Banner Portal
Food justice
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Inequalities
Food justice
Human right to adequate food
Food system

How to Cite

CARVALHO, Karina de Paula. Food justice: beyond food in the socio-space. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 29, n. 00, p. e022032, 2023. DOI: 10.20396/san.v29i00.8670689. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670689. Acesso em: 3 jul. 2024.

Abstract

This paper presents some conceptual ideas to make notes that aim to assist in the studies of their unfolding in time and space in the face of counter-hegemonic issues that arise capable of contributing to think fair transition paths of food systems and the promotion of the Human Right to Adequate and Healthy Food. The goal is to reflect on theoretical elements that support public action, highlighting the dimensions of inequality, inequities, and ideals of justice that underlie thinking about the order of framings in transition processes, in various dimensions of systemic determinants.  The theoretical analysis uses a reading of food justice from a multiscalar and relational perspective, considering that the criteria of social justice and rights have been incorporated in the propositions of transformations in the current food systems. The results show that the concept of food justice, as it has been constructed, advances by considering the systemic interlacements that promote inequalities and inequities by incorporating issues beyond food in socio-space.

https://doi.org/10.20396/san.v29i00.8670689
PDF (Português (Brasil))

References

Motta, R. Social movements as agentes of change: Fighting intersectional food inequalities, Building food as webs of life. The Sociological Review Monographs 2021, Vol. 69(3) 603– 625, 2021. DOI: 10.1177/00380261211009061

Sen, A. A idéia de justiça. S. Paulo: Companhia das Letras; 2009.

Maluf, RS., Burlandy, L., Sistemas alimentares, desigualdades e saúde no Brasil: desafios para a transição rumo à sustentabilidade e promoção da alimentação adequada e saudável. Rio de Janeiro: Fundação Oswaldo Cruz, 2022. article. http://saudeamanha.fi ocruz.br/

Lippert-Rasmussen, K. Relational Egalitarianism: Living as Equals. Cambridge. Cambridge University Press; 2018. https://doi.org/10.1017/9781316675847

Jelin, E. Motta, R. Costa, S. Repensar las desigualdades: cómo se producen y entrelazan las asimetrías globales (y qué hace la gente con eso). Buenos Aires: Siglo XXI Editores Argentina, 2020.

Allen, P. 2010. Realizando justiça nos sistemas alimentares locais. Cambridge Journal of Regions, Economy and Society, 3 (2): 295-308.

Cadieux, KV.; Slocum, R. What does it mean to do food justice? Journal of Political Ecology, Vol. 22, 26 p. 2015. DOI: https://doi.org/10.2458/v22i1.21076

Sen, A. O desenvolvimento como expansão de capacidades. São Paulo: Lua Nova; 1993. https://doi.org/10.1590/S0102-64451993000100016

Slocum, R. e KV Cadieux. Notas sobre a prática da justiça alimentar nos EUA: compreensão e enfrentando traumas e injustiças. 2015. Journal of Political Ecology 22: 27-52.

Food For Justice: Power, Politics, and Food Inequalities in a Bioeconomy’’. Instituto de Estudos Latino-Americanos. Freie Universität Berlin. [Internet] Disponível:https://www.lai.fu-berlin.de/pt/forschung/food-forjustice/about/Marco-Conceitual/index.html

Hassanein, N. Practicing food democracy: a pragmatic politics of transformation, Journal of Rural Studies; 2003. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00041-4.

Rocha, C. Burlandy, L.; Magalhães, R. (org.). Segurança alimentar e nutricional: perspectivas, aprendizados e desafios para as políticas públicas. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2013.

Maluf, RS. Segurança Alimentar e Nutricional. Rio de Janeiro: Vozes, 2007

Brasil. Lei no 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, 18 set. 2006. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.htm.

Via Campesina. ! Soberania alimentaria ya! Uma guia por la soberania alimentaria. Fev. 2018. Disponível em: https://viacampesina.org/en/wp-content/uploads/sites/2/2018/02/FoodSovereignty-a-guide-ES-version-low-res.pdf. Acesso em: 02 mar. 2020.

Alves, KP. de S.; Jaime, P. C. A Política Nacional de alimentação e Nutrição e seu diálogo com a Política Nacional de Segurança alimentar e Nutricional. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro. 2014 Nov.; 19(11):4331-4340. https://doi.org/10.1590/1413-812320141911.08072014.

Leão, M. Maluf, RS. A construção social de um sistema público de segurança alimentar e nutricional: a experiência brasileira. Brasília: ABRANDH, 2012. ISBN 978-85-63364-05-0.

Maluf, RS. J. Reis, M. C. Segurança alimentar e nutricional e a perspectiva sistêmica. In Rocha, C.; Burlandy, L.; Magalhães, R (Org.) Segurança alimentar e nutricional: perspectivas, aprendizados e desafios para as políticas públicas. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2013.

Luz, LF.; Maluf, RS. Social participation in political spaces and the valuing of culture as empowering resources to promote access to quality food in Brazil. Éditions de la Sorbonne. Revue internationale des études du développement; 2020. Disponível em: https://www.cairn-int.info/journal-revue-internationale-des-etudes-du-developpement-2019-1-page-115.htm.

Maluf, RS. Participação social e política dos alimentos no Brasil: elementos para uma reflexão a partir do CONSEA. In: Schubert, M. N.; Schneider, S.; Tonin, J. (orgs.), Desafios e tendências da alimentação contemporânea: consumo, mercados e ação pública. P. Alegre: Ed. UFRGS; 2021.

Burlandy, L; Maluf, RS. Soberania Alimentar: dimensões de um conceito em construção e suas implicações para alimentação no cenário contemporâneo. In: Taddei, J. A. et al (Orgs.). Nutrição em Saúde Pública. Rio de Janeiro: Rubio; 2016.

PENSSAN R. VIGISAN 2ª Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. [relatório eletrônico] 2023 [citado em 2022 agosto 22]. Disponível em https://olheparaafome.com.br/

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura (FAO). In: Alan Jorge Bojanic. Superação da fome e a pobreza rural: iniciativas brasileiras. Brasília; 2016.

IPES-Food. 2017. Unravelling the Food–Health Nexus: Addressing practices, political economy, and power relations to build healthier food systems. The Global Alliance for the Future of Food and IPES-Food. October 2017. [relatório eletrônico] 2020 [citado agosto 22]. Disponível http://www.ipesfood.org/_img/upload/files/Health_FullReport(1).pdf

EAT-Lancet Commission. Dietas Saudáveis a partir de sistemas alimentares sustentáveis: alimento, planeta e saúde. [Relatório eletrônico] 2020 [citado em agosto 22]. Disponível https://eatforum.org/content/uploads/2019/04/EATLanc et_Commission_Summary_Report_Portugese.pdf

The Lancet Commission. A sindemia global da obesidade, desnutrição e mudanças climáticas. Relatório da Comissão The Lancet, jan.2019. [relatório eletrônico] 2021 [citado janeiro 18]. Disponível https://alimentandopoliticas.org.br/wpcontent/uploads/2019/10/Relat%C3%B3rio-CompletoThe-Lancet.pdf.

Pompeia, C.; Schneider, S. As diferentes narrativas alimentares do agronegócio. Curitiba: Desenvolvimento e Meio-Ambiente; 2021. DOI: http://dx.doi.org/10.5380/dma.v57i0.77248

Maluf, R.S.; Zimmermann, S.; Jomalinis, E. Emergência e evolução da Política Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil (2003-2015). Estudos Sociedade e Agricultura, 2021. DOI: https://doi.org/10.36920/esa-v29n3-2

Vivero-Pol, JL. Alimentos como bens comuns: uma nova perspectiva sobre a narrativa do sistema alimentar. In: Correa, L. (ed.) Diálogos sobre direito humano à alimentação adequada. Juiz de Fora: Fac. Direito/Universidade Federal de Juiz de Fora; 2018.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2022 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.