Banner Portal
Hygienic-sanitary conditions in Japanese food restaurants and the risks of contamination
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Good manufacturing practices
Food contamination
Quality control
Food safety

How to Cite

BRITO, Leticya Lima de; MELLO, Amanda Maria Rego de; SILVA, Camila Ferreira Corrêa da; PUPOLIN, Welliton Donizeti. Hygienic-sanitary conditions in Japanese food restaurants and the risks of contamination. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 31, n. 00, p. e024002, 2024. DOI: 10.20396/san.v31i00.8675879. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8675879. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Introduction: Given the escalating demand in the food market and the consequent imperative to ensure consumer safety, the adoption of rigorous safety measures and hygiene practices has become paramount. The great amount of raw food consumption in Japanese cuisine brings considerable risks for microbial contamination, especially with the rising popularity of sushi restaurants in the past decade. Objective: This study aims to evaluate the hygienic and sanitary conditions of Japanese cuisine restaurants and assess the risks of contamination. Methods: A comprehensive literature review was conducted, predominantly encompassing national scientific articles published from 2004 to 2020, available in major scientific databases and books. Results: The implementation of the Prerequisite Program (PRP) facilitates the identification of practices that must be implemented in order to ensure process quality and the studies suggests that the main factors to be ensured is the cleanliness of the environment and the sanitization of raw materials. Furthermore, the adherence to the PRP includes frequent training on Good Manufacturing Practices (GMP) to the responsible handlers. Conclusion: The reviewed studies underscore the critical importance of PRP implementation in ensuring contamination-free food. Additionally, the findings highlight the need for the food sector, particularly within Japanese cuisine, to enhance its quality control measures to mitigate contamination risks.

https://doi.org/10.20396/san.v31i00.8675879
PDF (Português (Brasil))

References

- Miranda ACB, Baião RCL. Avaliação das boas práticas na fabricação de preparações à base de pescados crus em restaurante. Rev Eletr Fainor [Internet]. 2011 Jan-Dez [cited 2020 Apr 25];4(1):52–61. Available from: https://docplayer.com.br/24280374-Avaliacao-das-boas-praticas-na-fabricacao-de-preparacoes-a-base-de-pescados-crus-em-restaurante-japones.html.

- Rossi CF. Condições higiênico-sanitárias de restaurantes comerciais do tipo self-service de Belo Horizonte-MG. [Master’s thesis]. Belo Horizonte: Universidade Federal de Minas Gerais; 2006. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://repositorio.ufmg.br/handle/1843/MBSA-6WGNL9.

- Melo ES de, Amorim WR de, Pinheiro REE, Corrêa PG do N, Carvalho SMR de, Santos ARSS, et al. Doenças transmitidas por alimentos e principais agentes bacterianos envolvidos em surtos no Brasil. Pubvet [Internet]. 2018 Oct [cited 2020 Jul 15];12(10):1–9. Available from: https://ojs.pubvet.com.br/index.php/revista/article/view/1010 DOI: https://doi.org/10.31533/pubvet.v12n10a191.1-9.

- Stedefeldt E. Análise de riscos na gestão da segurança de alimentos. 1st ed. São Paulo: Senac São Paulo; 2019.

- Universidade Federal do Ceará. Unidade 03: Risco sanitário – percepção, avaliação, gerenciamento e comunicação [Internet]. Fortaleza: Agência Nacional de Vigilância Sanitária; 2015. Curso básico em vigilância sanitária. [cited 2020 Apr 25]. Available from: http://portal.anvisa.gov.br/documents/33856/3428144/Unidade_03+-+Risco+Sanit%C3%A1rio/bf0e74f8-2a9b-4974-84d5-5cc80bd27ef9?version=1.0.

- Silveira S M da. Avaliação das condições higiênicas sanitárias da Uan de um asilo em Planaltina [undergraduate thesis]. Brasília: Centro Universitário de Brasília; 2011 [cited 2020 Apr 25]. 35 p. Available from: https://repositorio.uniceub.br/jspui/handle/235/7207.

- Agência Nacional de Vigilância Sanitária [Brasil]. Resolução n° 216, de 15 de setembro de 2004. Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviço de Alimentação. 2004 [Internet] [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2004/res0216_15_09_2004.html#:~:text=Disp%C3%B5e%20sobre%20Regulamento%20T%C3%A9cnico%20de%20Boas%20Pr%C3%A1ticas%20para%20Servi%C3%A7os%20de%20Alimenta%C3%A7%C3%A3o.&text=1%C2%BA%20Aprovar%20o%20Regulamento%20T%C3%A9cnico,Art.

- Quintino S da S, Rodolpho D. Um estudo sobre a importância do APPCC - Análise de perigos e pontos críticos de controle - Na indústria de alimentos. INFA [Internet]. 2018 Dec [cited 2020 Apr 25];15(2):196–207. Available from: https://revista.fatectq.edu.br/interfacetecnologica/article/view/452 DOI: https://doi.org/10.31510/infa.v15i2.452.

- Berti RC, Santos DC. Importância do controle de qualidade na indústria alimentícia: prováveis medidas para evitar contaminação por resíduos de limpeza em bebida UHT. Atas Ciênc Saúde [Internet] 2016 [cited 2020 Apr 25];4(1):23–38. Available from: https://revistaseletronicas.fmu.br/index.php/ACIS/article/view/1084.

- Montanari AS, Romão NF, Sobral F de OS, Marmitt BG, Silva FP de S, Correio Thais Cristina Avelino Martinelli. Avaliação da qualidade microbiológica de sashimis de salmão, preparados e comercializados em restaurantes japoneses no município de Ji-Paraná – RO. South Am J Bas Edu Tec Technol [Internet]. 2015 [cited 2020 Apr 2020]; 2(1):4 - 16. DOI 2446 - 4821. Available from: https://periodicos.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/127.

- Olivetto MC, Ferraz RRN. Qualidade microbiológica do consumo de pescado cru na culinária japonesa: síntese de evidências. Int J Health Manag Rev [Internet]. 2018 May 29 [cited 2020 Apr 25];4(1). Available from: https://ijhmreview.org/ijhmreview/article/view/133/71.

- Gonçalves EPM, Barros MCS, Pessôa MC, Cardilli DJ, Roos TB, Moraes CM. Padronização de uma PCR para a autenticação do Salmo salar em pratos da culinária japonesa. Arq Bras Med Vet Zootec [Internet] 2019 Abr [cited 2020 Jul 15];71(2):640–6. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000200640&lng=en&nrm=iso DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-10280.

- Ministério da Saúde. Surtos de Doenças Transmitidas por Alimentos no Brasil [Internet]. Brasil; 2018 [cited 2020 May 4]. Available from: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/d/doencas-transmitidas-por-alimentos.

- Ferreira MA, São José JFB de, Tomazin APB, Martin HSD, Milagres RC de M, Pinheiro-Sant’ana HM. Avaliação da adequação às boas práticas em unidade de alimentação e nutrição. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. [cited 2020 May 17]; 70(2):230–5. Available from: https://periodicoshomolog.saude.sp.gov.br/index.php/RIAL/article/view/32577.

- Leite LHM, Machado PAN, Vasconcellos ALR de, Carvalho IM de. Boas práticas de higiene e conservação de alimentos em cozinhas residenciais de usuários do programa saúde da família-Lapa. Rev Cienc Med [Internet]. 2009 [cited 2020 May 17];18(2). Available from: http://periodicos.puc-campinas.edu.br/seer/index.php/cienciasmedicas/article/view/645/625.

- Vallandro MJ. Avaliação da qualidade microbiológica de sashimis a base de salmão, preparados em restaurantes especializados em culinária japonesa na cidade de Porto Alegre-RS [dissertation]. Porto Alegre: Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; 2010 [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.lume.ufrgs.br/handle/10183/28854.

- Alves PSLL. Avaliação das Condições Higiênico-Sanitárias de um Restaurante de Comida Japonesa e um Restaurante Comercial em Boa Esperança [dissertation on the Internet]. Varginha: Graduação em Nutrição, Centro Universitário do Sul de Minas; 2018 [cited 2020 May 5]. 34 p. Available from: http://192.100.247.84/handle/prefix/858.

- Medeiros M das GG de A, Carvalho LR de, Franco RM. Percepção sobre a higiene dos manipuladores de alimentos e perfil microbiológico em restaurante universitário. Cienc saude colet [Internet]. 2017 Feb [cited 2020 Apr 10];22(2):383–92. Available from: https://www.scielo.br/j/csc/a/QqxJ8QxnZfq7j3CtfNT3dxD/abstract/?lang=pt DOI: https://doi.org/10.1590/1413-81232017222.17282015.

- Pimentel Bastos CS. Noções básicas de higiene na manipulação de alimentos [Internet]. 2017 [cited 2020 May 17]. Available from: https://ovigilantesanitario.files.wordpress.com/2017/05/cartilha-noc3a7c3b5es-bc3a1sicas-de-higiene-na-manipulac3a7c3a3o-dos-alimentos.pdf.

- SM dos S. Contaminação dos Alimentos Ocasionada por Manipuladores [dissertation on the Internet]. Brasília: Centro de Excelência em Turismo, Universidade de Brasília; 2006 [cited 2020 May 17]. 47 p. Available from: https://bdm.unb.br/bitstream/10483/480/1/2006_SandraMariaSantosFerreira.pdf.

- Garcia DM, Bassinello PZ. Treinamento em boas práticas para manipuladores de alimentos. Embrapa Arroz e Feijão [Internet]. 2007 Jan [cited 2020 May 17];[21]:36. Available from: https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/216447/treinamento-em-boas-praticas-para-manipuladores-de-alimentos.

- Leão RC, Gonçalves Á de C, Santos CTB dos, Andrade AA, Silva MC dos S, Silva MB de O. Ocorrência de enteroparasitos e coliformes termotolerantes nas mãos de manipuladores de alimentos de um hospital de ensino. Cad saude colet [Internet]. 2018 [cited 2020 May 17];26(2):211–5. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1414-462X2018000200211&lang=pt DOI: https://doi.org/10.1590/1414-462X201800020283.

- Caramello LE. Qualidade microbiológica de peixes e frutos do mar comercializados em Botucatu, SP. Aleph [undergraduate thesis]. Instituto de Biociências de Botucatu, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. 2013 [cited 2020 May 17]. Available from: https://repositorio.unesp.br/handle/11449/124322.

- Masson ML, Pinto RDA. Perigos potenciais associados ao consumo de alimentos derivados de peixe cru. Bol Cent Pesqui Process Aliment [Internet]. 1998 Jun [cited 2020 May 17];16(1):71–84. Available from: https://www.researchgate.net/publication/264408186_PERIGOS_POTENCIAIS_ASSOCIADOS_AO_CONSUMO_DE_ALIMENTOS_DERIVADOS_DE_PEIXE_CRU.

- Amaral R, Oliveira B. Perigos Físicos: Importância da sua Identificação para o Sistema de Segurança Alimentar. Nutrícias [Internet]. 2013 Dez [cited 2020 May 17];[19]:10–2. Available from: http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2182-72302013000400003&lng=pt.

- Machado J, Santos D. Casos de intoxicações por alimentos e bebidas notificados em Barra do Garças, Mato Grosso [undergraduate thesis]. Barra do Garças: Centro Universitário do Araguaia, Instituto de Ciências Biológicas da Saúde, Universidade Federal de Mato Grosso; 2019 [cited 2020 May 17]. Available from: http://bdm.ufmt.br/bitstream/1/1226/1/TCC_2018_%20Joyce%20Machado%20dos%20Santos.pdf.

- Teixeira LC, Garcia PPC. Qualidade do pescado: captura, conservação e contaminação. Acta Cienc Saude [Internet]. 2014 [cited 2020 May 17];1(2):1–15. Available from: https://www2.ls.edu.br/actacs/index.php/ACTA/article/view/88.

- Pereira NLJA, Gaberz Kirschnik P, Da Silva QV, Maris CS. Uso de peixes como biomarcadores para monitoramento ambiental aquático. Rev Acad Ciênc Anim [Internet]. 2010 Out [cited 2020 May 17];8(4):469–84. Available from: https://periodicos.pucpr.br/index.php/cienciaanimal/article/view/11018/10415 DOI: https://doi.org/10.7213/cienciaanimal.v8i4.11018.

- Dionysio RB, Pereira FV. Conservação de alimentos. Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro - PUC Rio, editor. Projeto Condigital MEC - MCT [Internet]. [cited 2020 May 17]. Available from: https://pt.scribd.com/document/392580912/Conservacao-de-Alimentos-15p-pdf.

- Pinheiro LB. Piscicultura de tilápia: Efeitos da contaminação por Escherichia coli e Salmonella enteritidis [dissertation on the Internet]. Pombal, PB: Universidade Federal de Campina Grande; 2018 [cited 2020 May 17]. 43 p. Available from: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/xmlui/handle/riufcg/3087.

- G1. Família que morreu após comer peixe é enterrada no Pará. [Internet]. Paraíba: G1; c2024 [cited 2024 Feb 23]. Available from: https://g1.globo.com/pa/para/noticia/2024/02/23/familia-que-morreu-apos-comer-peixe-e-enterrada-no-para.ghtml.

- Soares ALR, Gaudioso TK, editores. 12ª Semana de Museus. As imigrantes japonesas no Rio Grande do Sul: Suas funções na preservação da cultura do país de origem; 2014; Rio Grande do Sul [Internet]. [unknown location: unknown publisher]; 2014 [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.ufrgs.br/memorialjapao/wp-content/uploads/2014/05/Soares-e-Gaudioso.pdf.

- Patrocínio IDR. A segurança alimentar no consumo de pescado cru com valência para a produção de sushi [dissertation on the Internet]. Lisboa: Faculdade de Ciências e Tecnologia, Universidade Nova de Lisboa; 2009 [cited 2020 May 5]. 143 p. Available from: https://run.unl.pt/bitstream/10362/2508/1/Patrocinio_2009.pdf Mestrado em Tecnologia e Segurança Alimentar.

- São José JFB. Contaminação microbiológica em serviços de alimentação: importância e controle. Nutrire Rev Soc Bras Aliment Nutr [Internet]. 2012 Apr [cited 2020 May 5];37(1):78-92. Available from: http://sban.cloudpainel.com.br/files/revistas_publicacoes/355.pdf.

- Afifi HS, Abushelaibi AA. Assessment of personal hygiene knowledge, and practices in Al Ain, United Arab Emirates. Food Control [Internet]. 2012 May [cited 2020 May 17];25(1):249–53. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713511004580.

- Silva JEA da, compilador. Manual de controle higiênico sanitário em serviços de alimentação [bibliography]. 6ª ed. São Paulo: Varela; 2007.

- Rodrigues SPL, Santos DFC, Santos MAO, Santos WI, Carvalho MG de. Avaliação da qualidade higiênico-sanitária de restaurantes orientais [japonês e chinês] em Aracaju. Rev Bras Hig Sanid Anim [Internet]. 2017 Sep 21 [cited 2020 May 5];11(3):289–306. Available from: http://www.higieneanimal.ufc.br/seer/index.php/higieneanimal/article/view/403.

- Seixas FRF. Check list das boas práticas de fabricação aplicado em restaurante na cidade de Rolim de Moura - RO. Jornada Cient Unesc [Internet]. 2015 Dec 7 [cited 2020 May 5];[1]. Available from: http://revista.unescnet.br/index.php/jc2016/article/view/278.

- Stoffel F, Piemolini-Barreto LT. Avaliação de boas práticas em restaurante especializado em culinária oriental. [Internet]. 2018 [cited 2020 May 4];32(276/277):53–7. Available from: https://pdfs.semanticscholar.org/a1b3/265b2f05c4fddda9ec03c60ef7ed056b81b7.pdf.

- Ebone MV, Cavalli SB, Lopes SJ. Segurança e qualidade higiênico-sanitária em unidades produtoras de refeições comerciais. Rev Nutr [Internet]. 2011 [cited 2020 Sep 15];24(5):725–34. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732011000500006.

- Cruz AG da, Cenci SA, Maia MCA. Pré-requisitos para implementação do sistema APPCC em uma linha de alface minimamente processada. Cienc Tecnol Aliment [Internet]. 2006 Mar [cited 2020 Sep 15];26(1):104–9. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S010120612006000100018&lng=en&nrm=iso.

- Rêgo JC do. Qualidade e segurança de alimentos em Unidades de Alimentação e Nutrição [thesis]. Recife: Universidade Federal de Pernambuco; 2004 [cited 2020 Sep 15]. 152 p. Available from: https://repositorio.ufpe.br/bitstream/123456789/9002/1/arquivo8834_1.pdf#page=62.

- Agência Nacional de Vigilância Sanitária [Brasil]. Resolução RDC nº 275, DE 21 DE OUTUBRO DE 2002. Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos e a Lista de Verificação das Boas Práticas de Fabricação em Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. 2002 [Internet] [cited 2020 May 17]. Available from: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inspecao/produtos-vegetal/legislacao-1/biblioteca-de-normas-vinhos-e-bebidas/resolucao-rdc-no-275-de-21-de-outubro-de-2002.pdf/view.

- Secretaria de Saúde do Estado do Rio Grande do Sul. Aprova a Lista de Verificação em Boas Práticas para Serviços de Alimentação, aprova Normas para Cursos de Capacitação em Boas Práticas para Serviços de Alimentação e dá outras providências. Portaria Nº 78/2009. Diário Oficial da União [Internet]. 2009 Jan 28 [cited 2020 Dec 15];[1]:35. Available from: http://www.tramandai.rs.gov.br/download/portaria_estadual_078_2009.pdf.

- Alves AL, Freitas SAL de. Avaliação das boas práticas em serviços de alimentação de terminais rodoviários no Estado do Rio Grande do Sul. Braz J Food Technol [Internet] 2010 Nov [cited 2020 May 17];23;13[EE01]:16–22. Available from: https://pdfs.semanticscholar.org/513c/bf547fbadbdf160061c17ea9da2eda7745bb.pdf?_ga=2.91361690.1255039902.1589728544-531238060.1589728544 DOI: https://doi.org/10.4260/BJFT20101304103.

- Sousa M, Amaral R, Oliveira B. Boas Práticas que Contribuem para a Qualidade do Sushi em Estabelecimentos de Restauração. Nutrícias [Internet]. 2012 Dec 1 [cited 2020 May 7];(15):31–3. Available from: http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2182-72302012000400008&lng=pt&nrm=iso.

- Moura RF, Costa GF, Cunha JC, Silva Filhos CRM, Santos JG. Avaliação microbiológica de sushis a base de salmão preparados em restaurantes especializados em culinária japonesa na região do agras paraibano. Alimentação Humana [Internet]. 2015 [cited 2020 May 17];21(1–3):16–22. Available from: https://www.researchgate.net/publication/320138703_Avaliacao_microbiologica_de_sushis_a_base_de_salmao_preparados_em_restaurantes_especializados_em_culinaria_japonesa_da_regiao_do_agreste_paraibano.

- Silva DS et al. Avaliação da Segurança Alimentar em um Restaurante Self-Service. Espacios [Internet]. 2015;36(21). Available from: http://www.revistaespacios.com/a15v36n21/15362125.html.

- Akutsu RC, Botelho RA, Camargo EB, Sávio KEO, Araújo WC. Adequação das boas práticas de fabricação em serviços de alimentação. Rev Nutr [Internet] 2005 Jun [cited 2020 May 17];18(3):419–27 Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732005000300013&lng=en&nrm=iso DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732005000300013.

- Perassoli AA, Frigo G. Análise higiênico-sanitária de sushi e sashimi comercializados em estabelecimentos na cidade de Maringá - PR [dissertation on the Internet]. Maringá: Centro Universitário de Maringá; 2019 [cited 2020 May 7]. 16 s. Available from: http://rdu.unicesumar.edu.br/bitstream/123456789/5349/1/TRABALHO%20DE%20CONCLUS%c3%83O%20DE%20CURSO.pdf.

- Silva LC, Santos DB dos, São José JFB de, Silva EMM da. Boas práticas na manipulação de alimentos em unidades de alimentação e nutrição. DEMETRA [Internet]. 2015 Dec 17 [cited 2020 May 7];10(4). Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/16721.

- Lehel J, Yaucat-Guendi R, Darnay L, Palotás P, Laczay P. Possible food safety hazards of ready-to-eat raw fish containing product [sushi, sashimi]. Crit Rev Food Sci Nutr. [Internet] 2020 Apr [cited 2020 May 4];61(5):867–88. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2020.1749024?scroll=top&needAccess=true DOI: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1749024.

- Ministério da Saúde [Brasil]. Boletins Epidemiológicos; Brasília 2024 [Internet]. Secretaria de Políticas de Saúde. [cited 2020 May 20] Available from: https://www.gov.br/saude/pt-br/centrais-de conteudo/publicacoes/boletins/epidemiologicos.

- Kulawik P, Dordevic D, Gambuś F, Szczurowska K, Zając M. Heavy metal contamination, microbiological spoilage and biogenic amine content in sushi available on the Polish market. J Sci Food Agric [Internet] 2017 Dec [cited 2020 May 9];98(7):2809–15. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29134651/ DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.8778.

- Agência Nacional de Vigilância Sanitária [Brasil]. Instrução Normativa nº 60, DE 23 DE DEZEMBRO DE 2019. Estabelece as listas de padrões microbiológicos para alimentos. 2019 [Internet] [cited 2020 May 25] Available from: https://cvs.saude.sp.gov.br/zip/U_IN-MS-ANVISA-60_231219.pdf.

- Liang W-L, Pan Y-L, Cheng H-L, Li T-C, Yu PH-F, Chan S-W. The microbiological quality of take-away raw salmon finger sushi sold in Hong Kong. Food Control [Internet] 2016 Nov [cited 2020 May 9];69:45–50. Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713516301840.

- Dumen E, Ekici G, Ergin S, Bayrakal GM. Presence of Foodborne Pathogens in Seafood and Risk Ranking for Pathogens. Foodborne Pathog Dis [Internet] 2020 Mar [cited 2020 May 4]. Available from: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/fpd.2019.2753?rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&journalCode=fpd DOI: https://doi.org/10.1089/fpd.2019.2753 .

- Hoel S, Mehli L, Bruheim T, Vadstein O, Jakobsen AN. Assessment of Microbiological Quality of Retail Fresh Sushi from Selected Sources in Norway. J Food Prot [Internet] 2015 May [cited 2020 May 9];78(5):977–82. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25951393 DOI: https://doi.org/10.4315/0362-028x.jfp-14-480.

- Thompson CK, Wang Q, Bag SK, Franklin N, Shadbolt CT, Howard P, et al. Epidemiology and whole genome sequencing of an ongoing point-sourceSalmonellaAgona outbreak associated with sushi consumption in western Sydney, Australia 2015. Epidemiol Infect [Internet]. 2017 May 2 [cited 2020 May 9];145(10):2062–71. Available from: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/703D7CB6DB78FC104F52C1436822BE4F/S0950268817000693a.pdf/epidemiology_and_whole_genome_sequencing_of_an_ongoing_pointsource_salmonella_agona_outbreak_associated_with_sushi_consumption_in_western_sydney_australia_2015.pdf DOI: https://doi.org/10.1017/S0950268817000693.

- Araújo TDS, Freitas MJS, Silva SRO da, Rebouças RH. Sushi: Risco microbiológico? Arquivos de Ciências do Mar [Internet]. 2016 Nov [cited 2020 May 9];49(1):55–8. Available from: http://www.periodicos.ufc.br/index.php/arquivosdecienciadomar/article/view/6160 DOI: https://doi.org/10.32360/acmar.v49i1.6160.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.