Abstract
This study aims to analyze the factors associated with food and nutritional insecurity in quilombola communities in the state of Tocantins, northern Brazil. A cross-sectional study carried out in four quilombola communities in northern Brazil. Socioeconomic and demographic characteristics were analyzed through a semistructured form and the level of food insecurity was measured by the Brazilian Food Insecurity Scale. In order to analyze the adherence of the quantitative data to the normal distribution, the Shapiro-Wilk test was used. Analyzing the association between socioeconomic characteristics and the prevalence of food insecurity was used the Chi-square test. To estimate factors associated with food insecurity, Poisson regression with robust variance was used. A prevalence of 71.2% (n = 47) was found to be food insecure. Of the individuals living in situations of food insecurity, 15.79% (n = 3) had altered hemoglobin levels. A prevalence of food insecurity of 71.2% can be observed and the female head of household increases the chances of food and nutritional insecurity among the quilombolas of the state of Tocantins.
References
Silva EKPS, Medeiros DS, Martins PC, et al. Insegurança alimentar em comunidades rurais no Nordeste brasileiro: faz diferença ser quilombola? Cad Saúde Pública. 2017;33(4). DOI:10.1590/0102-311X00005716
Soares DA, Barreto SM. Sobrepeso e obesidade abdominal em adultos quilombolas, Bahia, Brasil. 2014;30(2):341-354. Cad. Saúde Pública. 2014;30(2):341-354.
Soares DA, Barreto SM. Indicadores nutricionais combinados e fatores associados em população Quilombola no Sudoeste da Bahia, Brasil. Cien Saude Colet. 2015;20(3):821-832. DOI: 10.1590/1413-81232015203.03922014
Volochko A, Batista LE. Saúde nos Quilombos. São Paulo: Instituto de Saúde; 2009.
PNUD. Política Nacional de Saúde da População Negra: uma questão de equidade. Doc. resultante. Brasília: PNUD; 2001.
Alves KPS, Jaime PC. A Política Nacional de alimentação e Nutrição e seu diálogo com a Política Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Cien Saude Colet. 2014;19(11):4331-4340. DOI: 10.1590/1413-812320141911.08072014
Pinto AR, Borges JC, Novo MP, Pires PS. Quilombos do Brasil: Segurança Alimentar e Nutricional em Territórios Titulados. Cad Estud Desenvolv Soc em Debate. 2014;26(17):04-66.
Santos TG, Silveira JAC, Longo-Silva G, Ramires EKNM, Menezes RCE. Tendência e fatores associados à insegurança alimentar no Brasil: Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios 2004, 2009 e 2013. Cad Saude Publica. 2018;34(4):1-17. DOI: 10.1590/0102-311x00066917
FAO. O Estado da Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil 2015. Agendas Converg [Internet]. 2015 [acesso em 2020 mar 20];44. Disponível em: http://www.sim.salvador.ba.gov.br
Voci SM, Slater B. Consistência interna da Escala Brasileira de Insegurança Alimentar aplicada por entrevista telefônica e preenchida pelo entrevistado Internal. Nutrire. 2015;40(3):318-327.
Monego ET, Gondim R, Cordeiro MDM, Costa RM. (In)Segurança Alimentar de Comunidades Quilombolas do Tocantins. Segur Aliment Nutr. 2010;17(1):37-47.
Ribeiro G, Morais FMO, Pinho L. (In)Segurança alimentar de comunidade quilombola no norte de Minas Gerais. Ciência, Cuid e Saúde. 2015;14(3):1245. DOI: 10.4025/cienccuidsaude.v14i3.21845
Sousa LA, Medeiro DS, Lima GP, Santos LM. Insegurança Alimentar de Famílias Residentes numa Comunidade de Zona Rural de Vitória da Conquista – BA. Saúde.com. 2016;12(1):444-453. DOI: 10.22481/RSC.V12I1.316
Von Elm E, Altman DG, Egger M, Pocock SJ, Gøtzsche PC, Vandenbroucke JP. The strengthening the reporting of observational studies in epidemiology (STROBE) statement: Guidelines for reporting observational studies. Int J Surg. 2014;12(12):1495-1499. DOI: 10.1016/j.ijsu.2014.07.013
Bezerra VM, Medeiros DS, Gomes KO, et al. Inquérito de Saúde em Comunidades Quilombolas de Vitória da Conquista, Bahia, Brasil (Projeto COMQUISTA): aspectos metodológicos e análise descritiva. Cien Saude Colet. 2014;19(6):1835-1847. DOI: 10.1590/1413-81232014196.01992013
Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa – ABEP. Critério Brasil 2015 e atualização da distribuição de classes para 2016. Critério Classif Econômica Bras. 2016:1-6.
Sardinha LMV. Escala Brasileira de Insegurança Alimentar – EBIA: análise psicométrica de uma dimensão da Segurança Alimentar e Nutricional. Ministério do Desenvolv Soc e Combat à Fome [Internet]. 2014 [acesso em 2020 abr 15];1-15. Disponível em: https://aplicacoes.mds.gov.br/sagirmps/simulacao/estudos_tecnicos/pdf/73.pdf
Pozza L, Santos D. Proposta de versão curta da Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Rev Saúde Pública. 2014;48(5):783-789. DOI: 10.1590/S0034-8910.2014048005195
Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Manual de Vigilância Sanitária sobre o transporte de material biológico [Internet]. 2015 [acesso em 2020 abr 15]. Disponível em: http://www.pncq.org.br/uploads/2015/notícias/Manual de Transporte de Material Biolo_gico.pdf
IBGE. Pesquisa Nacional de Amostragem Domiciliar: Segurança Alimentar [Internet]. 2014 [acesso em 2020 mar 15]. Disponível em: http://www.ibge.gov.br
Grossi PK, Oliveira SB, Bitencourt JV. Mulheres quilombolas e divisão sexual do trabalho na sociedade contemporânea. In: Anais do Encontro Internacional e Nacional de Política Social; Vitória; 2018. 2018;1(1):1-15.
Quaresma FRP, Silva Maciel E, Santos Figueiredo FW, Adami F. Factors associated with blood pressure disorders in Afro-descendant children and adolescents. BMC Pediatr. 2019;19(1):1-8. DOI: 10.1186/s12887-019-1626-0
Vinicius L, Sousa DA, Maciel S, et al. Descriptions of Perceived Quality of Life of Residents from a Quilombo in North Brazil. J. Hum. Growth Dev. 2018;28(2):9-15.
Vinicius L, Sousa DA, Maciel S, et al. Qualidade de vida e Síndrome Metabólica em comunidades Quilombolas brasileiras: estudo transversal. Journal of Human Growth and Development. 2018; 28(3):316-332.
FAO. Building resilience for peace and food security the state of food security and nutrition in the world 2017 [Internet]. 2017 [acesso em 2018 dez 13]. Disponível em: www.fao.org/publications.
Marin-Leon L, Francisco PMSB, Segall-Corrêa AM, Panigassi G. Bens de consumo e insegurança alimentar: diferenças de gênero, cor de pele autorreferida e condição socioeconômica. Rev Bras Epidemiol. 2011;14(3):398-410. DOI:10.1590/S1415-790X2011000300005
Trivellato PT, Morais DC, Lopes SO, Miguel ES, Franceschini SCC, Priore SE. Food and nutritional insecurity in families in the Brazilian rural environment: A systematic review. Cienc e Saude Coletiva. 2019;24(3):865-874. DOI:10.1590/1413-81232018243.05352017
Sibhatu KT, Qaim M. Rural food security, subsistence agriculture, and seasonality. PLoS One. 2017;12(10). doi:10.1371/journal.pone.0186406
Fávaro T, Ribas DLB, Zorzatto JR, Segall-Corrêa AM, Panigassi G. Segurança alimentar em famílias indígenas Teréna, Mato Grosso do Sul, Brasil. Cad Súde Pública. 2007;23(4):785-793. DOI:10.1590/S0102-311X2007000400006
Quaresma FRP, Silva Maciel E, Santos Figueiredo FW, Adami F. Factors associated with blood pressure disorders in Afro-descendant children and adolescents. BMC Pediatr. 2019;19(1):244. DOI:10.1186/s12887-019-1626-0
Santos VC, Boery EN, Pereira R, et al. Condições socioeconômicas e de saúde associadas à qualidade de vida de idosos quilombolas. Texto e Context Enferm. 2016;25(2):1-9. DOI:10.1590/0104-07072016001300015
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional