Banner Portal
Refunctionalization of coffee farms from tourist activity in Campinas (SP)
Entrada monumental da Gruta do Lago Azul, ricamente ornamentada por estalactites e estalagmites, situada no município de Bonito, a E da Serra da Bodoquena e a sudoeste do município de Miranda. A região serrana foi edificada em unidades carbonáticas dos grupos Cuiabá e Corumbá, de idade Neoproterozoica. Fotografia: Adriano Gambarini.
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Coffee
Cultural heritage
Rural tourism

How to Cite

BARBOSA, Gabriela Couto; FERRÃO, André Munhoz de Argollo. Refunctionalization of coffee farms from tourist activity in Campinas (SP). Terræ Didatica, Campinas, SP, v. 16, p. e020023, 2020. DOI: 10.20396/td.v16i0.8657347. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/td/article/view/8657347. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Tourism is an activity that interacts with different sectors of society, such as culture, sports and the environment. This makes it present in people's daily lives, many times, without realizing its importance. However, tourism does not have a single mode of operation, and ends up appropriating elements used by other sectors, such as agriculture, for example. The present work seeks to analyze some examples of coffee farms that have undergone a process of refunctionalization and became tourist attractions. Campinas is part of a very important region in the history of coffee production, particularly when it comes to the period of expansion of coffee growing in Brazil, and still retains some elements that show this history. Not all coffee farms have undergone a refunctionalization process. In addition, of the examples that went through this process, not all were successful, as is the case of Fazenda Jambeiro. It is concluded, therefore, that the refunctionalization of coffee farms by tourism can assist in the process of preservation and conservation of such places, besides helping to disseminate the history of municipalities that have a strong link with coffee growing, which, in general, is not recognized by its own inhabitants.

https://doi.org/10.20396/td.v16i0.8657347
PDF (Português (Brasil))

References

Argollo Ferrão, A. M. de. (2004). Arquitetura do Café. Campinas: Unicamp; São Paulo: Imprensa Oficial do Estado de São Paulo.

Argollo Ferrão, A. M. de. (2015). Arquitetura do Café. 2a. ed., Campinas: Editora da Unicamp.

Beni, M. C. (2004). Análise Estrutural do Turismo. 10 ed. São Paulo: Editora SENAC.

Benincasa, V. (2007). Fazendas Paulistas: arquitetura rural no ciclo cafeeiro. São Carlos. EESC/USP.

Brasil, Ministério do Turismo (MTur). (2014). Marcos Conceituais. Brasília, DF: MTur. Disponível em: http://www.turismo.gov.br/sites/default/turismo/o_ministerio/publicacoes/downloads_publicacoes/

Caetano, M. (2006). Estudo das práticas alimentares dos turistas: uma contribuição metodológica para o planejamento turístico e o fortalecimento do agronegócio. Campo Grande: Depto. Economia e Administração, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. 91p. (Dissert. Mestrado, Agronegócios).

Campinas, Para Todos. (2009). Antiga Fazenda Jambeiro: Conjunto arquitetônico e ambiental. Campinas: Folheto do Patrimônio Cultural de Campinas.

Fazenda Tozan. (2016). História da imigração japonesa em Campinas. Cidade e Cultura, 2016. Disponível em: https://www.cidadeecultura.com/fazenda-tozan-historia-da-imigracao-japonesa-em-campinas/ Acesso jun. 2019.

Fazenda das Cabras. (2011). Fazenda das Cabras. Campinas, 2011. Disponível em: https://www.fazendadascabras.com.br. Acesso jun.2019.

Martin, Davi. (2019). Entrevista sobre fazendas de café voltadas ao turismo em Campinas. Agosto de 2019. Entrevista concedida a Gabriela Couto Barbosa.

Organização Mundial do Turismo (OMT). (2016). Actualización de las Recomendaciones sobre estadísticas de turismo OMT-ONU. Serie M No. 83 (1994). 27p. Disponível em: https://unstats.un.org/unsd/statcom/doc00/m83note-s.pdf. Acesso em: 10.dez.2016.

Ramos, P., & Piacente, F. J. (2016). O Instituto Agronômico de Campinas: sua criação, importância e um pouco de sua história. Revista Brasileira de Inovação, 15(2), 365-392. doi: 10.20396/rbi.v15i2.8649134.

Rodrigues, H. L., Dias, F. D., & Teixeira, N. C. (2015). A origem do café no Brasil: a semente que veio pra ficar. Revista Pensar Gastronomia. 1(2). 22 p. Disponível em: http://revistapensar.com.br/gastronomia/pasta_upload/artigos/a44.pdf.

Rufino, J. L. S. (2006). Programa Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento do Café: antecedentes, criação e evolução / José Luís dos Santos Rufino. Brasília, DF. Embrapa Café. 348p. (Embrapa Informação Tecnológica, 2006).

Silva, A. P. (2006). Engenhos e fazendas de café em Campinas (séc. XVIII - séc. XX). São Paulo. Anais do Museu Paulista. 14(1), 81-119.

World Travel and Tourism Council (WTTC). (2019). Annual research: key highlights.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2020 Terrae Didatica

Downloads

Download data is not yet available.