Banner Portal
Numerical adequacy of nutritionists and hygienic-sanitary conditions of School Food and Nutrition Units in Maceió, Alagoas
PDF (Português (Brasil))

Keywords

School feeding
Food production
Heath risks
Nutritionists

How to Cite

BRANDÃO, Thaysa Barbosa Cavalcante; PADILHA, Bruna Merten; CAMPOS, Eduarda Larissa Leão de; TORRES, Jacyara Cirilo Leite; SEVERIANO, Girlene Maria de Lima. Numerical adequacy of nutritionists and hygienic-sanitary conditions of School Food and Nutrition Units in Maceió, Alagoas. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 27, p. e020026, 2020. DOI: 10.20396/san.v27i0.8659559. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8659559. Acesso em: 7 jul. 2024.

Abstract

This work aimed to evaluate the hygienic-sanitary conditions of School Food and Nutrition Units (SFNU) in Maceió and to check the adequacy of the amount of nutritionists to the amount of students enrolled in the public school system. This is a cross-sectional and descriptive research conducted in 16 out of 32 Municipal Centers of Early Childhood Education. Data collection took place between June 2018 and March 2019. The health risk of School Food and Nutrition Units (SFNU) was determined uppon application of a checklist for good practice in school feeding elaborated by the Collaborating Center for School Food and Nutrition. The adequacy of the amount of professionals was verified based on the minimum numerical reference parameters established in Resolution CFN no 465/2010. The evaluated SFNU showed inadequacies, especially with regard to the use and the existence of equipment for controlled temperature, most of which were classified as at regular health risk, with percentages of compliance ranging from 44.1% to 67.9%. The amount of nutritionists (13) was considered inadequate to the amount of students enrolled in the public school system in Maceió. The importance of corrective measures to improve the hygienic-sanitary conditions of SFNU is highlighted, besides the acquisition of more nutritionists for monitoring school feeding activities.

https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8659559
PDF (Português (Brasil))

References

São José JFB, Coelho AIM, Ferreira KR. Avaliação das boas práticas em unidade de alimentação e nutrição no município de Contagem-MG. Alim. Nutr. [Internet]. 2011 [acesso em 2020 mar 02]; 22(3):479-487. Disponível em: https://www.locus.ufv.br/bitstream/handle/123456789/17493.

Fonseca KZ, Santana GR. Guia prático para gerenciamento de unidades de alimentação e nutrição [Internet]. Bahia: Editora UFRB; 2012 [acesso em 2020 mar 02]. Disponível em: https://urless.in/aU3av

Santos IGP, Bezerra VM. Segurança de alimentos em cozinhas escolares do Munícipio de Vitoria da Conquista, Bahia. Revista Baiana de Saúde Pública [Internet]. 2015 [acesso em 2020 mar 02]; 39(2):205-224. Disponível em: http://rbsp.sesab.ba.gov.br/index.php/rbsp/article/download/1527/1232.

Brasil. Ministério da Saúde. Doenças Transmitidas por Alimentos. Situação epidemiológica – doenças transmitidas por alimentos: Banco de dados 2000 a 2018 [Internet]. 2020 [acesso em 2020 mar 31]. Disponível em: https://saude.gov.br/saude-de-a-z/doencas-transmitidas-por-alimentos.

Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação (FNDE). Cartilha Nacional de Alimentação Escolar [Internet]. Brasília: ME; 2015 [acesso em 2020 mar 02]. Disponível em: https://www.fnde .gov.br/index.php/programas/pnae/pnae-area-gestores/pnae-manuais-cartilhas/item/6820-cartilha-pnae-2015.

Conselho Federal de Nutricionistas (CFN). Resolução CFN no 465/2010. Dispõe sobre as atribuições do nutricionista, estabelece parâmetros numéricos mínimos de referência no âmbito do Programa de Alimentação Escolar e dá outras providências. Diário Oficial da União; 2010 ago 25.

Stedefeldt E, Cunha DT, Silva Júnior EA, Silva SM, Oliveira ABA. Instrumento de avaliação das Boas Práticas em Unidades de Alimentação e Nutrição Escolar: da concepção à validação. Ciênc. Saúde Coletiva [Internet]. 2013 [acesso em 2020 mar 02]; 18(4):947-953. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1413-812320130004 00006.

CECANE/FNDE. Ferramentas para as Boas Práticas na Alimentação Escolar, versão 1.0; 2012.

Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC no 216/2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União; 2004 set 15.

Soares DSB, Henriques P, Ferreira DM, Dias PC, Pereira S, Barbosa RMS. Boas Práticas em Unidades de Alimentação e Nutrição Escolares de um município do estado do Rio de Janeiro – Brasil. Ciênc. Saúde Coletiva [Internet]. 2018 [acesso em 2020 mar 02]; 23(12):4077-4083. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1413-812320182312.23992016.

Oliveira ABA, Cunha DT, Stedefeldt E, Capalonga R, Tondo EC, Cardoso MRI. Hygiene and good practices in school meal services: Organic matter on surfaces, microorganisms and health risks. Food Control [Internet]. 2014 [acesso em 2020 mar 02]; 40:120-126. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.11.036.

Mezzari MF, Ribeiro A. Avaliação das condições higiênico-sanitárias da cozinha de uma escola municipal de Campo Mourão – Paraná. SaBios-Revista de Saúde e Biologia [Internet]. 2012 [acesso em 2020 mar 09]; 7(3):60-66. Disponível em: http://revista2.grupointegrado.br/revista/index.php/sabios2/article/view/647/460.

Monteiro MAM, Ribeiro RC, Fernandes BDA, Sousa JFR, Santos LM. Controle das temperaturas de armazenamento e de distribuição de alimentos em restaurantes comerciais de uma instituição pública de ensino. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde [Internet]. 2014 [acesso em 2020 mar 02]; 9(1):99-106. Disponível em: https://doi.org/10.12957/demetra.2014.6800.

Almeida KM, André MCP, Campos MRH, Díaz MEP. Condições físico-funcionais e higiênico-sanitárias das unidades de alimentação e nutrição de escolas da Região Centro-Oeste, Brasil. Rev. Nutr. [Internet]. 2014 [acesso em 2020 mar 02]; 3(27):343-356. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1415-527320140003 00008.

Mendes RA, Coelho AIM, Azeredo RMC. Contamination by Bacillus cereus on equipment and utensil surfaces in a food and nutrition service unit. Ciência & Saude Coletiva [Internet]. 2011 [acesso em 2020 mar 02]; 16(9):3933-3938. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1413-81232011001000030.

Mello AG, Gama MP, Marin VA, Colares LGT. Conhecimento dos Manipuladores de Alimentos sobre Boas Práticas nos Restaurantes Públicos Populares do Estado do Rio de Janeiro. Braz. J. Food Technol [Internet]. 2010 [acesso em 2020 mar 02]; 13(1):60-68. Disponível em: https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/12076.

Corrêa R da S, Rockett FC, Rocha PB, Silva VL, Oliveira VR. Atuação do nutricionista no Programa Nacional de Alimentação Escolar na região Sul do Brasil. Ciênc. Saúde Coletiva [Internet]. 2017 [acesso em 2020 mar 02]; 22(2):563–574. Disponível em: https://www.scielo.br/pdf/csc/v22n2/1413-8123-csc-22-02-0563.pdf.

A revista Segurança Alimentar e Nutricional utiliza a licença do Creative Commons (CC), preservando assim, a integridade dos artigos em ambiente de acesso aberto.

 

Downloads

Download data is not yet available.