Banner Portal
Inovação Organizacional e Tecnológica na Fruticultura Orgânica
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Model Building
Organizational Innovation
Small Farmers
Organic Fruit Production
Knowledge System Interaction

How to Cite

MUNIZ, José Norberto; STRINGHETA, Paulo César. Inovação Organizacional e Tecnológica na Fruticultura Orgânica. Revista Brasileira de Inovação, Campinas, SP, v. 4, n. 2, p. 363–390, 2009. DOI: 10.20396/rbi.v4i2.8648917. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rbi/article/view/8648917. Acesso em: 3 jul. 2024.

Abstract

The organizacional and technological innovation model is a conceptual proposal that tries to overcome the research model vulnerabilities that does not show interaction forms with the social segments. These traditional model vulnerabilities are analyzed and the social segments are identified under two different empirical situations, considering the new patterns of values and behaviors related to the social and environmental sustentability. The orientation researchtechnology is opposed to the social research-intervention harnessed to the scientific principles. The new technological context is the way the instituitions and organizations act together at the local, regional and national levels.The additional issue is their role and functional redifinitions. Interactions effort among areas of knowledge are undertook, as well as interinterinstitutional actions, monitoring activities, and value added to the farm production complement the foundations of the proposed model.
https://doi.org/10.20396/rbi.v4i2.8648917
PDF (Português (Brasil))

References

Albuquerque, E. M., Apresentação. Revista Brasileira de Inovação, v.3, n.1, p.9-13, 2004.

Berlan, J.-P.; Lewonti, R. C.; “The Political Economy of Hybrid Corn”, in Montly Review: 35-47, jul./ago., 1986.

Busch, L.; Lacy, W. B., Science, Agriculture, and the Politics of Research, Boulder: Westview Press, 1983.

Buttel, F. H.; Kenney, M.; Kloppenburg Jr., J., “From Green Revolution to Biorevolution: some observations on the changing technological bases of economics transformation in the Third World”, in Economic Development and Cultural Change 34(1): 31-54, 1985.

Castells, M., A Sociedade em Rede. A Era da Informação: economia, sociedade e cultura, São Paulo: Paz e Terra, v.1, 2000.

Callon, M., “As Reestruturações Industriais em torno dos Programas de Pesquisa e Desenvolvimento”, in Witkowski, N. (org.), Ciência e Tecnologia Hoje, São Paulo: Editora Ensaio, 1995.

Embrapa. O Enfoque de Pesquisa e Desenvolvimento (P D) e sua implementação na Embrapa. Departamento de Pesquisa e Desenvolvimento, Brasília: Embrapa, DPD, 1993.

Foster, J. B., Marx’s Ecology. Materialism and Nature, Nova York: Monthly Review Press, 2000.

Freeman, C., The “National System of Innovation in Historical Perspective”, in Revista Brasileira de Inovação, v.3, n.1, p.15-34, 2004.

Goldstein, D. J., Biotecnología, universidad y política, México: Siglo Veintiuno Editores, 1989.

Goldstein, D. J., “Third World Biotechnology. Latin American Development, and the Foreign Debt Problem”, in Peritore, N. P.; Galve-Peritore, A. K. (orgs.), Biotechnology in Latin América. Politics, Impacts, and Risks, Delaware: SR Books, 1995.

Howard, P., “A Pesquisa e o Desenvolvimento no Processo de Desenvolvimento Industrial”, in Kim, L.; Nelson, R.,N. (orgs.), Tecnologia, Aprendizado e Inovação. As experiências das economias de industrialização recente. Campinas: Editora da UNICAMP, 2005.

Kim, L.; Nelson, R. (orgs.) Tecnologia, Aprendizado e Inovação. As experiências das economias de industrialização recente, Campinas: Editora da UNICAMP, 2005.

Luckács, G., História e Consciência de Classe, Rio de Janeiro: Elfos E., 1989.

Mark, D., “As Políticas para Ciência, Tecnologia e Inovação nas Economias Asiáticas de Industrialização Recente”, in Kim, L.; Nelson, R. (orgs.), Tecnologia, Aprendizado e Inovação. As experiências das economias de industrialização recente, Campinas: Editora da UNICAMP, 2005.

Mowery, D. C..; Rosenberg, N., Trajetórias da Inovação. Mudança Tecnológica nos Estados Unidos da América no Século XX, Campinas: Editora da UNICAMP, 2005.

Muniz, J. N., “O Conhecimento Científico como Falsa Consciência Necessária”, in Cadernos de Ciência Tecnologia, v.12, n.1/3, p.29-38. 1995.

Muniz, J. N.; Ribeiro, C. A. A. S., “Interdisciplinaridade: a metodologia integrada na elaboração de planos diretores de recursos hídricos”, in da Silva, D. D.; Pruski, F. F. (orgs.), Gestão de Recursos Hídricos. Aspectos legais, econômicos, administrativos e sociais. Brasília: Secretaria de Recursos Hídricos/MMA, 2000.

Paez, M. L., “Modelo de Análise e Gestão de Sistemas de Inovação do Agronegócio: novos horizontes ou caos?”, in Cadernos de Ciência Tecnologia, v.18, n.2, p.37-68, 2001.

Rogers, E., Diffusion of Innovations, Nova York: The Free Press, 2003.

Rosenberg, N., “Inside the Black Box: Tecnology and Economics”, Nova York, Cambridge: University Press, 1984.

Rosenberg, N., “Science and Economic Development”, in Nova Economia, v.6, n.2., p.9-22, 1996.

Sohn-Rethel, “A. Science as Alienated Consciousness”, in Radical Science Journal, v.2, n.3, p.65-101, 1983.

Vailati, J.; Cortés, D. M. M.; Pirani, P. S. H., “Princípios e Procedimentos de Certificação de Produtos Orgânicos”, in Stringheta, P. C.; Muniz, J. N. (orgs.), Alimentos Orgânicos. Produção, Tecnologia e Certificação, Viçosa: Editora UFV/FINEP, 2003.

The content of the articles and reviews published in RBI are of absolute and exclusive responsibility of their authors.

Downloads

Download data is not yet available.