade do Vale do Itajaí, School of Dentistry, Area of Pediatric Dentistry, Itajaí, SC, Brazil
  • Silvana Marchiori de Araújo Universidade do Vale do Itajaí

DOI:

https://doi.org/10.20396/bjos.v15i1.8647129

Keywords:

Tooth Erosion. Candies. Saliva, Artificial. Hydrogen-Ion Concentration. Acidity.

Abstract

Aim: To compare the acidity of sugar-free hard candies dissolved in water and artificial saliva. Methods: Sugar-free Flopi Florestal hard candies (grape, strawberry, cherry, orange, ginger, lemon balm, fennel) were selected and grouped in 2 groups: G-1 (candies dissolved in distilled water) and G-2 (candies dissolved in artificial saliva). Candies were triturated with a porcelain pestle, yielding two samples of 20 g. Samples were dissolved in 120 mL distilled water (G-1) and 120 mL artificial saliva (20 mM NaHCO3, 3 mM NaH2PO4.H2O and 1 mM CaCl2.2H2O) (G-2), obtaining three samples of 30 mL for each of the flavors and groups. pH was measured using potentiometer and combined glass electrode. Titratable acidity was evaluated by adding 100 μL 1M NaOH aliquots until reaching pH 5.5. For statistical analysis, analysis of variance (ANOVA) was used. Means were compared by the Tukey test at 5% significance level (p<0.05) Results: All flavors of G-1 showed pH values below 5.5. Comparison of groups in the same flavor showed a significant increase in pH in flavors of G-2. Comparison of the titratable acidity between G-1 and G-2, showed that fruit flavors were significantly different from each other, with reduced acidity in G-2. Conclusions: All evaluated candies are acid, and dilution in artificial saliva raised their pH and lowered their titratable acidity, reducing their erosive potential.

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Author Biographies

Maria Mercês Aquino Gouveia Farias, Universidade do Vale do Itajaí

Possui graduação em Odontologia pela Universidade Federal da Paraíba (1995) e mestrado em Odontologia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1999). Atualmente é professora da Universidade do Vale do Itajaí. Tem experiência na área de Odontologia, com ênfase em Odontopediatria, atuando principalmente nos seguintes temas: erosão dental, erosão, pH, dente decíduo e dentição decídua. Atualmente é membro do grupo de pesquisa Atenção a Saúde Individual e Coletiva em Odontologia.

Magatha Marquetti Lazzaris de Oliveira, Universidade do Vale do Itajaí

Possui graduação em Odontologia pela Universidade do Vale do Itajaí (2015). Publicou artigo com os seguintes temas: erosão dentária, concentração de íons hidrogênio, hábitos alimentares, saliva artificial. e balas (2015). Participou da Monitoria Voluntária da Clínica de Oclusão (2015). Fez parte da diretoria da Liga Acadêmica de Implantodontia e Cirurgia (2015). Recebeu o Diploma de Mérito Discente pela Academia Catarinense de Odontologia (2015). Fez intercâmbio para Inglaterra por 6 meses (2014).

Beatriz Helena Eger Schmitt, Universidade do Vale do Itajaí

Possui graduação em Odontologia pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná(1989), especialização em ODONTOPEDIATRIA pela Escola de Aperfeiçoamento Profissional da Associação Brasileira de Odontolo(1995) e mestrado-profissionalizante em Odontopediatria pelo União das Faculdades da Fundação Hermínio Ometto(2004). Atualmente é Professor da Universidade do Vale do Itajaí. Tem experiência na área de Odontologia, com ênfase em Odontopediatria.

Eliane Garcia da Silveira, Universidade do Vale do Itajaí, School of Dentistry, Area of Pediatric Dentistry, Itajaí, SC, Brazil

Possui graduação em Odontologia pela Universidade Federal de Santa Maria (1990) e mestrado em Odontologia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1995). Atualmente é professor titular da Universidade do Vale do Itajaí. Tem experiência na área de Odontologia, com ênfase em Odontopediatria, atuando principalmente nos seguintes temas: dentes decíduos, erosão, prevenção, anquilose e odontopediatria.

Silvana Marchiori de Araújo, Universidade do Vale do Itajaí

ossui graduação em Odontologia pela Universidade Federal de Santa Maria/RS (1988), Mestrado em Odontologia pela Universidade Federal de Santa Catarina (1995) e Doutorado em Odontologia pela Universidade de Sevilla-Espanha (2002). Atualmente é professora titular da Universidade do Vale do Itajaí. Tem experiência na área de Odontologia, com ênfase em Odontopediatria, atuando principalmente nos seguintes temas: Crescimento e desenvolvimento psicológico e somático da criança, e Manutenção ou resgate da saúde individual ou coletiva. 

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Published

2016-10-13

How to Cite

1.
Farias MMAG, Oliveira MML de, Schmitt BHE, Silveira EG da, Araújo SM de. Erosive potential of sugar-free hard candies dissolved in water and artificial saliva. Braz. J. Oral Sci. [Internet]. 2016 Oct. 13 [cited 2022 Aug. 12];15(1):75-8. Available from: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/bjos/article/view/8647129

Issue

Section

Article