Banner Portal
The urban and periurban agriculture in the municipality of São Paulo facing the new coronavirus
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Food crises
Covid-19 pandemic
Urban and periurban agriculture
Solidarity networks
Short proximity circuits

How to Cite

LEÃO , Vitória Oliveira Pereira de Souza; CURAN, Roberta Moraes; MARQUES, Paulo Eduardo Moruzzi. The urban and periurban agriculture in the municipality of São Paulo facing the new coronavirus: analyses of experiences relevant to the fight against hunger. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 30, n. 00, p. e023002, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8670691. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670691. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

The Covid-19 pandemic has impacted the world population since the beginning of 2020. Concerns regarding food supply, notably of the most vulnerable populations, have gained prominence from international entities, Brazilian public bodies, researchers, and civil society. The difficulties in responding to the crisis, mainly due to the misalignment of dampening actions in the different spheres of Brazilian power, aggravated by threats to democracy, make up a picture of the absence of an efficient public plan for food and nutrition security. In this context, urban and peri-urban agriculture (AUP), combined with initiatives based on food solidarity, emerges as a food access strategy in the most vulnerable urban areas, allowing farmers to maintain their income. This article aims to shed light on the different food supply actions in the city of São Paulo at the height of the pandemic, especially considering new dynamics around seven urban and periruban farmers in São Paulo, representative of the situation in the central production regions in São Paulo. In addition to the social articulation between different solidarity groups in the municipality, the role of short circuits of proximity in the maintenance of local production and in guaranteeing the food consumption of populations in situations of food insecurity is highlighted here, in a context of significant insufficiency of emergency FNS policies.

https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8670691
PDF (Português (Brasil))

References

Oliveira TC, Abranches MV, Lana RM. (In)Segurança alimentar no contexto da pandemia por SARS-CoV-2. Cadernos de Saúde Pública [Internet]. 2020; 36(4): e00055220. DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311X00055220.

Portal do governo. Veja quais serviços podem funcionar em SP durante a quarentena. Disponível em: https://www.saopaulo.sp.gov.br/spnoticias/veja-quais-servicos-podem-funcionar-em-sp-durante-a-quarentena/. Acesso em junho de 2020.

Almeida L, Rodrigues A. Quarentena em São Paulo reduz dieta de crianças na periferia a arroz. Folha de São Paulo. 5 de abril, 2020. Disponível em: https://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2020/04/quarentena-em-sao-paulo-reduz-dieta-de-criancas-na-periferia-a-arroz.shtml. Acesso em abril de 2020.

Maluf RS. Alimentação e fome: agir na emergência e construir outro país. Especial “Crise da covid-19: de que políticas públicas o Brasil precisa?. FES Brasil (Fundação Friedrich Ebert), 2020. Disponível em: http://library.fes.de/pdf-files/bueros/brasilien/16162.pdf. Acesso em junho de 2020.

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e Agricultura - FAO. FAO faz alerta sobre o impacto do COVID-19 na alimentação escolar na América Latina e no Caribe. 18 de março de 2020. Disponível em: http://www.fao.org/americas/noticias/ver/pt/c/1267030/. Acesso em junho de 2020.

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e Agricultura - FAO. Ministros e Secretários de Agricultura de 34 países das Américas coordenaram ações para garantir alimentos diante do COVID-19. 23 de abril de 2020. Disponível em: http://www.fao.org/americas/noticias/ver/pt/c/1272721/. Acesso em junho de 2020.

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e Agricultura - FAO. Novo relatório da FAO alerta para o impacto do COVID-19 na segurança alimentar na América Latina e no Caribe. 27 de abril de 2020. Disponível em http://www.fao.org/americas/noticias/ver/pt/c/1273231/. Acesso em junho de 2020.

Altieri MA.,The ecological role of biodiversity in agroecosystems. Agriculture, Ecosystems & Environment. 1999; 74(1-3):19-31. DOI: https://doi.org/10.1016/S0167-8809(99)00028-6

Malézieux E. Designing cropping systems from nature. Agronomy for Sustainable Development, 2011; 32(1):15-29. DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-011-0027-z

Ribeiro SM, Bógus CM, Watanabe HAW. Agricultura urbana agroecológica na perspectiva da promoção da saúde. Saúde e Sociedade, 2015; 24(2): 730-743. DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-12902015000200026

Valdiones APG. Panorama da agricultura urbana e periurbana no município de São Paulo [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Escola de Artes, Ciências e Humanidades; 2013. doi:10.11606/D.100.2013.tde-04112013-162810.

Santandreu A, Lovo IC. Panorama da Agricultura Urbana e Periurbana no Brasil e Diretrizes Políticas para sua Promoção. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome, Organização das Nações Unidas para a Alimentação e Agricultura. Junho de 2007. Disponível em https://www.agriculturaurbana.org.br/textos/panorama_AUP.pdf. Acesso em abril de 2020.

Mougeot LJA. Urban Agriculture: definition, presence, potentials and risks. In: Gundel S, Dubbeling M, Zeeuw H, Bakker N, Sabel-Koschella U. Growing Cities, Growing Food: Urban Agriculture on the Policy Agenda. Deutsche Stiftung fur internationale Entwicklung (DSE), Feldafing, Germany, 2000.

Pribadi DO, Zasada I, Müller K, Pauleit S. Multifunctional adaption of farmers as response to urban growth in the Jabodetabek Metropolitan Area, Indonesia. Journal of Rural Studies, 2017; 55:100-111. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2017.08.001.

Nagib G, Nakamura AC. Urban agriculture in the city of São Paulo: New spatial transformations and ongoing challenges to guarantee the production and consumption of healthy food. Global Food Security, 2020; 26:100378. DOI: 26:100378. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2020.100378.

Zeeuw H., Veenhuizen RV, Dubbeling M. Foresight Project on global food and farming futures: The role of urban agriculture in building resilient cities in developing countries. Journal of Agricultural Science, 2011; 149(S1): 153-163. doi:10.1017/S0021859610001279

Curan RM, Moruzzi Marques PE. Multifuncionalidade da agricultura urbana e periurbana: uma revisão sistemática. Estudos Avançados, 2021; 35(101):209-224. DOI: https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.013

Caldas EL, Jayo M. Agriculturas urbanas em São Paulo: histórico e tipologia. Confins, 2019; 39(2019). DOI: https://doi.org/10.4000/confins.18639

Travassos L, Empinotti VL, Cardoso RT. O ressurgimento da zona rural no município de São Paulo. XVII ENAMPUR, 2017. Disponível em http://anpur.org.br/xviienanpur/principal/publicacoes/XVII.ENANPUR_Anais/ST_Sessoes_Tematicas/ST%204/ST%204.2/ST%204.2-01.pdf. Acesso em junho de 2020.

Moruzzi Marques PE, Bel P-M, Leão VOPS, Curan RM. Justiça ecológica como bússola para ações em favor da agricultura urbana e periurbana. Revista de Economia e Sociologia Rural. 2021; 59(4):e239176. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2021.239176, p. 1-18, 2021

Duchemin E, Wegmuller F, Legault A-M. Urban agriculture: multi-dimensional tools for social development in poor neighbourhoods. Field Actions Science Reports [Online]. 2008; 1:43-52. Disponível em http://journals.openedition.org/factsreports/113

Valley W., Wittman H. Beyond feeding the city: The multifunctionality of urban farming in Vancouver, BC. City, Culture and Society. 2019; 16 :36-44. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ccs.2018.03.004

Lovell ST. Multifunctional Urban Agriculture for Sustainable Land Use Planning in the United States. Sustainability. 2010; 02(8):2499-2522. DOI: https://doi.org/10.3390/su2082499

Zasada I. Multifunctional peri-urban agriculture: A review of societal demands and the provision of goods and services by farming. Land Use Policy. 2011; 28(4): p. 639–648, 2011. DOI : https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2011.01.008.

Bené C, Prager SD, Achicanoy HAE, Toro PA, Lamotte L, Cedrez CB, Mapes BR. Understanding food systems drivers: A critical review of the literature. Global Food Security. 2019; 23:149-159. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gfs.2019.04.009.

Ericksen PJ. Conceptualizing food systems for global environmental change research. Global Environmental Change. 2008; 18(1):234-245. DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2007.09.002.

Biazoti AR. Engajamento político na agricultura urbana: a potência de agir nas hortas comunitárias de São Paulo. [dissertação]. Piracicaba: Universidade de São Paulo, Ecologia Aplicada; 2020. doi:10.11606/D.91.2020.tde-09032020-170856.

Nagib G. Agricultura urbana como ativismo na cidade de São Paulo: o caso da Horta das Corujas [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas; 2016. doi:10.11606/D.8.2016.tde-18082016-124530.

Nagib G. Processos e materialização da agricultura urbana como ativismo na cidade de São Paulo: o caso da Horta das Corujas. Cadernos Metrópole. 2019; 21(46):715-739. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/2236-9996.2019-4602

São Paulo, Prefeitura Municipal, Sampa+Rural, Agricultura, 2023. Acesso em janeiro de 2023. Disponível em: https://sampamaisrural.prefeitura.sp.gov.br/categoria/agricultores

Biazoti AR, Leão VOPS, Buralli RJ, Mauad T. Agricultura urbana no município de São Paulo: considerações sobre produção e comercialização. Estudos Avançados, 2021; 35(101):189-208. DOI: https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.012

Altieri MA, Nicholls CI. La agrocecología en tiempos del Covid-19, Consejo Latino Americano de Ciencias Sociales, CLACSO. Abril de 2020. Disponível em https://www.clacso.org/la-agroecologia-en-tiempos-del-covid-19/. Acesso em abril de 2020.

Moruzzi Marques PE, Gebrim Dória N. A integração da noção de soberania na concepção predominante de segurança alimentar e nutricional no Brasil. Raízes [Internet]. 2021; 41(2):246-261. DOI: 10.37370/raizes.2021.v41.719

Beraldo P. [Portal Terra]. Ex-diretor da FAO: Brasil não terá problema de abastecimento. Abril de 2020. Disponível em: https://www.terra.com.br/noticias/coronavirus/ex-diretor-da-fao-brasil-nao-tera-problema-de-abastecimento,57710f34fcf77af2d49b9f4cd396ec849xvq4z9s.html?utm_source=Whatsapp. Acesso em junho de 2020.

Narcizo B. Produtor rural destrói toneladas de alimentos no cinturão verde de São Paulo. Folha de São Paulo. 18 de abril 2020. Disponível em: https://www1.folha.uol.com.br/mercado/2020/04/produtor-rural-destroi-toneladas-de-alimentos-no-cinturao-verde-de-sao-paulo.shtml. Acesso em junho 2020.

Ministério da Cidadania. Programa de Aquisição de Alimentos. Abril de 2020. Disponível em https://www.gov.br/cidadania/pt-br/acoes-e-programas/covid-19/transparencia-e-governanca/paa

CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento. Agricultura Familiar Programa de Aquisição de Alimentos - PAA: Resultados das Ações da Conab em 2020. Brasília/DF: Conab, 2021. 23 p. (Compêndio de Estudos Conab, v. 30). Responsável técnico: VIEGAS, Gustavo Lund.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Resultados Censo Agropecuário 2017. Disponível em https://cidades.ibge.gov.br/brasil/sp/sao-paulo/pesquisa/24/75511. Acesso em fevereiro de 2020

Rodrigues A, Almeida L. Quarentena em São Paulo reduz dieta de crianças na periferia a arroz. Folha de São Paulo. 5 de abril 2020. Disponível em https://www1.folha.uol.com.br/cotidiano/2020/04/quarentena-em-sao-paulo-reduz-dieta-de-criancas-na-periferia-a-arroz.shtml

Zocchio G. Onda de solidariedade de Doria e empresas é um tsunami de ultraprocessados. Outras Palavras. 11 de maio de 2020. Disponível em https://outraspalavras.net/ojoioeotrigo/2020/05/doria-doacoes-ultraprocessados/. Acesso em junho de 2020.

Conselho Municipal de Segurança Alimentar e Nutricional - COMUSAN. Lançamento da Rede de Escuta Popular e do MAV-SP. Disponível em: https://www.facebook.com/comusansaopaulo/. Acesso em junho 2020.

Anticorpos Agroecológicos - Frente de Segurança Alimentar para a Pandemia. Disponível em https://www.facebook.com/anticorposdoacoesagroecologicas/. Acesso em junho de 2020.

Mulheres do GAU. Agricultura e Culinária Orgânicas. Disponível em https://www.facebook.com/mulheresdogau/. Acesso em junho 2020.

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa, Módulos Fiscais no Brasil, 2020. Disponível em https://www.embrapa.br/codigo-florestal/area-de-reserva-legal-arl/modulo-fiscal.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Resultados Censo Agropecuário 2017. Disponível em https://cidades.ibge.gov.br/brasil/sp/sao-paulo/pesquisa/24/75511. Acesso em fevereiro de 2020.

Prefeitura Municipal de São Paulo. Mapa Digital da Cidade de São Paulo. GeoSampa, 2020. Disponível em http://geosampa.prefeitura.sp.gov.br/PaginasPublicas/_SBC.aspx. Acesso em junho de 2020.

Nakamura AC. A Complexidade da análise rural-urbana e o caso do extremo Sul do município de São Paulo. Anais do XVI Simpósio Nacional de Geografia Urbana. v. 1, 2019. Disponível em https://periodicos.ufes.br/simpurb2019/article/view/26673. Acesso em junho de 2020.

PNUD, Programa das Nações Unidas para o Desenvolvimento, Atlas do Desenvolvimento Humano do Brasil. Disponível em: http://www.atlasbrasil.org.br/. Acesso em janeiro de 2022.

Catarucci A F M. A produção do homem e da natureza no campo: a Comuna da Terra “Irmã Alberta” na reorganização da paisagem e seu inverso [Dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas; 2014. doi:10.11606/D.8.2014.tde-28112014-165047.

Marechal G. Les circuits courts alimentaires. Dijon: Educagri edition; 2008.

Darrot C, Durant G. Référenciel central des circuits courts de proximité: mise en évidence et statut pour l’action. In Circuits courts: Contribution au développement régional. Dijon: INRA & Educagri Éditions; 2010.

Traversac JB. Introduction. Circuits courts: Contribution au développement régional. Dijon: INRA & Educagri Éditions; 2010.

Leão VOPS. Organizações de Controle Social na Região Metropolitana de São Paulo: relações de proximidade e de confiança em foco [Dissertação] Piracicaba: Universidade de São Paulo, Ecologia Aplicada; 2019. doi:10.11606/D.91.2019.tde-19112019-123542.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.