Do transgenic food fulfill the obligations of respecting food security and nutritional concept in a developing country?

Autores

  • Elaine Gomes Fiore Universidade de São Paulo Mestre em Nutrição Humana Aplicada
  • Cristiane Tavares Matias Universidade de São Paulo mestranda em Nutrição Humana Aplicada http://orcid.org/0000-0001-9461-4860
  • Fabiane Alessandra Bee Centro Universitário Padre Anchieta
  • Mariangela Almeida Centro Universitário Padre Anchieta

DOI:

https://doi.org/10.20396/san.v25i3.8649795

Palavras-chave:

segurança alimentar e nutricional, agricultura sustentável, alimentos transgênicos, organismos geneticamente modificados

Resumo

This study seeks to identify if this developing country fulfills the obligations of respecting the Food and Nutritional Security when producing and commercializing transgenic foods. A bibliographic research was carried. The objective was to respond to the fulfillment of Food and Nutrition Security and the use of transgenics, based on the concept of Food and Nutritional Security, its interface with the Human Right to Adequate Food and the food and nutritional dimensions of the theme. Regarding the environment, the technology of transgenics, when used in a massive way for protection against insects and weeds, is not always safe. The use of certain herbicides, linked to production control, can also be deleterious. Epidemiological studies on the nutritional advantages are insufficient and the possibility of allergenicity exists, if the protocols for seed release are not considered. Lack of enforcement in these protocols and in labeling threaten Food Safety, since the population is vulnerable to the consumption of foods whose origin are not well known. Even with the transgenic food, a bigger amount of food is not available for everybody.  The importance of food and nutritional education is emphasized in this study. Since the concept of Food and Nutritional Security is indivisible, we come to the conclusion that Food and Nutritional Security in a developing country is not fulfilled.

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Biografia do Autor

Elaine Gomes Fiore, Universidade de São Paulo Mestre em Nutrição Humana Aplicada

Programa de Pós Graduação Interunidades em Nutrição Humana Aplicada - PRONUT, Universidade de São Paulo, Brasil

Cristiane Tavares Matias, Universidade de São Paulo mestranda em Nutrição Humana Aplicada

Programa de Pós Graduação Interunidades em Nutrição Humana Aplicada - PRONUT, Universidade de São Paulo, Brasil

Fabiane Alessandra Bee, Centro Universitário Padre Anchieta

Graduação em Nutrição.

Mariangela Almeida, Centro Universitário Padre Anchieta

Graduação em Nutrição.

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Publicado

2018-10-17

Como Citar

1.
Fiore EG, Matias CT, Bee FA, Almeida M. Do transgenic food fulfill the obligations of respecting food security and nutritional concept in a developing country?. Segur. Aliment. Nutr. [Internet]. 17º de outubro de 2018 [citado 28º de outubro de 2021];25(3):59-70. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8649795

Edição

Seção

Artigo de Segurança Alimentar e Nutricional

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