Banner Portal
Literaturing Food and Nutrition Education
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Human Right to Adequate Food (DHAA)
Food and nutrition education
Juvenile Literature
Food Security and Sovereignty

How to Cite

OLIVEIRA, Teresa Cristina Ciavaglia Vilardi; NIETO, Carolina Yolanda Cerqueira Lima; GUIMARÃES, Cynthia Praia; NUNES, Thais Gonçalves Alvites; SERRA, Giane Moliari Amaral; SOUZA, Thais Salema Nogueira de. Literaturing Food and Nutrition Education. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 29, n. 00, p. e022041, 2023. DOI: 10.20396/san.v29i00.8670698. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670698. Acesso em: 20 jul. 2024.

Abstract

The effectiveness of Food and Nutrition Education (EAN) practices, in the context of Food and Nutritional Security (SAN), presuppose to exceed the limits of specific knowledge of the nutritionist. So, this article presents an experience report and aims to present theoretical and methodological aspects and results of a Scientific Initiation Project with students of Nutrition with a view to the praxis of EAN from the perspective of SAN, through the production of text and storytelling aimed at young children. The methodological procedures involved stages of bibliographic research; textual elaboration of history; evaluation by professionals with training and performance in the fields of education, food and health; recording of the storytelling and dissemination in social network. Among the results obtained, we highlight: the elaboration of the final version of the story, "The adventures of Dito in search of real food", after the evaluation of the experts, which deals with the statements of the Manifesto Food Truth aligned with the Sustainable Development Goals (SDGs); the creation of the profile @literaturize on the social network Instagram for socialization of storytelling; the contributions to the training of nutrition students, who participated in conversation circles, typical of Freirean praxis, on the multidimensionality of food and developed skills and competencies in an important area of professional activity of the nutritionist, the Collective Health. Thus, it is concluded that bringing up the debate on DHAA, through EAN actions, involving writing and storytelling, is an important strategy for strengthening education and culture in human rights.

https://doi.org/10.20396/san.v29i00.8670698
PDF (Português (Brasil))

References

Organização das Nações Unidas (ONU). Objetivos de Desenvolvimento Sustentável. Transformando nosso mundo: a agenda 2030 para o desenvolvimento sustentável. Tradução Centro de Informação das Nações Unidas para o Brasil (UNIC Rio); 2015 [citado 2022 Ago 14]. Disponível em: https://brasil.un.org/sites/default/files/2020-09/agenda2030-pt-br.pdf.

Borghi CMS de O, Oliveira RM, Sevalho G. Determinação ou Determinantes Sociais da Saúde: texto e contexto na América Latina. Trabalho, Educação e Saúde, 2018,16, (3): 869-897. DOI: 10.1590/1981-7746-sol00142

Silva MZT. A segurança e a soberania alimentares: conceitos e possibilidades de combate à fome no Brasil, Configurações [Internet]; 2020 [citado 2022 Ago 14]; 25. Disponível em: https://doi.org/10.4000/configuracoes.8626.

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura (FAO). O estado da Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil: um retrato multidimensional [relatório eletrônico]; 2014 [citado 2022 set 04]. Disponível em http://aplicacoes.mds.gov.br/sagirmps/noticias/arquivos/files/SOFI4_10_09-2.pdf.

Silva ANF, Recine E, Johns P, Gomes FS, Ferraz MA, Faerstein E. History and challenges of Brazilian social movements for the achievement of the right to adequate food. Glob Public Health. 2019;14:6-7,875-883. DOI: 10.1080/17441692.2018.1439516.

Bezerra TA, Olinda RA, Pedraza DF. Insegurança alimentar no Brasil segundo diferentes cenários sociodemográficos. Cien Saude Colet. 2017;22(2):637–51. DOI: 10.1590/1413-81232017222.19952015.

Rede PENSSAN. VIGISAN Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil [relatório eletrônico]. 2021 [citado 2022 ago 14]. Disponível em: http://olheparaafome.com.br/.

Rede PENSSAN. II VIGISAN Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil [relatório eletrônico]. 2021 [citado 2022 ago 14]. Disponível em http://olheparaafome.com.br/.

Recine E. Precisamos de comida de verdade no campo e na cidade. [citado 2022 ago 14]. Disponível em: <https://www.embrapa.br/-/artigo-elisabetta-recine>.

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Educação Alimentar e Nutricional: uma estratégia para a promoção do DHAA. Brasília (DF): MDS; 2014.

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília (DF): MDS; 2012.

Marques LP, Oliveira SPP. Paulo Freire e Vygotsky: reflexões sobre educação. V Colóquio Internacional Paulo Freire – Recife, 19 a 22-setembro 2005.

Souza LO, Bernardino AD. A contação de histórias como estratégia pedagógica na educação infantil e no ensino fundamental. Educere et Educare. 2011 [citado 2022 set 05];6(12):235-249. DOI: https://doi.org/10.17648/educare.v6i12.4643

Evangelista CB. Como a prática de leitura da literatura em sala de aula pode contribuir na formação da criança leitora? Relatos de uma professora [dissertação]. Campinas: Universidade de Campinas; 2015 [citado em 2022 ago 14]. Disponível em http://repositorio.unicamp.br/bitstream/REPOSIP/254046/1/Evangelista_CristianeBegalli _M.pdf.

Vieira KPM, Souza FP, Jacob MCM. A contação de histórias como ferramenta para ações de Educação Alimentar e Nutricional no âmbito da Educação Infantil. RASBRAN. R. Assoc Bras Nutr. 2018 [citado 2022 ago 14]; 2:25-31. Disponível em: https://www.rasbran.com.br/rasbran/article/view/817/204.

Medeiros M; Pessoa V. Repasto Literário: Promoção da alimentação saudável e contação de histórias. Natal, RN: Aliá; 2015. [citado 2022 ago 14]. Disponível em: <https://docplayer.com.br/133053491-Repasto-literario-promocao-da-alimentacao-saudavele-contacao-de-historias-alia-editora-organizacao-michelle-medeiros-vanille-pessoa.html>

Tiriba L. Educação infantil como direito e alegria: Em busca de pedagogias ecológicas, populares e libertárias. São Paulo: Paz e Terra; 2018.

Brasil. Ministério da Saúde. Caderno de atividades: Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Ensino Fundamental I. Ministério da Saúde, Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Brasília: Ministério da Saúde; 2018.

Brasil. Ministério da Saúde. Caderno de atividades: Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Ensino Fundamental II. Ministério da Saúde, Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Brasília: Ministério da Saúde; 2018.

Instituto de Saúde do Estado de São Paulo. PIPAS. Primeira Infância Para Adultos Saudáveis. Monitoramento de Indicadores do Desenvolvimento Infantil em Campanhas de Vacinação: Uma Ferramenta para Planejamento e Avaliação de Ações Intersetoriais. São Paulo; 2018. [citado 2022 ago 14]. Disponível em: http://www.saude.sp.gov.br/resources/instituto-de-saude/homepage/outras-publicacoes/relatorio_tecnico_final_pipas.pdf.

Andres FC, Andres SC, Moreschi C, Rodrigues SO, Ferst MF. A utilização da plataforma Google Forms em pesquisa acadêmica: relato de experiência. Research, Society and Development. 2020 [citado 2022 Set 3]; 9(9):1-7. Disponível em: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i9.7174.

Mota JS. Utilização do google forms na pesquisa acadêmica. Revista Humanidades e Inovação. 2019 [citado 2022 ago 17]; 6(12):372-380. Disponível em: https://revista.unitins.br/index.php/humanidadeseinovacao/article/view/1106.

Monteiro RLS, Santos DS. A utilização da ferramenta google forms como instrumento de avaliação do ensino na escola superior de guerra. Rev Cario Ciênc Tec Educ (online). 2019 [citado 2022 ago 31]; 4(2):28-38. Disponível em: https://recite.unicarioca.edu.br/rccte/index.php/rccte/article/view/72/106.

Webber MSS. A conexão entre a criança e a natureza. In: Damasceno, MMS (org.). Relação sociedade-natureza, saúde e educação: reflexões multidisciplinares. Quipá Editora; 2020 [citado 2022 ago14]. Disponível em: doi.org/10.36599/qped-ed1.005.

Rego NS. Experiência educacional holística envolvendo Educação Alimentar e Nutricional: um estudo de caso [dissertação]. São Paulo: Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo; 2020. [citado 2022 ago. 14] Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/17/17162/tde-05102020-094447.

Tiriba L. Crianças, natureza e educação infantil [tese]. Rio de Janeiro: Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro; 2005.

Krenak A. Ideias para adiar o fim do mundo. São Paulo: Companhia das Letras; 2020.

Cavalieri L, Mello TFO, Tiriba LV. Notas de uma metodologia contracolonial teórico-brincante: encontros de educadoras e educadores a ‘qual’ distância? Rev FAEEBA. 2022; 31:66,173-190.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.