Banner Portal
Strategies of food and nutritional education at the Technical College of the Federal Rural University of Rio de Janeiro
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Food and nutrition security
Food and nutritional education
Covid-19 pandemic

How to Cite

WITTMANN, Ellen Bilheiro Bragança; LACAZ, Leticia Matias; CASTRO, Fernanda Travassos de; TABAI, Katia Cilene. Strategies of food and nutritional education at the Technical College of the Federal Rural University of Rio de Janeiro. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 30, n. 00, p. e023006, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8670809. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670809. Acesso em: 30 jun. 2024.

Abstract

Food and nutrition education is an important tool for promoting food and nutrition security and for forming healthy and sustainable eating habits. The objective was to identify the actions promoted by the Technical College of the Federal Rural University of Rio de Janeiro (CTUR), in favor of food and nutrition education and food and nutrition security, including during the Covid-19 pandemic. Data were collected, between March and August 2020, through interviews and questionnaires, with the participation of CTUR students and teachers. Of the 79 students who participated in the survey, 60.8% brought ready meals from home to school and only 6.3% used the university restaurant. During the school period, 51.9% of the students interviewed consumed little nutritious foods such as fried snacks and 63.3% of the students consumed cookies. Of the 68 CTUR professors, only 13 responded to the form and most of them, consisting of 84.6%, claimed to address the issue of food in the discipline under their responsibility. It was noticed that actions are developed by the institution that promote food and nutrition education. CTUR had a small agroecological production that supported the classes. However, such actions did not include students from all courses. The impact of the Covid-19 pandemic interfered with the students' diet, showing that the consumption of fruits and vegetables decreased significantly. Some measures, among these, the construction of a cafeteria in the school environment, which could minimize the situation found and dialoguing with practical actions for the promotion of Food and Nutrition Education.

https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8670809
PDF (Português (Brasil))

References

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social; 2012.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2014.

Brasil. Lei nº 13.666, de 16 de maio de 2018. Altera a Lei nº 9.394, de 20 de dezembro de 1996 (Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional), para incluir o tema transversal da educação alimentar e nutricional no currículo escolar. Brasília: Diário Oficial da União; 2018.

Ramos FP, Santos LAS, Reis ABC. Educação alimentar e nutricional em escolares: uma revisão de literatura. Cad Saúde Pública. 2013;29:e00170112. DOI: https://doi.org/10.1590/0102-311x00170112

Jacob M. Sistemas Alimentares para Nutrição. 1. ed. Recife: PE; 2021. 212 p.

Brasil. Escala Brasileira de Insegurança Alimentar – EBIA: análise psicométrica de uma dimensão de segurança alimentar e nutricional. Estudo Técnico no 01/2014. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome; 2014.

Rede PENSSAN. VIGISAN. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. Brasília: Rede PENSSAN; 2022.

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura (FAO). SOFI 2021: Relatório da ONU destaca os impactos da pandemia no aumento da fome no mundo. Brasil: Nações Unidas; 2021. DOI: https://brasil.un.org/pt-br/135635-sofi-2021-relatorio-da-onu-destaca-os-impactos-da-pandemia-no-aumento-da-fome-no-mundo

Ribeiro-Silva RC, Pereira M, Campello T, Aragão É, Guimarães JM de M, Ferreira AJF, et al. Implicações da pandemia Covid-19 para a segurança alimentar e nutricional no Brasil. Ciência Saúde Coletiva. 2020; 25:3421-30. DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232020259.22152020

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. Cidades. Rio de Janeiro: IBGE;2020.

Maffezzolli ECF, Boehs CGE. Uma reflexão sobre o estudo de caso como método de pesquisa. Revista da FAE. 2008; 11(1).

Creswell JW, Clark VLP. Pesquisa de Métodos Mistos: Série Métodos de Pesquisa. 2 ed. Penso Editora; 2015. 288 p.

Martins RA. Princípios da pesquisa científica. In: MIGUEL, P. A. M (Org.) Metodologia de pesquisa em engenharia de produção e gestão de operações. Rio de Janeiro: Elsevier; 2010. 5-29.

Mattar, FN, Oliveira, B, Motta, S. Pesquisa de marketing: metodologia, planejamento, execução e análise. Elsevier Brasil, 2014.

Callegari-Jacques, S. M. Bioestatística. Princípios e aplicações. Porto Alegre: Artmed, 2003. 255 p.

Vieira MV, Del Ciampo IRL, Del Ciampo LA. Hábitos e consumo alimentar entre adolescentes eutróficos e com excesso de peso. Journal of Human Growth and Development. 2014; 24(2):157-62.

Reis WA, Reinaldo AMS. Estratégias de educação nutricional no ambiente escolar: uma revisão integrativa. Revista APS. 2018; 21(4): 701-20.

Neves DCG, Castro FT, Tabai KC, Gastronomia funcional como estratégia de educação alimentar e nutricional aos alunos do Colégio Técnico da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CTUR/UFRRJ In: Desafios da ciência e tecnologia de alimentos. Org. Leite DBG, Frasson AC, Ed. Athena, p. 136-154, 2017.

Castro FT, Araujo MS, Gomes FAS, Bezerra IGC, Barbosa CG, Tabai KC, Consumo de alimentos e aceitação das preparações culinárias nas aulas de Alimentos & Bebidas do Colégio Técnico da UFRRJ In: Desafios da ciência e tecnologia de alimentos. Org. Leite DBG, Frasson AC, Ed. Athena, p. 57-76, 2017.

Monteiro BL, Tabai KC, Portilho ES, Bezerra IGC, Miranda Pinto MA, Fernandez PSC, Majerowicz N, Mello GAB, Bilheiro LCR, Dias A. Reflexões sobre políticas de fortalecimento da agricultura familiar e segurança alimentar e nutricional no município de Seropédica-RJ. In: Agroecologia Debates sobre a Sustentabilidade. Org. SANTOS C C, Ed. Athena. DOI:10.22533/at.ed.9931924071, p. 1-13, 2019.

Brasil. Resolução/CD/FNDE no 6, de 08 de maio de 2020. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE. Diário Oficial da União. 2020 mai 08.

Silva JG, Teixeira MLO, Ferreira MA. Alimentação na adolescência e as relações com a saúde do adolescente. Texto & Contexto – Enfermagem. 2014; 23(4):1095-103. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0104-07072014000570013

Fundo Internacional de Emergência das Nações Unidas para a Infância – UNICEF. UNICEF alerta: situação de crianças e adolescentes se agravou consideravelmente após nove meses de pandemia. [Internet]. 2020.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2020.

Costa C. Comida de Verdade. In: Comida, memória e afeto: Minas Gerais 300 anos [Internet]. Minas Gerais: Belo Horizonte; 2021[Acesso em 2021 jul 25]. 69 p. DOI: https://alimentacaosaudavel.org.br/wp-content/uploads/2021/03/Livro_Comida_Memoria_e_Afeto_MinasGerais_300-anos-2.pdf

Lacaz LM, Tabai KC. Food Identity of Brazilian Immigrants during the Covid-19 Pandemic. Sodebrás. 2021.16:74-81. DOI: https://doi.org/10.29367/issn.1809-3957.16.2021.192.74

Monteiro CA, Lawrence M, Millett C, Nestle M, Popkin BM, Scrinis G, Swinburn B. The Need to Reshape Global Food Processing: A Call to the United Nations Food Systems Summit. BMJ Global Health. 2021. 6: e006885. DOI: https://doi.org/10.1136/BMJGH-2021-006885

Instituto de Defesa do Consumidor – IDEC. Promoção da Saúde - ACT. Dossiê Big Food: Como a indústria interfere em políticas de alimentação [Internet]. São Paulo; 2022 [Acesso em 2022 ago 28]. 161 p. DOI: https://actbr.org.br/post/dossie-big-food-como-a-industria-interfere-em-politicas-de-alimentacao/19378/

Weintraub K, Rodrigues C, Tabai KC. Perspectives on Sustainable Management of Jackfruit Trees for Food Consumption in Rio de Janeiro, Brazil. Environmental Sciences Proceedings. 2022. 15(1):8. DOI: https://doi.org/10.3390/ENVIRONSCIPROC2022015008

Menezes, ET. Verbete merenda escolar. Dicionário Interativo da Educação Brasileira – EducaBrasil. São Paulo: Midiamix Editora, 2001. [Acesso em 16 nov 2022]. DOI: https://www.educabrasil.com.br/merenda-escolar/

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.