Banner Portal
Relationship between culture and food as a touristic resource in Rio Grande do Sul:
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Heritage
Gastronomy
Tourism
Rio Grande do Sul
Mercantilization

How to Cite

AGUIAR, Andressa Victoria Brayer de; MARTINS, Mayara Roberta; CORBARI, Sandra Dalila. Relationship between culture and food as a touristic resource in Rio Grande do Sul: : an integrative review. Revista Arqueologia Pública, Campinas, SP, v. 17, n. 00, p. e022018, 2022. DOI: 10.20396/rap.v17i00.8668102. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/rap/article/view/8668102. Acesso em: 18 jul. 2024.

Abstract

To explore the relationship between culture and food in a more specific way, we sought to verify the convergence between the scientific production and the practical utility of this relationship by municipalities within a specific geographical area, through the use and analysis of analytical and socioanthropological categories that were suitable for interpretation through theoretical conceptualization, following the integrative review method and the steps indicated in specific publications. The results obtained in this work indicate that the convergence between the scientific production and what the municipalities have been promoting about the relationship between these categories is apparently low; however, they contribute to the deepening of the discussions and studies about the theme. 

https://doi.org/10.20396/rap.v17i00.8668102
PDF (Português (Brasil))

References

ASHTON, Mary Sandra Guerra; MULLER, Ana Cristina. A Presença da Gastronomia Alemã na Hotelaria de Novo Hamburgo, RS. Rosa dos Ventos, v. 5, n. 2, p. 319-332, abr./jun. 2013.

BAHL, Miguel; GIMENES, Maria Henriqueta; BARTOSZECK, Letícia Nitsche. Territorialidade gastronômica: as cozinhas regionais como forma de mediação do homem com o meio e como atrativo turístico. Revista Geográfica de América Central, v. 2, n. 47, p. 1-16, 2011.

BARBOSA, Fabrício; LACERDA, Daniel; VIEGAS, Cláudia; SANTOS, Alessandra. Rotas turísticas em regiões vinícolas: enoturismo na Campanha do Rio Grande do Sul – Brasil. Visão e Ação, v. 19, n. 1, jan.- abr. 2017.

BRAMBATTI, Luiz Ernesto. Avaliação de Roteiros de Turismo Rural: o caso da região Uva e Vinho, Rio Grande do Sul, Brasil. Turismo e Sociedade, v. 12, n. 2, p. 45-64, maio/ago. 2019.

BRETTAS, Luiz Fernando. Culinária e Gastronomia: entre o local e o global. In: LAVANDOSKI, Joice.; BRAMBILLA, Adriana; VANZELLA, Elídio. Alimentação e cultura: Alimentação e Turismo: criatividade, experiência e patrimônio cultural. João Pessoa: Editora do CCTA, 2019, p. 225-254.

CARVALHO, Maria; LUZ, Madel; PRADO, Shirley. Comer, alimentar e nutrir: categorias analíticas instrumentais no campo da pesquisa científica. Ciência & Saúde Coletiva, v. 16, p. 155-163, 2011.

CERETTA, Caroline. Eventos de marca: evidências de valor turístico na gastronomia regional do Rio Grande do Sul/Brasil. Rosa dos Ventos, v. 4, n. 1, p. 89-99, jan./jun. 2012.

CERETTA, Caroline; HERES, Denise da Silva. El festival del bacalao como manifestación de la gastronomia portuguesa en Pelotas, Brasil. Estudios y Perspectivas en Turismo, v. 21, n. 6, p. 1558-1577, nov. 2012.

CÉSAR, Pedro. Roteiros turístico-culturais na Serra Gaúcha (RS-Brasil): escolha e formação dos percursos e seu apelo histórico memorial. RBTur, v. 10, n. 3, p. 416-434, set./dez. 2016.

CÉSAR, Pedro; MARCOLIM, Marceli. Festa e Espaço Urbano: A Festa da Uva em sua Relação com a Cidade de Caxias do Sul-RS (Brasil). Rosa dos Ventos, v. 9, n. 4, p.537-556, 2017.

CORBARI, Sandra; SOUZA, Silvana. Aspectos culturais do turismo: reflexão sobre autenticidade e deslegitimação étnico-cultural. In: GOMES, Bruno; SOUZA, Silvana (Org.). Turismo e sociedade: aspectos teóricos. 2 ed. Curitiba: Bruno Martins Augusto Gomes, 2021, n. p.

COSTA, Luciana de Castro Neves. Enoturismo e paisagem cultural: a vitivinicultura em nova proposta. Rosa dos Ventos, v. 2, n. 2, p. 112-124, 2010.

DALMORO, Marlon; NIQUE, Walter Meucci. Tradição mercantilizada: Construção de mercados baseados na tradição. Revista de Administração Contemporânea, v. 21, p. 327-346, 2017.

ERCOLE, Flávia; MELO, Laís; ALCOFORADO, Carla. Revisão integrativa versus revisão sistemática. Revista Mineira de Enfermagem, v. 18, n. 1, p. 9-12, 2014.

FÀVERO, Ivane Maria Remus. O Vale dos Vinhedos na Serra Gaúcha: uma paisagem cultural por conhecer. Revista do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional, n. 40, p.171-190, 2019.

FIGUEIREDO, Franciele Bandeira. Gastronomia e hibridismo cultural de restaurantes italianos em Gramado (RS) - estudo de caso. Cultur, v. 3, n. 1, jan. 2009.

FIUZA, Thamires Foletto; ZUCCO, Fabricia Durieux; KRAUS, Camila Belli. Os Impactos de Festivais versus a Participação do Residente: Uma Análise da Oktoberfest de Santa Cruz do Sul (Rio Grande do Sul, Brasil). Marketing & Tourism Review, v. 4, n. 1, p. 1-23, 2019.

GABARDO, Wagner; VALDUGA, Vander. Os sistema culturales y el paisaje del viñedo brasileño: recursos para el enoturismo. Estudios y Perspectivas en Turismo, v. 28, p. 759 – 779, 2019.

GIMENES, Maria Henriqueta. O uso turístico das comidas tradicionais: algumas reflexões a partir do Barreado, prato típico do litoral paranaense (Brasil). Turismo e Sociedade, v. 2, n. 1, p. 8-24, 2009.

GIMENES, Maria Henriqueta. Uma breve reflexão sobre o lugar da gastronomia nos estudos sobre turismo realizados no Brasil. Turismo e Sociedade, v. 4, n. 2, p.425-431, 2011.

GIMENES-MINASSE, Maria Henriqueta. Comida como cultura? Notas sobre a patrimonialização alimentar e sua relação com o turismo gastronômico. Gestión Turística, n. 19, p. 41-56, 2013.

HALL, Stuart. A identidade cultural na pós-modernidade. Tradução: Tomaz Tadeu da Silva e Guacira Lopes Louro. 12 ed. Rio de Janeiro: Lamparina, 2015.

HOBSBAWM, Eric. Introduction: inventing traditions. In: HOBSBAWM, Eric.; RANGER, Terence. (Ed.). The invention of tradition. 21 ed. London/New York: Cambridge University Press, 2013.

HSU, Fu-Chieh. Food tourism: consumer behaviour in relation to traditional food. Tese (Doutorado em Filosofia), University of Queensland, Australia, 2014.

LAVANDOSKI, Joice; TONINI, Hernanda; BARRETTO, Margarita. Uva, vinho e identidade cultural na Serra Gaúcha (RS, Brasil). RBTur, v. 6, n. 2, p. 216-232, maio/ago. 2012.

LIMA, Romilda; FERREIRA NETO, José; FARIAS, Rita Cássia. Alimentação, Comida e Cultura: o exercício da comensalidade. Demetra, v. 10, n. 3, p. 507-522, 2015.

LINDNER, Michele; RODRIGUES, Suelen de Leal; SOUZA, Marcelino de. Ruralidades e turismo gastronômico no município de Silveira Martins, RS, Brasil. Rotur, n. 5, p.67-80, 2012.

MONTANARI, Massimo. La comida como cultura. Trad. Silvia Flecha. Gijón (ESP): TREA, 2004.

PAIVA, Lílian; TRICÁRICO, Luciano; TOMELIN, Carlos Alberto. A Culinária Enquanto Património Local e Recurso Turístico. In: LAVANDOSKI, Joice.; BRAMBILLA, Adriana; VANZELLA, Elídio. Alimentação e cultura: Alimentação e Turismo: criatividade, experiência e patrimônio cultural. João Pessoa: Editora do CCTA, 2019, p. 111-129.

PAULA, Tauana; STEIN, Gabriella; MECCA, Marlei. Ciclo de Vida das Destinações Turísticas: Vila Flores, RS: ‘Terra da Fé, Pão e Vinho’ . Rosa dos Ventos, v. 8, n. 1, p. 1-13, 2016.

PERTILE, Krisciê; FILIPPON, Kéllen; KUNZ, Jaciel. Memória: Polentaço® de Monte Belo do Sul, RS – Pequena História de um Evento Gastronômico. Rosa dos Ventos, v. 5, n. 4, p. 644-654, out./dez. 2013.

PINTO, Muriel; MAURER, Rodrigo. Quando a geo-história avança sobre os significados de um espaço urbano: as paisagens culturais e as transformações identitárias da fronteira Brasil-Argentina. Eure, v. 30, n. 120, may. 2014.

PINTO, Leidh Jeane Sampietro; SANTOS, Eurico de Oliveira; THOMÉ-ORTIZ, Humberto; AGUIRRE-GONZÁLEZ, Noe; JASPER, Juliana. A gastronomia regional no turismo rural da metade sul do Rio Grande do Sul. Revista de Turismo Contemporâneo, v. 5, n. 2, p. 205-220, jul./dez. 2017.

POULAIN, Jean-Pierre. Sociologias da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. Trad. Rossana Pacheco Proença, Carmen Sílvia Rial e Jaimir Conte. Florianópolis: UFSC, 2004.

RIBEIRO, Loredana. Da praça à cozinha, passando pela sala de jantar: gênero, raça e classe na Pelotas no Século XIX – e depois. Vestígios, v. 11, n. 2, jul./dez. 2017.

SANTOS, Milton. O dinheiro e o território. In: Conferência de inauguração do Mestrado em Geografia da Universidade Federal Fluminense e abertura do ano letivo de 1999. 15 mar. 1999.

SILVA, Edna; MENEZES, Estera. Metodologia da pesquisa e elaboração de dissertação. 3 ed. Florianópolis: UFSC, 2001.

SIMS, Rebecca. Food, place and authenticity: local food and the sustainable tourism experience. Journal of Sustainable Tourism, v. 17, n. 3, p. 321-336, 2009.

SOCOLOSKI, Thaimon; CARDOSO, Eduardo Schiavone. Cultura e território da imigração polonesa no município de Áurea/RS. Sociedade & Natureza, v. 32, p. 196-209, mar. 2020.

SOUZA, Magda. Reinvenção das tradições e promoção do turismo-estratégias diferenciadas de mercantilização da identidade cultural: os casos de Nova Petrópolis e São Francisco de Paula no Rio Grande do Sul. Tese (Doutorado em Sociologia), UFRGS, Porto Alegre, 2005.

SOUZA, Marcela; SILVA, Michelly; CARVALHO, R. Revisão integrativa: o que é e como fazer. Einstein, v. 8, p. 102-106, 2010.

SPINDLER, Vanessa; OLIVEIRA, Celmar; MORINS, Angela; ANDRADE FILHO, Clovis. ‘Encantos de São Chico’: uma proposta de roteirização turística. Rosa dos Ventos, v.13, n. 2, p. 601-619, 2021.

SPINDLER, Magda M.; SANTOS, Eurico O. Roteiro de turismo rural caminho pomerano: aproximações entre aspectos histórico-culturais e atrativos turísticos do roteiro. Cultur, v. 7, n. 3, p. 105-130, 2013.

TONINI, Hernanda; LAVANDOSKI, Joice. Enoturismo: experiências e sensações no Vale dos Vinhedos (RS). Turismo em Análise, São Paulo, v. 22, n. 1, p. 25-43, abr. 2011.

VALDUGA, Vander. Enoturismo no Vale dos Vinhedos. Jaguarão (RS): Fundação Universidade Federal do Pampa, 2011.

ZANETI, Tainá; ZANI, Valdeni; FLEURY, Lorena; MACHADO, Isabel; DORIGON, Caio; PEREIRA, Gabriela; ALMEIDA, Sara; LIMA, Ariane; MARTIN NETO, João; GARCIAS, Bruno; VELLINHO, Yasmin; ROHDE, Fábio; SCHNEIDER, Sérgio; KECHINSKI, Carolina. Cozinha Gaúcha: um resgate dos sabores e saberes da Gastronomia do Rio Grande do Sul. Ágora, v. 18, n. 1, p. 28-42, 2016.

ZHOU, Qilou; ZHANG, Jie; ZHANG, Honglei; MA, Jinhai. A structural model of host authenticity. Annals of Tourism Research, v. 55, p. 28-45, nov. 2015.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Revista Arqueologia Pública

Downloads

Download data is not yet available.