Banner Portal
Food consumption and use of Cerrado fruits in quilombola communities in Goiás
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Biodiversity
Cerrado
Ethnic groups

How to Cite

BORGES, Thaís Cristina; SILVA, Priscila Olin; SANTIAGO, Raquel de Andrade Cardoso; MONEGO, Estelamaris Tronco. Food consumption and use of Cerrado fruits in quilombola communities in Goiás. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 28, n. 00, p. e021022, 2021. DOI: 10.20396/san.v28i00.8657920. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8657920. Acesso em: 18 jul. 2024.

Abstract

The aims of this study were to explore the qualitative food consumption and to investigate the use of native fruits of the Brazilian Cerrado biome by quilombola communities of Goiás, Brazil. Data collection was performed through interviews with leaders of communities who participated in the I Meeting of Health and Quality of Life of Quilombola Communities of Goiás. It was identified a food consumption restricted to basic items with recurrent presence of rice, pumpkin, potato, okra, banana, cassava, corn, beans, sesame, peanuts and castor oil in the usual diet. The presence of Cerrado fruits in sweets, liqueurs, canned and some salty recipes was identified, being the main, pequi, mangaba, baru, jatobá and cagaita. There was a reduction in the consumption of several native fruits, but at the same time, it was identified that there is a recognition by the communities regarding the importance of the use and preservation of these foods and quilombola eating practices. It reinforces the importance of actions to rescue and enhance the quilombola food culture, which dialogue with food and nutritional security and with the local development of the communities.

https://doi.org/10.20396/san.v28i00.8657920
PDF (Português (Brasil))

References

Brasil. Decreto no 4.887, de 20 de novembro de 2003. Regulamenta o procedimento para identificação, reconhecimento, delimitação, demarcação e titulação das terras ocupadas por remanescentes das comunidades dos quilombos de que trata o art. 68 do Ato das Disposições Contitucionais Transitórias. Diário Oficial da União; 2003.

INCRA – Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária. Quilombolas [Internet]. 2019 [access in 2020 mai 20]. Available in: http://www.incra.gov.br/pt/quilombolas.html.

Brasil. Constituição da República Federativa do Brasil. Brasília: Senado; 1988.

Vaz BC. Quilombos: Dicionário IPHAN de patrimônio cultural. 2 ed. rev. ampl. Rio de Janeiro, Brasília: IPHAN/DAF/Copedoc; 2016.

FCP – Fundação Cultural Palmares. Quadro geral de comunidades remanescentes de quilombos (CRQs). Brasília: FCP; 2018.

INCRA – Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária. Regularização do território quilombola. Perguntas e respostas [Internet]. 2017 [access in 2020 mai 20]. Available in: http://www.incra.gov.br/sites/default/files/incra-perguntasrespostas-a4.pdf.

FCP – Fundação Cultural Palmares. Fundação Cultural Palmares certifica mais 10 comunidades quilombolas de Goiás. Brasília: FCP; 2017.

Bezerra VM, Medeiros DS, Gomes KO, Souzas R, Giatti L, Steffens AP et al. Inquérito de Saúde em Comunidades Quilombolas de Vitória da Conquista, Bahia, Brasil (Projeto COMQUISTA): aspectos metodológicos e análise descritiva. Cienc e Saude Coletiva. 2014; 19(6):1835-1847.

Freitas DA, Caballero AD, Marques AS, Hernández CIV, Antunes SLNO. Saúde e comunidades quilombolas: uma revisão da literatura – Health and quilombolas communities. Rev CEFAC. 2011; 13(5):937-943.

Pinto AR, Borges JC, Novo MP, Pires PS. Quilombos do Brasil: Segurança Alimentar e Nutricional em Territórios Titulados. Cad Estud Desenvolv Soc em Debate. 2014; 26(17):4-66.

Brasil. Lei no 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN, com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial da União; 2006.

Gubert MB, Segall-Corrêa AM, Spaniol AM, Pedroso J, Coelho SEAC, Pérez-Escamilla R. Household food insecurity in black-slaves descendant communities in Brazil: has the legacy of slavery truly ended? Public Health Nutr. 2017; 20(8):1513-1522.

Sousa LRM, Segall-Corrêa AM, Ville AS, Melgar-Quiñonez H. Food security status in times of financial and political crisis in Brazil. Cad Saude Publica. 2019; 35(7):1-13.

Maciel RA, Contreras J, Gracia M. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz; 2011.

Santos A. O sabor da história: práticas alimentares e identidade quilombola. Rev Intratextos. 2012; 3(1):54-71.

Brasil. Ministério do Meio Ambiente – MMA. Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial. Brasília: MMA; 2018.

Santiago RAC; Monego ET; Assis JN, Zago MFC. Alimentação saudável na culinária regional. Goiânia: Índice Editora; 2012.

Kuwae CA, Monego ET, Fernandes JA. (Trans)Formações de Hábitos Alimentares dos Goianos. Nutr e Saúde. 2009; 4(1):33-41.

Ortencio B. Cozinha goiana. Goiânia: Editora Oriente; 2008.

Sá MLB. Saberes e práticas alimentares em uma comunidade quilombola no Ceará. [tese]. São Paulo: Universidade de São Paulo; 2010.

Pinto LCL, Morais LMO, Guimarães AQ, Almada ED, Barbosa PM, Drumond MA. Conhecimento tradicional e usos de Caryocar brasiliense Cambess. (Pequi) por quilombolas de Minas Gerais, Brasil: Subsídios para o manejo sustentável. Brazilian J Biol. 2016; 76(2):511-509.

Lahsen M, Bustamante MMC, Dalla-Nora EL. Undervaluing and overexploiting the Brazilian Cerrado at our peril. Environment. 2016; 58(6):4-15.

Souza LB, Chaveiro EF. Território, ambiente e modos de vida: conflitos entre o agronegócio e a Comunidade Quilombola de Morro de São João, Tocantins. Soc Nat. 2019; 31(1):1-25.

Silva ARF. Políticas públicas para comunidades quilombolas: uma luta em construção. Rev Ciências Sociais – Política Trab. 2018; 1(48):115.

Souza SC, Brandão AAP. Remnants of Quilombo communities Mucuri Valley: a tangle of meanings in the identity building process. Soc em Questão. 2017; 37:109-136.

Lucena CSS, Lima FES, Pereira CS. A agricultura familiar na comunidade quilombola do pêga, em Portalegre – RN. GEO Jemas. 2016; 51-66.

Diegues AC, Arruda RSV, Silva VCF, Figols FAB, Andrade D. Biodiversidade e comunidades tradicionais do Brasil. São Paulo: MMA; 2000.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.