Banner Portal
Conceptions and reflections of members of the academic community of the Universidad Nacional de Córdoba on sovereignty and food security in the nutrition curriculum
PORTUGUÊS (Português (Brasil))
ENGLISH
ÁUDIO (Português (Brasil))
VÍDEO (Português (Brasil))

Keywords

Curriculum
Higher education
Nutrition
Content analysis

How to Cite

BEATO, Gabriel Cunha; CARRIZO, Lidia Ana Del Valle; OLIVEIRA, Maria Rita Marques de. Conceptions and reflections of members of the academic community of the Universidad Nacional de Córdoba on sovereignty and food security in the nutrition curriculum: a report from an academic visit. Revista Internacional de Educação Superior, Campinas, SP, v. 9, n. 00, p. e023017, 2022. DOI: 10.20396/riesup.v9i00.8663953. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/riesup/article/view/8663953. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Food sovereignty and security are cross-cutting themes of multiprofessional interests, of which the nutritionist has a special approach to professional insertion given the curricular characteristics. The degree of proximity of the nutritionist to these themes depends on the training process at the university level and the curriculum of the educational institution, which can address, sufficiently, or not, the themes during graduation. The present report of experiences aims to report the experience of an academic visit guided by interviews held at the School of Nutrition of the Faculty of Medical Sciences of the Universidad Nacional de Córdoba in 2019. Structured interviews were conducted with 7 key characters about understanding and the presence of food sovereignty and security in the current undergraduate curriculum in Nutrition. As main results, it was observed that the key characters had knowledge about these themes, but these contents were not clearly present in the curriculum. Much of the knowledge involving food sovereignty and security was acquired through extension projects and community work.

https://doi.org/10.20396/riesup.v9i00.8663953
PORTUGUÊS (Português (Brasil))
ENGLISH
ÁUDIO (Português (Brasil))
VÍDEO (Português (Brasil))

References

AGUIAR, Jórissa Danilla Nascimento; ROJAS, Gonzalo Ádrian. Reforma Universitária de Córdoba: Impactos na América Latina e Lições para o Tempo Presente. Revista Internacional de Educação Superior, v. 5, p. 1–12, 2019. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/riesup/article/view/8653663/19106. Acesso em: 14 set. 2019.

ALVES, Cristina Garcia Lopes; MARTINEZ, Maria Regina. Lacunas entre a formação do nutricionista e o perfil de competências para atuação no Sistema Único de Saúde (SUS). Interface - Comunicação, Saúde, Educação, v. 20, n. 56, p. 159–169, 1 jan. 2016. Disponível em: https://www.scielo.br/j/icse/a/znYJDxQJfg6VdYvRtMcRCJp/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 22 mai. 2019.

ASOCIACIÓN COLOMBIANA DE FACULTADES DE NUTRICIÓN Y DIETÉTICA (ACOFANUD). Perfil y competencias profesionales del Nutricionista Dietista en Colombia. Comisión del ejercicio profecsonal de nutrción y dietética. Bogotá D.C. v.1. 2013. 71 p. Disponível em: https://www.acofanud.org/?page_id=976. Acesso em: 18 set. 2019.

BARCO, Susana. Prácticas alternativas en diseño curricular. Alteridad. Revista de Educación, v. 7, n. 1390, p. 33–48, 2012. Disponível em: https://alteridad.ups.edu.ec/index.php/alteridad/article/view/1.2012.03. Acesso em 29 mar. 2019.

BARDIN, Laurence. Análise de conteúdo. São Paulo, SP: Edições 70, 2011. 229p. ISBN: 9789724415062.

BRASIL. CASA CIVIL. Lei no 11. 346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Brasília, DF, 2006.

CÁTEDRA LIBRE DE SOBERANÍA ALIMENTARIA, ESCUELA DE NUTRICIÓN – UNIVERSIDAD DE BUENOS AIRES (CALISA). RED CALISAS. Tejiendo redes para la Soberanía Alimentaria. Compartiendo saberes y experiencias en torno a la creación de las Cátedras Libres de Soberanía Alimentaria y Colectivos afines de la Argentina. Buenos Aires: [s.n.], 2018. 304 p. Disponível em: http://www.iade.org.ar/system/files/cuadernoparalasoberaniaalimentaria4-redcalisas.tejiendoredasparalasoberaniaalimentaria.junio2018.pdf. Acesso em: 13 out. 2019. Acesso em: 28 nov. 2019.

CORREIA, Ana Paula Sousa; DIAS, Paulo. A evolução dos paradigmas educacionais à luz das teorias curriculares. Revista Portuguesa de Educação, v. 11 (1), p. 113-122, 1998. Disponível em: http://repositorium.sdum.uminho.pt/bitstream/1822/490/1/AnaPaulaSousa.pdf. Acesso em 13 fev. 2019.

COSTA, Ester de Queirós; RIBEIRO, Victoria Maria Brant. Análise de um processo de reforma curricular vivenciado por professores formadores de nutricionistas. Ciência & Educação (Bauru), v. 18, n. 3, p. 657–673, 2012. Disponível em: https://www.scielo.br/j/ciedu/a/nXKDTnVW8nqBhxz5wtgx3Br/?lang=pt. Acesso em 14 fev. 2019.

CROCKER, René Cristóbal; et al. El Currículum Simétrico en la Formación de Profesionales de Salud y Alimentación con los Pueblos Originarios: La Experiencia con la Etnia Wixárika de México. Revista Latinoamericana de Educación Inclusiva, v. 11, n. 2, p. 109–123, 2017. Disponível em: https://www.scielo.cl/pdf/rlei/v11n2/art08.pdf. Acesso em 12 ago. 2019.

DART, Janeane; et al. Toward a Global Definition of Professionalism for Nutrition and Dietetics Education: A Systematic Review of the Literature. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 119, n. 6, p. 957–971, 1 jun. 2019. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30878401/. Acesso em 2 jan. 2019.

DE SCHUTTER, Olivier. Informe del Relator Especial sobre el derecho a la alimentación. Consejo de Derechos Humanos. Naciones Unidas. 19 de dezembro de 2011. 16 p. Disponível em: https://www.ohchr.org/Documents/Issues/Food/A.HRC.19.59.Add.5_SP.pdf. Acesso em: 19 mai. 2019.

FERNANDES, Anna Christina Pinheiro; et al. Food environments for a healthy and nutritious diet: The contribution of academia. In: Food environments: Where people meet the food system. In: Food environments: Where people meet the food system. UNSCN Nutrition, v. 44, p. 160–168, 2019. Disponível em: https://www.utpl.edu.ec/postmaster/userfiles/files/UNSCN-Nutrition44-WEB-21aug_compressed.pdf. Acesso em: 12 dez. 2019.

FIORIN, Bruna. Universidade: adaptação e aprendizagem. In: PAVÃO, Sílvia Maria de Oliveira. (Org.). Ações de atenção à aprendizagem no Ensino Superior. Santa Maria: UFSM, Ed. pE.com, 2015. 210 p. ISBN 9788567104027.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION (FAO) et al. Panorama de la Seguridad Alimentaria y Nutricional en América Latina y Caribe 2019. Santiago: Food and Agriculture Organization, 2019. 135 p. ISBN: 9789251319581.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION (FAO). World Food Summit. Declaration on World Food Security. Roma, 13 de novembro de 1996. Disponível em: http://www.fao.org/3/w3613e/w3613e00.htm. Acesso em 10 jul. 2019.

FRUTUOSO, Maria Fernanda Petroli; JUNQUEIRA, Virginia; CAPOZZOLO, Ângela Aparecida. A experiência de formação (em) comum de nutricionistas na Unifesp, campus Baixada Santista. Saúde em Debate, v. 41, n. 112, p. 298–310, 2017. Disponível em: https://www.scielo.br/j/sdeb/a/c6SsJbfk6sMWrknTyvYTfsS/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 17 mai. 2019.

GLENZA, Fernando; GIANNUZZI, Leda. La Red de Cátedras Libres de Soberanía Alimentaria de universidades públicas y colectivos afines de la Argentina (RedCALISAS): El surgimiento de un nuevo Movimiento Socioterritorial de base universitaria. [s.l: s.n.]. 2018.1 9p.

GORDILLO, Gustavo; JERÓNIMO, Obed Méndez. Seguridad y soberania alimentaria. Documento base para discusión. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, 2013. 45p. Disponível em: http://www.fao.org/3/ax736s/ax736s.pdf. Acesso em: 28 out. 2019.

GUERRA, Lucia Dias da Silva. Direito humano à alimentação adequada e atuação profissional em saúde pública. 2017. Tese (Doutorado em Nutrição em Saúde Pública) - Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2017. doi:10.11606/T.6.2017.tde-29112017-001605. Acesso em: 10 abr. 2019.

GUERRA, Lúcia Dias da Silva; CERVATO-MANCUSO, Ana Maria; BEZERRA, Aída Couto Dinucci. Alimentação: um direito humano em disputa - focos temáticos para compreensão e atuação em segurança alimentar e nutricional. Ciencia & Saúde Coletiva, v. 24, n. 9, p. 3369–3394, 1 set. 2019. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/HMJwyTBrpS9SkLdHdhxjvQs/?lang=pt&format=pdf. Acesso em 19 mai. 2019.

HOYOS, Claudia Janet Cataño; D’AGOSTINI, Adriana. Segurança Alimentar e Soberania Alimentar: convergências e divergências. Revista NERA, v. 20, n. 35, p. 174–198, 2017. Disponível em: https://revista.fct.unesp.br/index.php/nera/article/view/4855. Acesso em 21 out. 2019.

LA VIA CAMPESINA. Declaración de Tlaxcala de La Vía Campesina. Tlaxcala, 21 de abril de 1996.

LISBÔA, Célia M. Patriarca; FONSECA, Alexandre Brasil. Abordagem de segurança alimentar nutricional nos currículos das universidades federais brasileiras: principais enfoques. Saúde e Sociedade, v. 29, n. 3, p. 1–13, 2020. Disponível em: https://www.scielo.br/j/sausoc/a/8D4byGLvQVfWZPQSKvgCpFR/?format=pdf&lang=pt. Acesso em 21 out. 2019.

MARTÍNEZ, Erix Bozón. La seguridad alimentaria y nutricional de Colombia, una prioridad. Cuadernos Latinoamericanos de Administración, v. 10, n. 18, p. 3, 2014. Disponível em: https://www.redalyc.org/pdf/4096/409634370001.pdf. Acesso em 22 out. 2019.

MASETTO, Marcos Tarciso; NONATO, Bréscia; MEDEIROS, Zulmira. Inovação Curricular No Ensino Superior: entrevista com Marcos Tarciso Masetto. Revista Docência Ens. Sup, v. 7, n. 1, p. 203–210, 2017. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/rdes/article/view/2300. Acesso em: 11 abr. 2019.

MESQUITA, Diana; FLORES, Maria-Assunção; LIMA, Rui M. Desenvolvimento do currículo no ensino superior: desafios para a docência universitária. Revista Iberoamericana de educación superior, v. 9, n. 25, p. 42–61, 2018. Disponível em: http://www.scielo.org.mx/pdf/ries/v9n25/2007-2872-ries-9-25-42.pdf. Acesso em 11 abr. 2019.

MORAES, Bibiana Arantes.; COSTA, Nilce Maria da Silva Campos. Compreendendo os currículos à luz dos norteadores da formação em saúde no Brasil. Revista da Escola de Enfermagem, v. 50, p. 9–16, 2016. Disponível em: https://www.scielo.br/j/reeusp/a/THFg3vQ7vZHDHxrdb8WrfWt/?lang=pt&format=pdf. Acesso em: 14 abr. 2019.

NAVES, Camilla Ceylão Daher; RECINE, Elisabetta. A atuação profissional do nutricionista no contexto da sustentabilidade. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 9, n. 1, 2014. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/6246/8819. Acesso em: 2 nov. 2019.

NETO, José Alves de Freitas. A reforma universitária de Córdoba (1918): um manifesto por uma universidade latino-americana. Revista Internacional de Educação Superior, p. 62–70, 2011. Disponível em: http://www.gr.unicamp.br/ceav/revistaensinosuperior/ed03_junho2011/pdf/10.pdf. Acesso em: 12 set. 2019.

PACHECO, Jose Augusto. Estudos curriculares: Desafios teóricos e metodológicos. Ensaio, v. 21, n. 80, p. 449–471, 2013. Disponível em: https://revistas.cesgranrio.org.br/index.php/ensaio/article/view/324. Acesso em: 12 set. 2019.

PASTORINO, Leonardo Fabio. La seguridad alimentaria, un concepto pretencioso. Przegląd Prawa Rolnego, v. 2, n. 27, p. 183-206, 2020. Disponível em: http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.ojs-doi-10_14746_ppr_2020_27_2_10. Acesso em: 6 jun. 2021.

PIATO, Ronise Straiotto; et al. Educação para o desenvolvimento sustentável: o papel da Universidade. Archives of Health Investigation, v. 3, n. 6, p. 41–45, 2015. Disponível em: https://www.archhealthinvestigation.com.br/ArcHI/article/view/87. Acesso em: 13 set. 2019.

SAAVEDRA, Eugenia.; ILLESCA, Mónica; CABEZAS, Mirtha. Aprendizaje basado en problemas (ABP) como estrategia para adquisición de competencias genéricas: estudiantes de nutrición y dietética, Universidad de la Frontera. Revista Chilena de Nutrición, v. 41, n. 2, p. 167–172, 2014. Disponível em: https://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v41n2/art07.pdf. Acesso em: 14 set. 2019.

SACRISTÁN, José Gimeno. El curriculum: una reflexión sobre la práctica. 9. ed. Madrid: Morata, 2008. 424 p. ISBN: 8471123266.

SANTOMÉ, Jurjo Torres. El curriculum oculto. 8. ed. Madrid: Morata, 2005. 220 p. ISBN: 788471123510.

SOARES, Nadia Tavares; AGUIAR, Adriana Cavalcanti de. Diretrizes curriculares nacionais para os cursos de nutrição: avanços, lacunas, ambiguidades e perspectivas. Revista de Nutrição, v. 23, n. 5, p. 895–905, 2010. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/HSzk7z5WtNZdYVpKmSzyw3B/abstract/?lang=pt. Acesso em: 23 out. 2018.

SWINBURN, Boyd Anthony; et al. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. The Lancet, v. 393, n. 10173, p. 791–846, 2019. Disponível em: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32822-8/fulltext?utm_campaign=tlobesity19&utm_source=HubPage. Acesso em: 20 dez. 2019.

UNITED NATIONS (UN). Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Resolution adopted by the General Assembly on 25 September 2015. General Assembly. United Nations, 21 de outubro de 2015. 35 p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Revista Internacional de Educação Superior

Downloads

Download data is not yet available.