Banner Portal
MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Human right to adequate food
Mesa Brasil
COVID-19

How to Cite

DOI, Luana Tiharu; RIBEIRO JÚNIOR, José Raimundo Sousa; BANDONI, Daniel Henrique. MESA São Paulo’s performance during the Coronavirus pandemic. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 30, n. 00, p. e023016, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8670482. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670482. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Introduction: Mesa Brazil is a social program developed by the Social Service of Commerce that seeks to reduce food waste and help fight hunger. Objective: The objective of the study was to understand its performance in a period of humanitarian, sanitary, environmental and world socioeconomic crisis. Methods: This is a qualitative cross-sectional study that carried out semi-structured interviews with the state and municipal coordinators (metropolis, coast and countryside) and the Mesa Brazil Collection and Storage Center in São Paulo. The analysis of all the material was of a thematic type. Results: Among the main changes and adaptations are the reduction of donations, for which there was flexibility in the registration of institutions, assistance to families, development of campaigns and basic baskets with hygiene and cleaning products; increase in donations of ultra-processed products, for which there was the respective adherence to certain unusual products. Conclusion: The program has shown enormous capacity to develop creative measures for the new scenario in a relatively short time, many of which can serve as inspiration for other initiatives. It was even more essential for this emergency scenario, especially with regard to feeding the vulnerable population within a country with absent public policies for this.

https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8670482
PDF (Português (Brasil))

References

Organização das Nações Unidas – ONU. Organização Mundial da Saúde declara novo coronavírus uma pandemia. 2020. Disponível em: https://news.un.org/pt/story/2020/03/1706881.

Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO. The state of food insecurity in the world. Rome: FAO; 2021. Disponível em: http://www.fao.org/3/cb4474en/online/cb4474en.html.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. 10,3 milhões de pessoas moram em domicílios com insegurança alimentar grave. Brasil: IBGE; 2020. Disponível em: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-noticias/2012-agencia-de-noticias/noticias/28903-10-3-milhoes-de-pessoas-moram-em-domicilios-com-inseguranca-alimentar-grave#:~:text=10%2C3%20milh%C3%B5es%20de%20pessoas%20viviam%20em%20domic%C3%ADlios%20em%20que,84%2C9%20milh%C3%B5es%20de%20pessoas.

PENSSAN R. VIGISAN Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. Brasília: Rede PENSSAN; 2021. Disponível em http://olheparaafome.com.br/VIGISAN_Inseguranca_alimentar.pdf.

Jaime PC. Pandemia de COVID 19: implicações para (in)segurança alimentar e nutricional [editorial]. Revista Ciênc. Saúde Coletiva [Internet]. 2020; 25(7):2504–2504. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232020000702504&lng=pt&nrm=iso DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.12852020.

Serviço Social do Comércio – SESC. Guia do Programa Mesa Brasil SESC. Departamento Nacional. Rio de Janeiro: SESC; 2016. Disponível em: https://rfp.sesc.com.br/moodle/pluginfile.php/5848/mod_resource/content/2/Guia_MBS_4_11_2016_Rev2_Novo.pdf.

Serviço Social do Comércio - SESC. Mesa Brasil SESC. Disponível em: https://www.sesc.com.br/atuacoes/assistencia/mesa-brasil-sesc/#:~:text=Maior%20rede%20de%20bancos%20de,e%20ao%20desperd%C3%ADcio%20de%20alimentos.

Minayo MC de S. O desafio do conhecimento. São Paulo: Hucitec; 2014.

Censi SA. Processamento mínimo de frutas e hortaliças: Tecnologia, qualidade e sistemas de embalagem. 1. ed. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; 2011. 144 p. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/83610/1/Livro-Processamento-Minimo.pdf.

Serviço Social do Comércio – SESC. Relatório de Atividades 2020. Departamento Nacional. Rio de Janeiro: SESC; 2021. Disponível em: https://www2.sesc.com.br/portal/site/mesabrasilsesc/publicacoes/relatorio+de+atividades+2020.

Belik W, Cunha ARAA, Costa LA. Crise de Alimentos e Estratégias para a Redução do Desperdício no Contexto de uma Política de Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil. Rev. Planejamento e Políticas Públicas [Internet]. 2012; (38): 107–32. Disponível em: https://www.ipea.gov.br/ppp/index.php/PPP/article/view/277/255.

Belik W. Um retrato do sistema alimentar brasileiro e suas contradições. 2020. Disponível em: https://www.ibirapitanga.org.br/wp-content/uploads/2020/10/UmRetratoSistemaAlimentarBrasileiro_%C6%92_14.10.2020.pdf.

Júnior EAM, Polo EF, Freire OBL. O Comportamento do Consumidor e o Desperdício de Alimentos na Pandemia. In: Anais do XXII Encontro Internacional sobre Gestão Empresarial e Meio Ambiente (ENGEMA) [Internet]; 2020 Nov. 23-24; São Paulo, Brazil. São Paulo: Universidade de São Paulo, 2020. Disponível em: http://engemausp.submissao.com.br/22/anais/arquivos/323.pdf?v=1636085891.

Reed S, Fonseca I. Apesar do combate ao desperdício, perda de comida aumenta no Brasil durante a pandemia. National Geographic Brasil: 2020. Disponível em: https://www.nationalgeographicbrasil.com/meio-ambiente/2020/09/desperdicio-e-perda-de-comida-aumentam-no-brasil-durante-a-pandemia-sao-paulo.

Freitas EP, Barbosa AF, Soares OMS. O Impacto da Pandemia sobre as Feiras Livres: Caso Corumbá-MS. ETM [Internet]. 2020; 3(2):12. Disponível em: https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/midiaticos/article/view/10879 DOI: https://doi.org/10.20873/stmmta2020-10879.

Reis JB, Locatelli DR S. As Feiras de Produtores e as mudanças ocorridas devido a pandemia da Covid-19. In: Anais do XXII Encontro Internacional sobre Gestão Empresarial e Meio Ambiente (ENGEMA) [Internet]; 2020 Nov. 23-24; São Paulo, Brazil. São Paulo: Universidade de São Paulo, 2020. Disponível em: http://engemausp.submissao.com.br/22/anais/arquivos/99.pdf?v=1636177550.

Futemma C et al. A pandemia da Covid-19 e os pequenos produtores rurais: superar ou sucumbir?. Bol. Mus. Para. Emílio Goeldi. Cienc. Hum. [Internet]. 2021; 16(1): e20200143. Disponível em: https://www.scielo.br/j/bgoeldi/a/wVG8tdPZQjDgspphx7sVJYN/?format=pdf&lang=pt DOI: https://doi.org/10.1590/2178-2547-BGOELDI-2020-0143.

Azevedo E. Alimentação, sociedade e cultura: temas contemporâneos. Sociologias [Internet]. 2017; 19(44):276–307. Disponível em: https://www.scielo.br/j/soc/a/jZ4t5bjvQVqqXdNYn9jYQgL/?format=pdf&lang=pt DOI: http://dx.doi.org/10.1590/15174522-019004412.

Malafaia GC, Biscola PHN, Dias FRT. Os impactos da COVID-19 para a cadeia produtiva da carne bovina brasileira. EMBRAPA. 2020. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1121736/os-impactos-da-covid-19-para-a-cadeia-produtiva-da-carne-bovina-brasileira.

Ribeiro CSG, Corção M. O consumo de carne no Brasil: entre valores socioculturais e nutricionais. Demetra [Internet]. 2013; 8(3):425–38 Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/viewFile/6608/7055 DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2013.6608.

Moura AF, Masquio DCL. Alimentação saudável na percepção de beneficiários do Programa Banco de Alimentos. Rev. Nutrire [Internet]. 2014; 39(2):222–32 Disponível em: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2017/05/322135/artigo.pdf DOI: http://dx.doi.org/10.4322/nutrire.2014.021.

Ribeiro Júnior JRS, Sampaio MAP, Bandoni DH, De Carli LLS. Atlas das situações alimentares no Brasil. Bragança Paulista: Universidade São Francisco; 2021. Disponível em: https://sites.google.com/view/atlas-situacoes-alimentares.

Maia EG et al. What to expect from the price of healthy and unhealthy foods over time? The case from Brazil. Public Health Nutrition. Cambridge University Press [Internet]. 2020; 23(4):579–88. Disponível em: https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/what-to-expect-fromthe-price-of-healthy-and-unhealthy-foods-over-time-the-case-frombrazil/98FE380C358CCD2B25E99FFC7A4A8B9F DOI: https://doi.org/10.1017/S1368980019003586.

Belik W. Estudo sobre a Cadeia de Alimentos. 2020. Disponível em: https://www.ibirapitanga.org.br/wp-content/uploads/2020/10/EstudoCadeiaAlimentos_%C6%92_13.10.2020.pdf.

França FCO et al. Mudanças dos hábitos alimentares provocados pela industrialização e o impacto sobre a saúde do brasileiro. In: Anais do I Seminário Alimentação e Cultura na Bahia [Internet]. 2012 Jun. 13-15. Bahia, Brazil. Feira de Santana: Universidade Federal de Feira de Santana, 2012. Disponível em: https://docplayer.com.br/4617821-Mudancas-dos-habitos-alimentares-provocados-pela-industrializacao-e-o-impacto-sobre-a-saude-do-brasileiro.html.

Monteiro C, Cannon G. Uma Nova Classificação dos Alimentos. Universidade de São Paulo. São Paulo; 2013. Disponível em: http://www.wphna.org/htdocs/downloadsmar2013/journal/The%20Food%20System%20Portugues.pdf.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.