Banner Portal
New geographies
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Geography
Hunger
Political-ideological project
Josué de Castro Chair

How to Cite

CAMPELLO, Tereza; NASCIMENTO, Renato Carvalheira do; MARTINS, Ana Paula Bortoletto; YAMAOKA, Marina. New geographies: current and ancient dilemmas of hunger. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 29, n. 00, p. e022006, 2022. DOI: 10.20396/san.v29i00.8670346. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670346. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Other geographies other than the hunger geography are possible for Brazil. This is the conclusion reached by more than 30 researchers and social activists when they participated in the seminar “Geography of Hunger – 75 years later: new and old dilemmas”, organized by the Josué de Castro Chair of Healthy and Sustainable Food Systems at the Faculty of Public Health from the University of São Paulo, with the support of many organizations. It is necessary to discuss the Josué de Castro´s work as it is a classic reference to understand and overcome the current rising rates of hunger and to contribute for the narratives dispute around the phenomenon that presents itself through distinct political-ideological projects. There were four major agreements that the event presented: the importance of the role of the State in reversing the situation of hunger; inequalities as a cause and effect of unsustainable food systems and hunger; the expansion of production and the modernization of agriculture took place by maintaining and deepening land concentration, with loss of biodiversity and without commitment to the production of real and food for the population; in addition to hunger being considered a political-ideological project in a country of abundance. It is necessary to build spaces to mobilize academia, public managers, civil society organizations and activists committed to a transformative agenda around hunger and its current and former dilemmas.

https://doi.org/10.20396/san.v29i00.8670346
PDF (Português (Brasil))

References

Rede Penssan. Grupo de Monitoramento. Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil – Vigisan 2020. Relatório de pesquisa. Rio de Janeiro, 2021.

Alves K. Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) e conflito de interesses. Aliança pela Alimentação Adequada e Saudável, Blog Notícias, 20/04/2021. Disponível em https://alimentacaosaudavel.org.br/blog/programa-nacional-de-alimentacao-escolar-pnae-e-conflito-de-interesses-artigo-de-kelly-alves/9418/.

Observatório do Clima. Pacote da destruição: o que dizem os Projetos de Lei em pauta. Revisada em 3/3/2022. Disponível em https://www.oc.eco.br/wp-content/uploads/2022/03/Combo-da-morte.pdf.

Leão M. M., Maluf R. S. J. A construção social de um sistema público de segurança alimentar e nutricional: a experiência brasileira. Brasília: Abrandh, 2012.

Manifesto popular contra a fome e pelo direito de se alimentar bem. Assinado por Via Campesina; Frente Brasil Popular; Frente Povo sem Medo; Campo Unitário por Terra, Território e Dignidade; Conferência Popular por Democracia, Direitos, Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional; Fórum das Centrais Sindicais e Campanha Renda Básica que Queremos. Disponível em https://conferenciassan.org.br/wp-content/uploads/2021/10/Manifesto_Popular-2.pdf.

Recine E., Santarelli M., Burity V. Por um Brasil sem fome (de verdade!). Congresso em Foco, opinião, 18/03/2022. Disponível em https://congressoemfoco.uol.com.br/blogs-e-opiniao/forum/por-um-brasil-sem-fome-de-verdade/.

Dagnino E., Olvera A. J., Panfichi A. Para uma outra leitura da disputa pela construção democrática na América Latina. In Dagnino E. Olvera A. J., Panfichi A. (orgs.). A disputa pela construção democrática na América Latina. São Paulo/Campinas: Paz e Terra; Unicamp, 2006.

Nascimento R. C. O papel do Consea na construção da Política e do Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Tese (Doutorado em Ciências Sociais) – CPDA/UFRRJ, 2012.

Cátedra Josué de Castro/USP e Nupens/USP. Diálogo sobre ultraprocessados: soluções para sistemas alimentares saudáveis e sustentáveis. São Paulo, 2021. Disponível em http://catedrajc.fsp.usp.br/publicacoes.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.

Rede Penssan. Ibid.

Dowbor L. Pão nosso de cada dia: opções econômicas para sair da crise. São Paulo: Autonomia Literária, 2021.

Oxfam America. Terra, poder e desigualdade na América Latina. Relatório de Pesquisa. Washington-EUA, 2016.

Da Silva J. L., De Sá A. J. A fome no Brasil: do período colonial até 1940. Revista de Geografia, Recife. 2009; 23(3):43-53.

Campello T. (coord.). Faces da desigualdade no Brasil: um olhar sobre os que ficam para trás. Brasília: FLACSO; CLACSO, 2017. p.69.

FAO. Achievement Award. Based on FAO estimates. Roma, 30 novembro de 2014. Relatório disponível em: fao.org/3/a-i4030e.pdf.

Rede Penssan. Ibid.

Inesc. A conta do desmonte: balanço do orçamento geral da União 2021. Brasília, 2022. Disponível em https://www.inesc.org.br/wp-content/uploads/2022/04/BalancoOrcamento2021-Inesc-1.pdf.

Martins A. P. B., Campello T. C. Cátedra Josué de Castro de Sistemas Alimentares e Sustentáveis: um novo espaço para reflexão e ação. Diálogos Socioambientais na Macrometrópole Paulista. 2021; 4(10):29.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.