Banner Portal
Food insecurity, nutritional status and health conditions of recyclable material catalysts
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Food
Anthropometry
Food and nutrition security

How to Cite

TORTORELLA, Catiuscie Cabreira da Silva; MAZUR, Caryna Eurich; BACOVICKZ, Lucrecia. Food insecurity, nutritional status and health conditions of recyclable material catalysts. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 29, n. 00, p. e022026, 2022. DOI: 10.20396/san.v29i00.8670432. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670432. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Investigating the prevalence of food insecurity in the families of recyclable waste pickers in a neighborhood in the city of Guarapuava, Parana Brazil, and its association with nutritional status and health conditions. It was developed an observational cross-sectional study with all the families enrolled in the Basic Health Unit, and that has as total or partial income the collection of recyclable materials. It had been used a quantitative questionnaire to assess food insecurity, it was also carried out anthropometric assessment of all family members and a search of the electronic medical record of the last six months of everyone to find the reason for the demand and often the Basic Health Unit. Nine families were identified, totaling 40 people evaluated. Two families had total income to collect recyclables, and the others received the help of the Bolsa Família Program. Food insecurity was present in all families, and it was more severe in the households that did not receive any kind of income distribution benefit. Regarding nutritional status, 80% of children and adolescents were at the high weight for height status and 12,50% had low height for age. Adults (n = 24) were mostly overweight (70.8%). The demand for the Basic Health Unit in the last six months was mainly due to respiratory diseases. Families that work with the collection of recyclable materials presented food insecurity and impairment of nutritional status.

https://doi.org/10.20396/san.v29i00.8670432
PDF (Português (Brasil))

References

Brasil. Lei de Segurança Alimentar e Nutricional. Lei no 11.346 de 15 de setembro de 2006. [Internet]. Disponível em: http://www4.planalto.gov.br/consea/conferencia/documentos/lei-de-seguranca-alimentar-e-nutricional. [Acesso Janeiro de 2017].

Sícoli JL. Pactuando conceitos fundamentais para construção de um sistema de monitoramento da SAN. Instituto Pólis; 2014.

Kepple AW, Segall-Corrêa AM. Conceituando e medindo segurança alimentar e nutricional. Cienc. Saude Coletiva. 2011; 16(1):187-99.

FAO. The State of food insecurity in the world 2012. Economic growth is necessary but not sufficient to accelerate reduction of hunger and malnutrition. Rome 2015. [Internet]. Disponível em: http://www.fao.org/docrep/016/i3027e/i3027e.pdf. [Acesso Janeiro de 2017].

Santos LMP, Carneiro FF, Hoefel MGL, Santos W, Nogueira TQ. The precarious livelihood in waste dumps: A report on food insecurity and hunger among recyclable waste collectors. Rev. Nutr. 2013; 26 (3):323-334.

Maciel RH, Matos TGR, Borsoi ICF, Mendes ABC, Siebra PT, Mota CA. Precariedade do trabalho e da vida de catadores de recicláveis em Fortaleza, CE. Arquivos Brasileiros de Psicologia. 2011; 63 (no.spe.): 1-104.

Gonçalves CV, Malafaia G, Castro ALS, Veiga BGA. A vida no lixo: um estudo de caso sobre os catadores de materiais recicláveis no município de Ipameri, GO. Holos. 2013; 2: 238-250.

Segall-Corrêa AM, Pérez-Escamilla R, Maranha LK, Sampaio, MFA, Yuyama L, Alencar F, et al. Projeto: acompanhamento e avaliação da segurança alimentar de famílias brasileiras: validação de metodologia e de instrumento de coleta de informação (Relatório Técnico). Universidade Estadual de Campinas, Departamento de Medicina Preventiva e Social. 2003. 346

Brasil. Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde: Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional – SISVAN. Ministério da Saúde; 2011. [Internet]. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/orientacoes_coleta_analise_dados_antropometricos.pdf. Acesso Janeiro de 2017. [Acesso Janeiro de 2017].

World Health Organization – WHO. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Geneva: WHO, 1995.

World Health Organization – WHO 2006. Child growth standards. [Internet]. Disponível em: http://www.who.int/childgrowth/en/. [Acesso em: Novembro 2017].

World Health Organization – WHO 2007. Growth reference data for 5-19 years. [Internet]. Disponível em: [Acesso em http://www.who.int/growthref/en/. Novembro 2017].

Bezerra TA, Pedraza DF. (In)segurança alimentar entre famílias com crianças menores de cinco anos residentes em área de vulnerabilidade social de Campina Grande, Paraíba. Rev. Nutr. 2015; 28(6): 655-665.

Arango-Bautista CH, Mujica-Duarte AL, Escobar-Diaz FA. Aplicación de uma guia metodológica para evaluar políticas públicas em salud y evaluación de la política de seguridad alimentaria y nutricional. Rev. Salud Pública. 2017; 19 (2): 267-274.

PNAD. Pesquisa nacional por amostra de domicílios: síntese de indicadores 2013. IBGE. 2015 2.ed. [Internet]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv94414.pdf.Acesso Novembro de 2017. [Acesso Novembro de 2017].

Plano Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional - PLANSAN 2016-2019. CAISAN. 2017. [Internet]. Disponível em: http://www.mds.gov.br/webarquivos/arquivo/seguranca_alimentar/caisan/plansan_2016_19.pdf. Acesso Novembro de 2017. [Acesso Novembro de 2017].

Caixa Econômica Federal. [Internet]. Disponível em: http://www.caixa.gov.br/voce/social/transferencia/bolsa_familia/index.asp. [Acesso Novembro de 2017].

Sperandio N, Rodrigues CT, Franceschini SCC, Priore SE. Impacto do Programa Bolsa Família no consumo de energia, macro e micronutrientes: estudo das regiões Nordeste e Sudeste. Rev. Nutr.2016; 29(6): 833-844.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). O estado da segurança alimentar e nutricional no Brasil: Um retrato multidimensional [S.l.]: Relatório; 2014. [Internet]. Dísponível em: https://fpabramo.org.br/acervosocial/estante/o-estado-da-seguranca-alimentar-e-nutricional-no-brasil-um-retrato-multidimensional-relatorio-2014/ . [Acesso Novembro de 2017].

Rocha NP, Milagres LC, Novaes JF, Franceschini SCC. Association between food and nutrition insecurity with cardiometabolic risk factors in childhood and adolescence: a systematic review. Rev Paul. Pediatr. 2016; 34(2):225-233.

Monteiro F, Schmidt ST, Costa IB, Almeida CCB, Matuda NS. Bolsa Família: insegurança alimentar e nutricional de crianças menores de cinco anos. Ciência & Saúde Coletiva. 2014. 19 (5): 1347-1357.

Cervato Mancuso AM, Tonacio LV, Silva ER, Vieira VL. A atuação do nutricionista na Atenção Básica à Saúde em um grande centro urbano. Ciência & Saúde Coletiva. 2012. 17 (12): 3289 – 3300.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.