Banner Portal
What is the contribution of Family Farming to the quality of school meal menus?
PDF (Português (Brasil))

Keywords

School feeding
Family farm
Menu

How to Cite

AMORIM, Ana Laura Benevenuto de; DOMENE, Semiramis Martins Álvares; BANDONI, Daniel Henrique. What is the contribution of Family Farming to the quality of school meal menus?. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 27, p. e020029, 2020. DOI: 10.20396/san.v27i0.8659289. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8659289. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Objective: to evaluate the quality of the school feeding menus of municipalities in the state of São Paulo, according to the percentage of products acquired from the family farmers. Method: The municipalities were classified according to the percentage of acquisition of foods from Family Farming (FF). This is a cross-sectional study, in which, based on a questionnaire with a description of the week menu, the Quality Index for School Meal Menus was applied, frequency of occurrence of food groups, and energy and macro and micronutrient values. All variables were assessed according to the percentage of FF acquisition. The data were expressed as median, minimum and maximum values and to verify the difference between groups, the Kruskal-Wallis test and the Chi-Square test were used, both considered p <0.05. Results: The menus of 52 municipalities were evaluated. There was significant difference in the assessment of nutritional calculation for carbohydrate. Regarding food groups, no difference was found. A high presence of processed and ultra-processed foods was found on the menus. Conclusion: It was not possible to identify differences between the frequency of supply of the food groups according to the percentage of family farming acquisition, as well as to the quantitative characteristics of most nutrients. However, the data show a tendency towards a lower supply of fruits in the municipalities that are buying less from the family farming. In general, menus were found that did not comply with the PNAE legal basis.

https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8659289
PDF (Português (Brasil))

References

Brasil. Lei no 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola. Diário Oficial da União. 2009 17 jun. p. 2.

Peixinho AML. A trajetória do Programa Nacional de Alimentação Escolar no período de 2003-2010: relato do gestor nacional. Ciência e Saúde Coletiva [Internet]. 2013 [acesso em 2018 set 15];18(4):909-916. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1413-81232013000400002.

Peixinho A, Balaban D, Rinkus L, Schwartzman F, Galante AP. Alimentação Escolar no Brasil e Estados Unidos. O Mundo da Saúde. 2011; 35(2):128-136.

Abreu ES, Spinelli MGN, De Souza Pinto AM. Gestão de unidades de alimentação e nutrição. 7. ed. São Paulo: Editora Metha; 2019.

Brasil. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação, FNDE/MEC 2013. Resolução CD/FNDE no 26, de 17 de junho de 2013. Brasília: FNDE/MEC; 2013.

Teo CRPA, Monteiro CA. Marco legal do Programa Nacional de Alimentação Escolar: uma releitura para alinhar propósitos e práticas na aquisição de alimentos. Revista de Nutrição [Internet]. 2012 [acesso em 2017 out 10]; 25(5):657-668. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1415-52732012000500010.

Toyoyoshi JY, Oliveira R, SantoS MSN, Galisa MS, Galante AP. Avaliação da aquisição de gêneros alimentícios provenientes da agricultura familiar para a alimentação escolar. O Mundo da Saúde. 2013; 37(3):329-335.

Gonçalves HVB, Da Cunha DT, Stedefeldt E, De Rosso VV. Family farming products on menus in school feeding: a partnership for promoting healthy eating. Ciência Rural [Internet]. 2015 [acesso em 2017 out 15];45(12):2267-2273. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20150214.

Amorim ALB, De Rosso VV, Bandoni DH. Acquisition of family farm foods for school meals: Analysis of public procurements within rural family farming published by the cities of São Paulo state Revista de Nutrição [Internet]. 2016 [acesso em 2018 jan 12];29(2):297-306. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1678-98652016000200012.

Triches RM, Barbosa LP, Silvestri F. Agricultura Familiar e Alimentação Escolar no Estado do Paraná: uma análise das chamadas públicas. Revista Paranaense de Desenvolvimento. 2016; 37(130):29-43.

Ferigollo D, Kirsten VR, Heckler D, Figueiredo OAT, Perez-Cassarino J, Triches RM. Aquisição de produtos da agricultura familiar para alimentação escolar em municípios do Rio Grande do Sul. Revista de Saúde Pública [Internet]. 2017 [acesso em 2018 fev 2];51(6). Disponível em: https://doi.org/10.1590/s1518-8787.2017051006648.

Teo CRPA, Baccarin G, Triches RM, Lutinski JA, Tagliett RL. Aquisição de alimentos da agricultura familiar para a alimentação escolar em Santa Catarina. Revista Grifos [Internet]. 2019 [acesso em 2020 abr 9];47. Disponível em: http://dx.doi.org/10.22295/grifos.v28i47.4653.

Fuhr AL, Triches RM. Qualidade da alimentação escolar a partir da aquisição de produtos da agricultura familiar. Segurança Alimentar e Nutricional [Internet]. 2017 [acesso em 2018 mar 13];24(2):113-124. Disponível em: https://doi.org/10.20396/san.v24i2.8650514.

Alvarez DB, Villar BS. Efeito da Lei do Programa Nacional de Alimentação Escolar na qualidade nutricional dos cardápios escolares. Segurança Alimentar e Nutricional [Internet]. 2019 [acesso em 2020 abr 4];26:1-13. e019030. Disponível em: http://dx.doi.org/10.20396/san.v26i0.8655583.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Consulta Classes de tamanho da população dos municípios [Internet]. Rio de Janeiro; 2018 [acesso em 2018 abr 24]. Disponível em: https://ww2.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao.

Belik W, Domene SMA. Experiências de programas combinados de Alimentação Escolar e desenvolvimento local em São Paulo – Brasil. Agroalimentaria [Internet]. 2012 [acesso em 2016 nov 10];18(34):57-72. Disponível em: http://www.saber.ula.ve/bitstream/123456789/35379/1/art4.pdf.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira [Internet]. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2014 [acesso em 2016 nov 12]. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf.

Monteiro CA, Cannon G, Levy R et al. NOVA. The star shines bright. World Nutr [Internet]. 2016 [acesso em 2016 nov 10];7:28-38. Disponível em: https://worldnutritionjournal.org/index.php/wn/article/view/5.

Brasil. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação FNDE/MEC. Nota Técnica no 004/2013 – CGPAE/DIRAE/FNDE – Inclusão de pescado na alimentação escolar, de 11 de julho de 2013. Brasília: FNDE/MEC; 2013.

Camargo RGM, Caivano S, Bandoni DH, Domene SMA. Healthy eating at school: consensus among experts. Rev. Nutr [Internet]. 2016 [acesso em 2020 jul 22];29:(6). Disponível em: https://doi.org/10.1590/1678-98652016000600006.

NEPA/UNICAMP. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos. 4. ed. Campinas: NEPA/UNICAMP; 2011.

United States Department of Agriculture. National Nutrient Database for Standard Reference [Internet]. 2004 [acesso em 2017 jan 12]. Disponível em: http://ndb.nal.usda.gov.

Brasil. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação, FNDE/MEC 2020. Resolução CD/FNDE no 06, de 08 de maio de 2020. Brasília: FNDE/MEC; 2020.

Castellani ANA, Trentini T, Nishida W, Rossi CE, Costa LCF, Vasconcellos FAG. Purchase of family farm and organic foods by the Brazilian School Food Program in Santa Catarina state, Brazil. Revista de Nutrição [Internet]. 2017 [acesso em 2018 mar 15];30(5):651-662. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1678-98652017000500010.

Sousa AA, Silva APF, Azevedo E, Ramos MO. Cardápios e sustentabilidade: ensaio sobre as diretrizes do Programa Nacional de Alimentação Escolar. Revista de Nutrição [Internet]. 2015 [acesso em 2018 abr 11];28(2):217-229. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1415-52732015000200010.

Veiros MB, Martinelli SS. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio escolar – AQPC Escola. Nutrição em Pauta. 2012;20(2):12.

Locatelli NT, Canella DS, Bandoni DH. Fatores associados ao consumo da alimentação escolar por adolescentes no Brasil: resultados da PeNSE 2012. Cadernos de Saúde Pública [Internet]. 2017 [acesso em 2020 mar 30];33(4):e00183615. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0102-311x00183615.

Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar da Universidade Federal do Rio Grande do Sul – CECANE UFRGS. Resumo executivo – Composição nutricional da alimentação escolar no Brasil: uma análise a partir de uma amostra de cardápios. Porto Alegre: CECANE UFRGS; 2011.

Vidal GM, Veiros MB, Sousa AA. School menus in Santa Catarina: Evaluation with respect to the National School Food Program regulations. Revista de Nutrição [Internet]. 2015 [acesso em 2019 nov 07];28(3):277-287. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1415-52732015000300005.

Gabriel CG, Costa LCF, Calvo MCM, Vasconcelos FAG. Planejamento de cardápios para escolas públicas municipais: reflexão e ilustração desse processo em duas capitais brasileiras. Revista de Nutrição [Internet]. 2012 [acesso em 2019 abr 20]:25(3):363-372. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1415-52732012000300006.

Brasil. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação, FNDE/MEC 2015. Resolução CD/FNDE no 04, de 02 de abril de 2015. Brasília: FNDE/MEC; 2015.

Issa RC, Moraes LF, Francisco RRJ, Santos LC, Anjos AFV, Pereira SCL. Alimentação escolar: planejamento, produção, distribuição e adequação. Revista Panamericana Salud Publica [Internet]. 2014 [acesso em 2019 abr 12];35(2):96–103. Disponível em: https://www.scielosp.org/article/rpsp/2014.v35n2/96-103.

Teo CRPA. The partnership between the Brazilian School Feeding Program and family farming: a way for reducing ultra-processed foods in school meals. Public Health Nutricion [Internet]. 2018 [acesso em 2020 abr 09];21(1):230-237. Disponível em: https://doi.org/10.1017/S1368980017002117.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2019 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.