Banner Portal
Understanding of undergraduate students about Food and Nutrition Security and Human Right to Adequate Food
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Higher education
Professional training
Food and nutrition security
Human right to adequate food

How to Cite

TEIXEIRA, Marcela dos Anjos; DAMIÃO, Jorginete de Jesus; LOBATO, Evelyne; CASTRO, Luciana Maria Cerqueira. Understanding of undergraduate students about Food and Nutrition Security and Human Right to Adequate Food. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 29, n. 00, p. e022037, 2023. DOI: 10.20396/san.v29i00.8667846. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8667846. Acesso em: 30 jun. 2024.

Abstract

The guarantee of human Right to Adequate Food demands for a reflection regarding the contribution of the University as for producing knowledge and training actors. This work aimed to analyze the conceptions of undergraduate students in Law, Nutrition and Social Work concerning Food and Nutrition Security and Human Right to adequate food. For this purpose, a descriptive survey was conducted with students from a public university in the state of Rio de Janeiro, who entered the university in the second semester of 2013 and, in the first semester of 2017, were at least at the eighth semester of their university course when data collection began. We used a questionnaire with open and closed questions about the presence of these subjects in the curricula and evaluated the students' understanding of those subjects. 51 Law students, 19 from Nutrition course and 13 from Social Work course participated in the study. The knowledge and presence of the subjects occurred differently in the courses. The students in the Nutrition course had more prior knowledge and a broader understanding of the concepts, which were more present in the disciplines. Although the undergraduates recognize important aspects related to food and nutritional insecurity, there is a need to broaden this discussion at the university in order to a larger number of people to be formed to defend the Human Right to Adequate Food and to contribute to the conception and implementation of public policies that guarantee access to food and income.

https://doi.org/10.20396/san.v29i00.8667846
PDF (Português (Brasil))

References

FAO. IFAD. WFP. The State of Food Insecurity in the World 2014. Strengthening the enabling environment for food security and nutrition. Relatório 392 eletrônico [Internet]. Roma: FAO; 2014 [Acesso em 2021 dez 10]. Disponível em: https://www.fao.org/3/i4030e/i4030e.pdf

Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar – PENSSAN. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da COVID-19 no Brasil – II VIGISAN: relatório final [Internet]. São Paulo: Fundação Friedrich Eber – Rede PENSSAN; 2022 [Acesso em 2023 jan 09]. Disponível em: https://olheparaafome.com.br/wp-content/uploads/2022/06/Relatorio-II-VIGISAN-2022.pdf

Martinelli SS, Cavalli SB. Alimentação saudável e sustentável: uma revisão narrativa sobre desafios e perspectivas. Ciênc. Saúde Coletiva [Internet]. 2019 [Acesso em 2023 jan 03]. 2019;24(11):4251-4261. https://doi.org/10.1590/1413-812320182411.30572017

Burity V, Franceschini T, Valente F, Recine E, Leão M, Carvalho MF. Direito humano à alimentação adequada no contexto da Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília: ABRANDH; 2010.

Brasil. Lei no 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN, com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências [Internet]. Brasília: Diário Oficial da União; 2006 [Acesso em 2019 dez 15]. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.htm

Castro LMC. Pesquisar sobre segurança alimentar e nutricional no Brasil: a que viemos? Ciênc. Saúde Coletiva [Internet]. 2010 [Acesso em 2018 out 20]. 2010;15(1):26-28. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1413-81232010000100006

Carvalho JD. Educação em direitos humanos: possibilidades e contribuições à formação humana [Internet]. 2016 [Acesso em 2018 out 29]. Disponível em: https://jus.com.br/artigos/49804/educacao-em-direitos-humanos-possibilidades-e-contribuicoes-a-formacao-humana

Organização das Nações Unidas (ONU). Comitê de Direitos Econômicos, Sociais e Culturais do Alto Comissariado de Direitos Humanos. Comentário Geral número 12: o direito humano à alimentação. New York: ONU; 1999.

Brasil. Conselho Nacional de Educação. Câmara de Educação Superior. Resolução no 15, de 13 de março de 2002. Estabelece as diretrizes curriculares para os cursos de Serviço Social. Brasília: Diário Oficial da União; 2002 [Acesso em 2018 out 29]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/cne/arquivos/pdf/CES152002.pdf

Brasil. Conselho Nacional de Educação. Câmara de Educação Superior. Resolução CNE/CES no 9, de 29 de setembro de 2004. Institui as Diretrizes Curriculares Nacionais do Curso de Graduação em Direito e dá outras providências [Internet]. Brasília: Diário Oficial da União; 2004 [Acesso em 2018 out 29]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/cne/arquivos/pdf/rces09_04.pdf

Brasil. Conselho Nacional de Educação. Câmara de Educação Superior Brasil. Resolução CNE/CES no 5, de 7 de novembro de 2001. Institui Diretrizes Curriculares Nacionais do Curso de Graduação em Nutrição. Brasília: Diário Oficial da União; 2001 [Acesso em 2018 out 29]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/cne/arquivos/pdf/CES05.pdf

Leão M. O direito humano à alimentação adequada e o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional [Internet]. Brasília: ABRANDH; 2013 [Acesso em 2021 nov 03]. Disponível em: http:// www.mds.gov.br/webarquivos/publicacao/seguranca_alimentar/DHAA_SAN.pdf

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2014.

Universidade do Estado do Rio de Janeiro [UERJ]. DataUERJ. Núcleo de Informação e Estudos de Conjuntura. Anuário Estatístico, Base de Dados 2013 [Internet]. Rio de Janeiro: UERJ; 2014 [Acesso em 2021 nov 16]. Disponível em: http://www2.datauerj.uerj.br/pdf/DATAUERJ_2014

Fernandes RAU. O direito humano à alimentação adequada e saudável e a política da assistência social: reflexões sobre a integração entre os sistemas a partir da percepção dos/as trabalhadores/as do SUAS Oikos: Família e Sociedade em Debate [Internet]. 2020 [Acesso em 2023 jan 07]. 2020;31(2):241-263. http://dx.doi.org/10.31423/oikos.v31i2.9851

Santos SMC, Ramos FP, Medeiros MAT, Mata MM, Vasconcelos FAG. Avanços e desafios nos 20 anos da Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Cad. Saúde Pública [Internet]. 2021 [Acesso em 2022 dez 15]. 2021;37(supl. 1):e00150220. https://doi.org/10.1590/0102-311X00150220

Vieira VL, Utikava N, Cervato-Mancuso AM. Atuação profissional no âmbito da segurança alimentar e nutricional na perspectiva de coordenadores de cursos de graduação em Nutrição. Interface [Internet]. 2013 [Acesso em 2018 set 20]. 2013;17(44):157-170. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1414-32832013000100013

Lisboa CMP, Brasil AF. Abordagem de segurança alimentar e nutricional nos currículos das universidades federais brasileiras: principais enfoques. Saúde Soc. [Internet]. 2020 [Acesso em 2021 dez 09]. 2020;29(3)3,e190570. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0104-12902020190570

Burlandy L, Castro IRR, Recine E, Carvalho CMP, Peres J. Reflexões sobre ideias e disputas no contexto da promoção da alimentação saudável. Cad. Saúde Pública [Internet]. 2021 [Acesso em 2022 dez 20]. 2021;37(suppl. 1);e00195520. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0102-311X00195520

Vasconcellos ABPA, Moura LBA. Segurança alimentar e nutricional: uma análise da situação da descentralização de sua política pública nacional. Cad. Saúde Pública [Internet]. 2018 [Acesso em 2022 dez 20]. 2018;34(2);e00206816. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0102-311X00206816

Inojosa RM. Sinergia em políticas e serviços públicos: desenvolvimento social com intersetorialidade. Cad. FUNDAP [Internet]. 2001 [Acesso em 2018 set 18]. 2001;(22):102-110. Disponível em: https://www.pucsp.br/prosaude/downloads/bibliografia/sinergia_politicas_servicos_publicos.pdf

Lima AEF, Sampaio JLF. Segurança alimentar nutricional: uma perspectiva interdisciplinar e sua contribuição para as ciências humanas e ambientais. Rede – Revista Eletrônica do PRODEMA [Internet]. 2016 [Acesso em 2019 jan 31]. 2016;9(2):93-110. Disponível em: http://www.revistarede.ufc.br/rede/article/view/334

Galindo E, Teixeira MA, Araújo M, Motta R, Pessoa Milene, Mendes L, Rennó L. Efeitos da pandemia na alimentação e na situação da segurança alimentar no Brasil. Berlin: Food for Justice – Power, Politics and Food Inequalities in a Bioeconomy [Internet]. 2021 [Acesso em 2021 dez 12]. 2021;4. Disponível em: http://dx.doi.org/10.17169/refubium-31814

Brasil. Presidência da República. Secretaria Geral. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Medida Provisória no 1.154, de 1o de janeiro de 2023. Estabelece a organização básica dos órgãos da Presidência da República e dos Ministérios [Internet]. 2023 [Acesso em 2023 jan 07]. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2023-2026/2023/Mpv/mpv1154.htm

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.