Banner Portal
The implications of the COVID-19 pandemic scenario for Food and Nutrition Security
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Systematic review
Pandemic
COVID-19
Food security

How to Cite

ZAGO, Mayla Angelini Vidigal. The implications of the COVID-19 pandemic scenario for Food and Nutrition Security: a literature review. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 28, n. 00, p. e021008, 2021. DOI: 10.20396/san.v28i00.8661900. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8661900. Acesso em: 18 jul. 2024.

Abstract

The scope of this literature review was to understand the scientific approach of how the pandemic context of the new coronavirus COVID-19 influenced food and nutrition security (SAN) in Brazil and worldwide The search was conducted in electronic database Virtual Library and Health for scientific works based on the descriptors food security, pandemic and covid-19. The studies were selected by titles and abstracts, later by full reading. Of the 121 reviewed, 22 met the inclusion criteria. There was a discussion of the action of governments and their public emergency policies in Brazil and in some countries as a way to alleviate the problem of hunger in vulnerable populations. Several studies point to the difficulties presented in developed countries and developing countries, which suffer from even greater impacts. In addition, surveys of perception of (in) SAN and its most affected pillars were verified, showing that availability, access to food, use of nutrients and in a stable way were weakened, perceived by millions of people.

https://doi.org/10.20396/san.v28i00.8661900
PDF (Português (Brasil))

References

Organização Pan-Americana da Saúde – OPAS. OMS afirma que COVID-19 é agora caracterizada como pandemia. [Internet] 11 março 2020. [Acesso em 20.10.2020]. Disponível em: https://www.paho.org/bra/index.php?option=com_content&view=article&id=6120:oms-afirma-que-covid-19-e-agora-caracterizada-como-pandemia&Itemid=812

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Pesquisa Pulso Empresa: Impacto da Covid-19 nas empresas. [Internet] 16 julho 2020. [Acesso em 16.10.2020]. Disponível em: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/media/com_mediaibge/arquivos/548281f191c80ecbbb69846b0d745eb5.pdf

Brasil. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN, com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providencias. [Internet] 15 set 2006 [Acesso em 15.10.2020]. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.htm#:~:text=1%C2%BA%20Esta%20Lei%20estabelece%20as,a%C3%A7%C3%B5es%20com%20vistas%20em%20assegurar

Instituto de Pesquisa Econômica e Aplicada - IPEA. A trajetória histórica da segurança alimentar e nutricional na agenda política nacional: projetos, descontinuidades e consolidação. [Internet]. Abril 2014. [Acesso em 16.10.2020]. Disponível em: http://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/3019/1/TD_1953.pdf

FAO, IFAD and WFP. 2014. The State of Food Insecurity in the World 2014. Strengthening the enabling environment for food security and nutrition. Rome, FAO. Disponível em: http://www.fao.org/3/a-i4037e.pdf

Oliveira TC, Abranches MV, Lana RM. (In)Segurança alimentar no contexto da pandemia por SARS-CoV-2. Cad. Saúde Pública. 2020: 36( 4 ): e00055220 Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-311X2020000400501. https://doi.org/10.1590/0102-311x00055220.

Alpino TMA, Santos CRB, Barros DC, Freitas CM. COVID-19 e (in)segurança alimentar e nutricional: ações do Governo Federal brasileiro na pandemia frente aos desmontes orçamentários e institucionais. Cad. Saúde Pública. 2020. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0102-311X2020000805013&script=sci_arttext&tlng=pt

Food and Agriculture Organization of the United Nations; International Fund for Agricultural Development; United Nations Children’s Fund; World Food Programme; World Health Organization. The State of Food Security and Nutrition in the World 2019. Safeguarding against Economic Slowdowns and Downturns; FAO: Rome, Italy, 2019. Disponível em: https://docs.wfp.org/api/documents/WFP-0000106760/download/

Erokhin V; Gao T. Impacts of COVID-19 on Trade and Economic Aspects of Food Security: Evidence from 45 Developing Countries. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2020, 17, 5775. Disponível em: https://doi.org/10.3390/ijerph17165775

Ribeiro-Silva RC, Pereira M, Campello T, Aragão E, Guimarães JMM, Ferreira AJF et al . Implicações da pandemia COVID-19 para a segurança alimentar e nutricional no Brasil. Ciênc. saúde coletiva [Internet]. 2020 Sep [cited 2021 Feb 23] ; 25( 9 ): 3421-3430. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232020000903421&lng=en. Epub Aug 28, 2020. https://doi.org/10.1590/1413-81232020259.22152020.

Brasil PF. O Brasil e a insegurança alimentar global: forças sociais e política externa (2003-2010). [Tese] [Internet]. Brasília: Universidade de Brasília; 2013. 143p. Disponível em: https://repositorio.unb.br/bitstream/10482/13878/1/2013_PilarFigueiredoBrasil.pdf

Sinha IP, Lee A, Bennett D, McGeehan, Abrams EM, Mayell SJ, et al. The Child poverty, food insecurity, and respiratory health during the COVID-19 pandemic. Lancet Respiratory Medicine. 2020, 8(8), 762 – 763. Disponível em: https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30280-0]

Alpino TMA, Santos CRB, Barros DC, Freitas CM. COVID-19 e (in)SAN_ ações do governo brasileiro na pandemia frente aos desmontes orçamentários e institucionais. Cad. Saúde Pública. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0102-311x00161320

Brasil. Lei nº 13.987. Autoriza, em caráter excepcional, durante o período de suspensão das aulas em razão de situação de emergência ou calamidade pública, a distribuição de gêneros alimentícios adquiridos com recursos do Programa Nacional de Alimentação Escolar (Pnae) aos pais ou responsáveis dos estudantes das escolas públicas de educação básica. Diário Oficial da União (4 abril 2020). Seção 1 – Extra, 9.

Alpino TMA, Santos CRB, Barros DC, Freitas CM. COVID-19 e (in)SAN_ ações do governo brasileiro na pandemia frente aos desmontes orçamentários e institucionais. Cad. Saúde Pública. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0102-311x00161320

Brasil. Resolução nº 2, de 9 de abril de 2020. Dispõe sobre a execução do Programa Nacional de Alimentação Escolar - PNAE durante o período de estado de calamidade pública, reconhecido pelo Decreto Legislativo nº 6, de 20 de março de 2020, e da emergência de saúde pública de importância internacional decorrente do novo coronavírus - Covid-19. Diário Oficial da União (13 abril 2020). Seção 1, 27.

Bicalho D, Lima TM. O Programa Nacional de Alimentação Escolar como garantia do direito à Alimentação no período de pandemia. Revisa de Administração Pública. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0034-761220200349

Sipioni ME, Riquieri MRL, Barbosa JPM, Biscotto DB, Sart TD, Andrade MAC. Máscaras cobrem o rosto, a fome desmascara o resto: COVID-19 e o enfrentamento à fome no Brasil. SciELO Preprints. 2020 p.1–21. Disponível em: https://doi.org/10.1590/SciELOPreprints.660

Brasil. Presidência da República. Medida Provisória nº 957, de 24 de abril de 2020. Abre crédito extraordinário, em favor do Ministério da Cidadania, no valor de R$ 500.000.000, para o fim que especifica. Diário Oficial da União (24 abril 2020). Seção 1, 1.

Sambuichi RHR, Almeida AFCS, Perin G, Spínola PAC, Pella AFC. O Programa de Aquisição de Alimentos (PAA): instrumento de dinamismo econômico, combate à pobreza e promoção da segurança alimentar e nutricional em tempos de Covid-19. Brasília, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada; 2020. Disponível em: http:// repositorio.ipea.gov.br/hamdle/11058/10032

Kinsey EW, Kinsey D, Rundle AG. COVID-19 and Food Insecurity: an Uneven Patchwork of Responses. J Urban Health. 2020 Jun;97(3):332-335. Disponível em: https://doi.org/10.1007/s11524-020-00455-5

Pérez‐Escamilla, R, Cunningham K, Moran VH. COVID‐19 and maternal and child food and nutrition insecurity: a complex syndemic. Matern Child Nutr. 2020; 16:e13036. Disponível em: https://doi.org/10.1111/mcn.13036

Owens MR, Brito-Silva F, Kirkland T, Moore CE, Davis KE, Patterson MA, Miketinas DC, Tucker WJ. Prevalence and Social Determinants of Food Insecurity among College Students during the COVID-19 Pandemic. Nutrients. Aug 2020, 12(9), 2515. Disponível em: https://doi.org/10.3390/nu12092515

Kalichman S, Eaton LA, Berman MP, Kalichman MO, Katner H, Sam SS, Caliendo AM. Intersecting Pandemics: Impact of SARS-CoV-2 (COVID-19) Protective Behaviors on People Living With HIV, Atlanta, Georgia, Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes. Sep 1, 2020; 85(1): 66-72. Disponível em: https://doi.org/10.1097/QAI.0000000000002414

Niles MT, Bertmann F, Belarmino EH, Wentworth T, Biehl E, Neff R. The Early Food Insecurity Impacts of COVID-19. Nutrients. 2020 Jul; 12(7): 2096. Disponível em: https://doi.org/10.3390/nu12072096

Wolfson JÁ, Leung CW. Food Insecurity and COVID-19: Disparities in Early Effects for US Adults. Nutrients. 2020 Jun; 12(6): 1648. Disponível em: https://doi.org/10.3390/nu12061648

Carroll N, Sadowski A, Laila A, Hruska V, Nixon M, Ma DW, Haines J, on behalf of the Guelph Family Health Study. The Impact of COVID-19 on Health Behavior, Stress, Financial and Food Security among Middle to High Income Canadian Families with Young Children. Nutrients. 2020 Aug; 12(8): 2352. Disponível em: https://doi.org/10.3390/nu12082352

O´Kane G. COVID-19 puts the spotlight on food insecurity in rural and remote Australia. Australian Journal of Rural Health. 26 June 2020; 28:319–320. Disponível em: https://doi.org/10.1111/ajr.12648.

Kent K, Murray S, Penrose B, Auckland S, Visentin D, Godrich S, Lester E. Prevalence and Socio-Demographic Predictors of Food Insecurity in Australia during the COVID-19 Pandemic. Nutrients. 2020, 12(9), 2682. Disponível em: https://doi.org/10.3390/nu12092682

Kalu B. COVID-19 in Nigeria: a disease of hunger. The Lancet Respiratory Medicine. 2020 Jun; 8(6): 556–557. Disponível em: https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30220-4

Ong MM, Ong RM, Reyes GK, Sumpaico-Tanchanco LB. Addressing the COVID-19 Nutrition Crisis in Vulnerable Communities: Applying a Primary Care Perspective. Journal of Primary Care & Community Health. January 2020 Jan-Dec; 11: 2150132720946951. Disponível em: https://doi.org/10.1177/2150132720946951

Toffolutti V, Stuckler D, McKee M. Is the COVID-19 pandemic turning into a European food crisis? Eur J Public Health. 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1093/eurpub/ckaa101

de Freitas RSG, Stedefeldt E. COVID-19 pandemic underlines the need to build resilience in commercial restaurants' food safety. Food Res Int. 2020 Oct; 136:109472. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109472

Parks CA, Nugent NB, Fleischhacker SE, Yaroch AL. Food System Workers are the Unexpected but Under Protected COVID Heroes. The Journal of Nutrition. 2020 Aug; 150(8): 2006–2008. Disponível em: https://doi.org/10.1093/jn/nxaa173.

Laborde D, Martin W, Swinnen J, Vos R. COVID-19 risks to global food security. Science. 2020. 369(6503): 500-502. Disponível em: https://doi.org/10.1126/science.abc4765

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.