Banner Portal
Influence of sensorial aspects on food choice
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Menu planning
Food services
Feeding behavior

How to Cite

PINKE, Jéssica B.; SIMONI , Natália K.; PINTO-E-SILVA, Maria Elisabeth Machado. Influence of sensorial aspects on food choice . Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 27, p. e020021, 2020. DOI: 10.20396/san.v27i0.8657218. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8657218. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Objective: Evaluate the influence of sensorial aspects of food choices and the importance of culinary attributes in institutional menus. Methods: The application of Food Choice Questionnaire (AQPC) evaluated how important sensorial attributes in food choice is. For all menus were applied a Qualitative Evaluation of Culinary Preparations (FCQ) to understand sensorial quality perception among participants. AQPC data and FCQ answers were evaluated using variance analysis, Tukey test and percentage distributions. Results: Sensory appeal factor (taste, flavor, texture and appearance) and “fair price” in price factor were the most important factors both in intergroup and in total study sample. According to menus analysis, despite the color monotony in both places, this did not represent a lack ingredients variety, since the occurrence of salads and garnishes were very satisfactory for the restaurant and hospital evaluated. Conclusion: taste, texture and harmony attributes could influence menu and culinary preparations acceptance because they determine individuals food choice. AQPC and FCQ are very important practical tools for nutritional professionals when it demands an elaboration of menus and products with good sensory quality and acceptance.

https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8657218
PDF (Português (Brasil))

References

Jomori MM, Proença RPC, Calvo MCM. Determinantes de escolha alimentar. Campinas: Rev Nutr. 2008; 21: 63-73.

Dutcosky SD. Análise sensorial de alimentos. Curitiba: Champagnat; 2013.

Veiros MB, Proença RPC. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma unidade de alimentação e nutrição – método AQPC. Nutrição em Pauta. 2003; 62.

Proença RPC, Sousa AA, Veiros MB, Hering B. Qualidade nutricional e sensorial na produção de refeições. Florianópolis: UFSC; 2005. Gestão de cardápios na produção de refeições; p.89-103.

Steptoe, A., Pollard, T., & Wardle, J. Development of a measure of the motives underlying the selection of food: the food choice questionnaire. Appetite.1995; 25: 267-284.

Heitor SFD, Estima CCP, Neves FJ, Aguiar AS, Castro SS, Ferreira JES. Tradução e adaptação cultural do questionário sobre motivo das escolhas alimentares (Food Choice Questionnaire- FCQ) para a língua portuguesa. Ciência e Saúde Coletiva. 2015; 20(8): 2339-2346.

Furst T, Connors M, Bisogni CA, Sobal J, Falk LW. Food choice: A conceptual model of the process. Appetite. 1996; 26: 247-266.

Szakály Z, Kontor J, Kovács S, Popp J, Petõ K, Polereczki Z. Adaptation of the Food Choice Questionnaire: the case of Hungary. BFJ. 2018;120: 1474-1488.

Honkanen P, Frewer L. Russian consumers motives for food choice. Appetite. 2009; 52:63-371.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008-2009: Mais de 90% da população comem poucas frutas, legumes e verduras. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; 2010.

Botelho RBA, Ginani VC, Araújo HMC, Zandonadi RP. Métodos e indicadores culinários. In: Araújo WMC, Montebello NP, Botelho RBA, Borgo LA. Alquimia dos alimentos. Brasília: SENAC-DF; 2009. p.179-215.

Brasil. Conselho Regional de Nutricionistas. Resolução CFN no 600/2018. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, indica parâmetros numéricos mínimos de referência, por área de atuação, para a efetividade dos serviços prestados à sociedade e dá outras providências. 2018.

Burity V, Franceschini T, Valente F, Recine E, Leão M, Carvalho MDF. Direito humano à alimentação adequada no contexto da segurança alimentar e nutricional. Brasília: Abrandh; 2010.

A revista Segurança Alimentar e Nutricional utiliza a licença do Creative Commons (CC), preservando assim, a integridade dos artigos em ambiente de acesso aberto.

 

Downloads

Download data is not yet available.