Banner Portal
Availability, perceived access, and food insecurity in households of schoolchildren in two cities of Minas Gerais in the COVID-19 pandemic
PDF (Português (Brasil))

Keywords

COVID-19
Food insecurity
Access to healthy food
School feeding
Food environment

How to Cite

SANTOS, Chrislaine Corraide Dias dos; RODRIGUES, Érica Costa; CAMARGO, Priscila Pena; JUSTINIANO, Irene Carolina Sousa; CARVALHO, Natália Caldeira de; MENEZES, Mariana Carvalho de; MEIRELES, Adriana Lúcia; MENDONÇA, Raquel de Deus. Availability, perceived access, and food insecurity in households of schoolchildren in two cities of Minas Gerais in the COVID-19 pandemic. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 30, n. 00, p. e023014, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8670718. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670718. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Introduction: The pandemic context impacts the current and future situation of food and nutritional security, so it is urgent to assess the situation of food insecurity in its different dimensions. There are few studies that jointly assess food security, availability, and access to food. Objective: To describe household food availability and perceived access to food according to the situation of food insecurity in households of schoolchildren during the COVID-19 pandemic. Methods: This is a cross-sectional study with a representative sample of households of schoolchildren in early childhood education and elementary school from public schools in Mariana and Ouro Preto, Minas Gerais. Data were collected in the initial phase of the pandemic, “June and July 2020”, through telephone interviews with those responsible for buying and/or preparing the food in the households. Socioeconomic conditions, perceived access to food, and household food availability were investigated, and food insecurity was measured using the Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale. Results: Of the 612 households surveyed, 82.0% of the households presented food insecurity, of which 11.3% moderate food insecurity and 5.1% severe food insecurity. A relationship was observed between the low availability of fruits, vegetables, milk, meat, and eggs with food insecurity and the perception of difficulty in accessing fruits and vegetables. Discussion: The situation of food insecurity faced by households is related to low availability of essential foods for the development of schoolchildren, and families also encounter inaccessibility to acquire fruits and vegetables.

https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8670718
PDF (Português (Brasil))

References

Simelane KS, Worth S. Food and Nutrition Security Theory. Food and Nutrition Bulletin [Internet]. 2020 setembro [acesso em 10 agosto 2022]; 41(3):367–79. Disponível em: https://doi.org/10.1177/0379572120925341.

Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional - CONSEA. A segurança alimentar e nutricional e o direito humano à alimentação adequada no Brasil: indicadores e monitoramento da constituição de 1988 aos dias atuais. [Internet]; 2010 [acesso em 10 agosto 2022]; 284–4. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-593514.

Salles-Costa R. Desafios políticos da retomada da fome e da insegurança alimentar no Brasil in Da fome à fome: diálogos com Josué de Castro / organização: Tereza Campelo, Ana Paula Bortoletto. – São Paulo: Cátedra Josué de Castro; Zabelê Comunicação; Editora Elefante; 2022. 216 p.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares: 2017-2018: análise da segurança alimentar no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2020. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?view=detalhes&id=2101749.

Kepple AW. O estado da Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil. Um retrato multidimensional [Internet]. Brasília: FAO; 2014. 90p.

Morais DC, Sperandio N, Priore SE. Atualizações e debates sobre segurança alimentar e nutricional [Internet]. Viçosa: UFV; 2020 [acesso em 10 agosto 2022]. 865p. Disponível em: https://www.cfn.org.br/index.php/noticias/nutricionistas-organizam-livro-sobre-segura nca-alimentar-e-nutricional/.

Burlandy L. A construção da política de segurança alimentar e nutricional no Brasil: estratégias e desafios para a promoção da intersetorialidade no âmbito federal de governo. Ciência & Saúde Coletiva [Internet]. 2009 Jun [acesso em 10 agosto 2022]; 14(3):851–60. Disponível em: https://doi.org/10.1590/s1413-81232009000300020.

FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable [Internet]. 2022 [acesso em 10 agosto 2022]. Rome, FAO. https://doi.org/10.4060/cc0639en.

Pérez-Escamilla R, Segall-Corrêa AM. Indicadores e medidas de insegurança alimentar. Revista de Nutrição [Internet]. 1 agosto 2008 [acesso em 10 agosto 2022]; 21:15s26s. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/mfgJyKLc9HP7nXLRX5fH3Fh/abstract/?lang=pt#ModalArt icles.

Morais D de C, Lopes SO, Priore SE. Indicadores de avaliação da Insegurança Alimentar e Nutricional e fatores associados: revisão sistemática. Ciência & Saúde Coletiva [Internet]. 2020 Jul [acesso em 10 agosto 2022]; 25(7):2687–700. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.23672018.

Ashby S, Kleve S, McKechnie R, Palermo C. Measurement of the dimensions of food insecurity in developed countries: a systematic literature review. Public Health Nutrition [Internet]. 24 de maio de 2016 [acesso em 10 agosto 2022]; 19(16):2887–96. Disponível em: https://doi.org/10.1017/S1368980016001166.

Aquino EML, Silveira IH, Pescarini JM, Aquino R, Souza-Filho JA de, Rocha A dos S, et al. Medidas de distanciamento social no controle da pandemia de COVID-19: potenciais impactos e desafios no Brasil. Ciência & Saúde Coletiva [Internet]. 5 de junho de 2020 [acesso em 12 agosto 2022]; 25(1):2423–46. Disponível em: https://www.scielosp.org/article/csc/2020.v25suppl1/2423-2446/pt/.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios Contínua - PNAD: Educação 2019. Rio de Janeiro: IBGE; 2020. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?id=2101736&view=detalhes.

Mota CH, Mastroeni SS de BS, Mastroeni MF. Consumo da refeição escolar na rede pública municipal de ensino. Revista Brasileira de Estudos Pedagógicos [Internet]. 1 Abril 2013 [acesso em 12 agosto 2022]; 94:168–84. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbeped/a/7DjZ8ZrthmpfY5rFGqSbPtK/?lang=pt#.

Rodrigues EC, Mendonça RD, Camargo PP, Menezes MC, Carvalho NC, Meireles AL. Home food insecurity during the suspension of classes in Brazilian public schools due to the COVID-19 pandemic. Nutrition [Internet]. 2021 agosto [acesso em 12 agosto 2022];111448. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.nut.2021.111448.

Fitzmaurice GM, Laird NM, Ware JH. Applied longitudinal analysis. New Jersey: John Wiley; 2011.

Brasil. Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde. Vigitel Brasil 2019: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico [internet]. Brasília: Ministério da Saúde; 2020 [acesso em 12 agosto 2022]. Disponível em:https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/vigitel_brasil_2019_vigilancia_fatores_risco.pdf.

Estudo Nacional de Alimentação e Nutrição Infantil. ENANI-2019: Resultados preliminares – Indicadores de aleitamento materno no Brasil [Internet]. UFRJ: Rio de Janeiro; 2020 [acesso em 12 agosto de 2022]. Disponível em: https://enani.nutricao.ufrj.br/index.php/relatorios/.

Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa - ABEP. Critério de Classificação Econômica Brasil [Internet]; 2018 [acesso em 12 agosto de 2022]. Disponível em: http://www.abep.org/criterioBr/01_cceb_2018.pdf.

Instituto Brasileiro De Geografia e Estatística - IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: avaliação nutricional da disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2020. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?view=detalhes&id=2101704.

Rossi CE, Costa L da CF, Machado M de S, Andrade DF de, Vasconcelos F de AG de. Fatores associados ao consumo alimentar na escola e ao sobrepeso/obesidade de escolares de 7-10 anos de Santa Catarina, Brasil. Ciência & Saúde Coletiva [Internet]. 2019 fevereiro [acesso em 12 agosto de 2022]; 24(2):443–54. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/46sCqyvMtxHNNn66JV7skGH/?lang=pt&format=pdf.

Peter N.B. Disponibilidade de alimentos no domicílio de escolares da zona rural de Pelotas. 2016. Dissertação (Mestrado em Nutrição e Alimentos) – Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2016. [acesso em 05 abril de 2023]. Disponível em: http://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/prefix/3932.

FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2021 [Internet]; 2021 [acesso em 12 agosto de 2022]. Roma - Itália, FAO. Disponível em: https://doi.org/10.4060/cb4474en.

Rede Penssan. Grupo de Monitoramento. Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil –Vigisan 2020. Relatório de pesquisa. Rio de Janeiro; 2021. Disponível em: https://olheparaafome.com.br/pesquisa2020/.

UNICEF. Impactos primários e secundários da COVID-19 em Crianças e Adolescentes Especificações Técnicas [internet]. 2020 [acesso em 10 abr 2023]. Disponível em: https://www.unicef.org/brazil/media/11996/file/apresentacao_segunda-rodada_pesquisa_impactos-primarios-secundarios-covid-19-criancas-adolescentes.pdf.

High Level Panel of Experts - HLPE. Food security and nutrition: building a global narrative towards 2030 [Internet]. Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security, Rome; 2020 [acesso em 09 agosto de 2022]. Disponível em: https://www.fao.org/3/ca9731en/ca9731en.pdf.

Rede Penssan. Grupo de Monitoramento. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil – II Vigisan 2021. Relatório de pesquisa. Rio de Janeiro; 2022. Disponível em: https://olheparaafome.com.br/

Schott E, Priore SE, Ribeiro AQ, Rezende FAC, Franceschini SCC. Food availability and food insecurity in households in the state of Tocantins, Northern Brazil. Revista de Nutrição. 2020;33:e200100. [acesso 12 agosto 2022]. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1678-9865202033e20010.

Novaes TG, Mendes LL, Almeida LFF, Ribeiro AQ, Costa BV de L, Claro RM, et al. Availability of food stores around Brazilian schools. Ciência & Saúde Coletiva [internet]. 2022 Jun [acesso 5 de agosto de 2022]; 27(6):2373–83. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1413-81232022276.19372021.

Morrissey TW, Jacknowitz A, Vinopal K. Local Food Prices and Their Associations With Children’s Weight and Food Security. PEDIATRICS. 10 fevereiro de 2014 [acesso 12 agosto 2022]; 133(3):422–30. Disponível em: https://doi.org/10.1542/peds.2013-1963.

Assis MM de, Leite MA, Côrtes AJ, Carmo AS do, Matozinhos FP, Cândido APC, et al. Excesso de peso, ambiente percebido e privação social: um estudo da percepção de pais ou responsáveis. Revista Paulista de Pediatria [Internet]. 14 novembro 2018 [acesso 12 agosto 2022]; 36:466–73. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rpp/a/3xV5wSkxTzsZpSJWvbmhwmS/?lang=pt#.

Kent K, Murray S, Penrose B, Auckland S, Godrich S, Lester E, et al. Food insecure households faced greater challenges putting healthy food on the table during the COVID-19 pandemic in Australia [internet]. Appetite. 2021 Nov [acesso 12 agosto 2022]. v. 169, p. 105815. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105815.

Brasil. Programa Nacional de Alimentação Escolar - Sobre o PNAE. 2017. [acesso 18 fevereiro 2022]. Disponível em:https://www.fnde.gov.br/index.php/programas/pnae/pnae-sobre-o-programa/pnae-sobre-o-pnae.

Brasil. Resolução nº 06, de 08 de maio de 2020. [acesso 18 fevereiro 2022]. Disponível em: https://www.fnde.gov.br/index.php/acesso-a-informacao/institucional/legislacao/item/13511-resolu%C3%A7%C3%A3o-n%C2%BA-6,-de-08-de-maio-de-2020.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.