Banner Portal
Evaluation of the quality of informal cheeses
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Informal trade
Dairy inspection
Microbiological hazards

How to Cite

AMARAL, José Wilker; SOUZA, Stefania Márcia Oliveira; RIBEIRO, Jaqueline Lamounier; FERREIRA, Márcia Aguiar; POGGIANI, Sabrina Santos Costa. Evaluation of the quality of informal cheeses. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 27, p. e020016, 2020. DOI: 10.20396/san.v27i0.8657464. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8657464. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

This study aimed to evaluate the quality of cheeses produced and marketed informally in free fairs in the Distrito Federal. We collected 30 samples of cheeses without sanitary inspection certificate, marketed in ten fairs the DF, in which the moisture content was evaluated, the presence of Salmonella spp., of psychrotrophic microorganismsand development of limosity and apparent mold. The results obtained showed absence of Salmonella spp., and high counts for psychrotrophic microorganisms. The moisture contents ranged from 43% to 61%, indicating the lack of pattern of this product, concomitant with thesuperficial appearance of limosity was observed in 40% of the samples and development of molds in 33%.The absence of Salmonella spp., in the samples analyzed should not be understood as absence of microbiological hazard associated with the consumption of this type of product, due to the possibility of occurrence of other pathogens that were not the targets of this research.

https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8657464
PDF (Português (Brasil))

References

ZoccalR. Queijos: Produção e Importação. Balde Branco [revista eletrônica] 2016 [citado em2019 out 25]; Disponível em: http://www.baldebranco.com.br/queijos-producao-e-importacao/

Amorim ALBC, Couto EP, Santana AP, Ribeiro JL, Ferreira MA. Avaliação da Qualidade Microbiológica de Queijos do Tipo Minas Padrão de Produção Industrial, Artesanal e Informal. Revista do Instituto Adolfo Lutz.2014; 73: 364-367.

Ministério da Agricultura (BR). Portaria Nº 146 de 07 de março de 1996. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Queijos. Diário Oficial da União. 11 mar 1996; Seção 1:3977.

Carvalho RI. Análise das Condições Microbiológicas de Queijos Minas Frescal Vendidos em João Pessoa-PB [tese]. Paraíba: Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição; 2014. 45 p.

Pinto CL, Machado SG, Martins ML, Vanetti MCD. Identificação de Bactérias Psicrotróficas Proteolíticas Isoladas de Leite Cru Refrigerado e Caracterização do Seu Potencial Deteriorador. Rev. Inst. LaticíniosCândidoTostes.2015; 70:105-116.

Gould LH, Mungai E, Behravesh CB. Outbreaks Attributed to Cheese: Differences Between Outbreaks Caused by Unpasteurized and Pasteurized Dairy Products, United States, 1998– 2011. Foodborne Pathogens and Disease.2014; 11: 545-551.

WHO. FoodSafety – Salmonella.World Health Organization [revistaeletrônica] 2018 [citadoem 2019 out 25]; Disponível em: https://www.who.int/foodsafety/areas_work/foodborne-diseases/salmonella/en/

BRASIL. Surtos de Doenças Transmitidas por Alimentos no Brasil. Ministério da Saúde [documento eletrônico] 2018 [citado em 2019 out 22]; Disponível em: https://portalarquivos2.saude.gov.br/images/pdf/2018/janeiro/17/Apresentacao-Surtos-DTA-2018.pdf

BRASIL. Surtos de Doenças Transmitidas por Alimentos no Brasil. Ministério da Saúde [documento eletrônico] 2017 [citado em 2019 out 22]; Disponível em: http://portalarquivos.saude.gov.br/images/pdf/2017/maio/29/Apresentacao-Surtos-DTA-2017.pdf

Silva N, Junqueira VCA, Silveira NFA, Taniwaki MH, Gomes RAR, Okazaki MM. Manual de Métodos de Análise Microbiológica de Alimentos e Água. São Paulo: Livraria Varela; 2010.

Oliveira JS, Parmelee CE. Rapid Enumeration of Psychrotrofic Bacteria in Raw and Pasteurized Milk. Journal of Milk and Food Technology. v. 39, n. 4, p. 269-272, 1976.

Pereira DBC, Silva PHF,CostaJúnior LCGJ, Oliveira LL. Físicoquímica do Leite e Derivados: Métodos Analíticos. Juiz de Fora: EPAMIG; 2001.

Nero LA, Mattos MR, Beloti V, Barros MAF, Ortolani MBT, Franco BDGM. Autochthonous Microbiota of Raw Milk With Antagonistic Activity AgainstListeria Monocytogenes and Salmonella Enteritidis. Journal of Food Safety. 2009; 29: 261–270.

Ribeiro JL. Potencial Tecnológico, Probiótico e Antagonista da Microbiota Lática de Leite de Búfalas [tese]. Brasília: Universidade de Brasília/ Faculdade de Agronomia e Veterinária; 2019. 109 p.

Melo FD, Dalmina KA, Pereira MN, Ramella MV, Neto AT, Vaz EK, Ferraz SM. Avaliação da Inocuidade e Qualidade Microbiológica do Queijo Artesanal Serrano e Sua Relação com as Variáveis Físico Químicas e o Período de Maturação. Acta Scientiae Veterinariae.2013; 41: 1-7.

Silva F, Silva G, Tonial IB, Cislaghi FPC. Qualidade Microbiológica e Físico-Química de Queijos Coloniais Com e Sem Inspeção, Comercializados no Sudoeste do Paraná. B CPPA. 2015; 33: 42.

ORDÓÑEZ, JA. Tecnologia de Alimentos de Origem Animal. v. 2. São Paulo: Artmed, 2005.

Casarotti SN, Paula AT, Grandi AZ, Rossi DA. Enumeração de Bactérias Psicrotróficas em Leite Cru Bovino com a Utilização da Metodologia Tradicional e do Sistema Compact Dry.Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes. 2009; 64: 19-25.

Silva JASL. Desidratação de Ervas Condimentares: Análise do Processo de Secagem [tese]. Pernambuco: Universidade Federal de Pernambuco, Centro Acadêmico de Vitória; 2018. 45p.

Rebonatto B. Ácidos Orgânicos Visando Melhoria da Estabilidade de Rações Peletizadas com Melaço Externo [tese]. Londrina: Universidade Tecnológica Federal do Paraná; 2017. 107 p.

Franco BDGM, Landgraf M. Microbiologia dos Alimentos. São Paulo: Atheneu; 1996.

Zacarchenco PB, Trento FKHS, Spadoti L, Gallina DA, Silva AT. Bolores e Leveduras em Queijos. Revista Leite e Derivados. 2011; 29: 92-99.

Bairros JV, Vargas BL, Destri K. Análise de Bolores e Leveduras em Queijos tipo Minas Comercializados em Feira Livre. Higiene Alimentar. 2016; 30:254-255.

Jahn RC, Garcia MV, Copetti MV. Deterioração Fúngica em Indústria de Queijo tipo Tropical. Brazilian Journal of Food Research.2017; 8:16-25.

Borges MF, Feitosa T, Nassu RT, Azevedo EHF, Muniz CR. Pesquisa de Salmonella sp., Listeria sp. e Microrganismos Indicadores Higiênico-Sanitários em Queijos Produzidos no Estado do Rio Grande do Norte. Ciência e Tecnologia de Alimentos. 2003; 23: 162-165.

André PS, Sturion GL. Condições de Comercialização de Queijos em Varejões do Município de Piracicaba – SP. Segurança Alimentar e Nutricional. 2015; 22(1):644-653.

Garcia JKS, Prates RP, Farias PKS, Gonçalves SF, Souza CN. Qualidade Microbiológica de Queijos Frescos Artesanais Comercializados na Região do Norte de Minas Gerais. Caderno de Ciências Agrárias. 2016; 8: 58-65.

Silva MR, Duch AAS, Lage RTPA, Menezes LDM, Ribeiro JB, Souza GN, et al. Ocorrência de Brucella em Queijo Minas Artesanal da Microrregião do Serro: Um Importante Problema de Saúde Pública. Revista Médica de Minas Gerais.2018; 28: 79-84.

A revista Segurança Alimentar e Nutricional utiliza a licença do Creative Commons (CC), preservando assim, a integridade dos artigos em ambiente de acesso aberto.

 

Downloads

Download data is not yet available.