Banner Portal
Innovations to guarantee access to food through civil society organizations in Brazil
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Food supply
Popular restaurants
Food banks

How to Cite

BELIK, Walter. Innovations to guarantee access to food through civil society organizations in Brazil. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 30, n. 00, p. e023019, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8673795. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8673795. Acesso em: 17 jul. 2024.

Abstract

Introduction and objective: The article seeks to update information on the performance of civil society organizations in meeting the emergency demand for food. Discussion: In recent years, Brazil has experienced a real dismantling of public policies to combat hunger that occurred in combination with the health crisis caused by the pandemic. The mobilization of society sought to restore a social protection network in a precarious way, avoiding an even more serious situation. In this context, interesting initiatives emerged in the operation of Food Banks, Solidarity Kitchens, Popular Restaurants and in the more direct connection between family farmers and urban consumers through the use of mobile applications. Conclusion: The article reinforces the responsibility and the important role of civil society organizations in the Food Security and Nutrition Policy.

https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8673795
PDF (Português (Brasil))

References

Farfan JA. Alimentação alternativa: análise crítica de uma proposta de intervenção nutricional. Cad Saúde Pública. 1998 [cited 2023 Jun 20];14(1):205-212. Available from: https://www.scielo.br/j/csp/a/SXHhwMWkCvB3J6PtgjGLh3B/?format=pdf&lang=pt.

Marques IC. Multi-mistura: desnutrição infantil e limites do relativismo. In: Anais do XXV Simpósio Nacional de História – ANPUH [Internet]; 2009 Fortaleza, CE. Available from: https://anpuh.org.br/uploads/anais-simposios/pdf/2019-01/1548772004_d0a6c0c86a35885937f5b540abbe454a.pdf.

Belik W. Como as Empresas Podem Apoiar e Participar do Combate à Fome. São Paulo: Ethos; 2003. 96p.

COEP - Comitê de Entidades no Combate à Fome e pela Vida. Das ruas às redes – 15 anos de mobilização social na luta contra a fome e a pobreza. Rio de janeiro: COEP; 2008. 452p.

Belik W. Políticas de Seguridad Alimentaria para las Areas Urbanas. 2004. In: Belik, W, editor. Políticas de Seguridade Alimentaria y Nutrición en América Latina. São Paulo: Hucitec; 2004, p. 109-16.

UFVJM – Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri. Avaliação Nacional de Bancos de Alimentos, 2021 [cited 2023 Jun 20]. 215p. (Relatório Técnico-Científico elaborado pela UFVJM como produto final da parceria com o Ministério da Cidadania). Available from: https://www.gov.br/mds/pt-br/noticias-e-conteudos/desenvolvimento-social/noticias-desenvolvimento-social/encontro-nacional-busca-fortalecer-rede-brasileira-de-bancos-de-alimentos/RelatrioFinal_PesquisaNacionaldeBancosdeAlimentoscompactado.pdf.

UFVJM – Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri. Avaliação Nacional de Bancos de Alimentos, 2021 [cited 2023 Jun 20]. 215p. (Relatório Técnico-Científico elaborado pela UFVJM como produto final da parceria com o Ministério da Cidadania) Disponível em: https://www.gov.br/mds/pt-br/noticias-e-conteudos/desenvolvimento-social/noticias-desenvolvimento-social/encontro-nacional-busca-fortalecer-rede-brasileira-de-bancos-de-alimentos/RelatrioFinal_PesquisaNacionaldeBancosdeAlimentoscompactado.pdf.

Câmara dos Deputados. Perdas e desperdício de alimentos: estratégias para redução. Brasília: Câmara dos Deputados, Edições Câmara, 2018 [cited 2023 Jun 20]. 260p. (Série cadernos de trabalhos e debates; n. 3 e-book). Available from: https://livraria.camara.leg.br/perdas-e-desperdicio-de-alimentos-estrategias-para-reducao.

UFVJM – Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri. Avaliação Nacional de Bancos de Alimentos, 2021 [cited 2023 Jun 20]. 2015p. (Relatório Técnico-Científico elaborado pela UFVJM como produto final da parceria com o Ministério da Cidadania) Available from: https://www.gov.br/mds/pt-br/noticias-e-conteudos/desenvolvimento-social/noticias-desenvolvimento-social/encontro-nacional-busca-fortalecer-rede-brasileira-de-bancos-de-alimentos/RelatrioFinal_PesquisaNacionaldeBancosdeAlimentoscompactado.pdf.

Garcia MT, Silva ER da, Mustapha RD, Coelho DEP, Maurelli G, Ferreira RAB, Amaral NTK do, Bógus CM. Avaliação dos bancos de alimentos: uma revisão integrativa da literatura nacional. Segur. Aliment. Nutr. [Internet]. 13 de janeiro de 2022 [citado em 02 jul 2023];28(00):e021034. Available from: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665406 DOI: https://doi.org/10.20396/san.v28i00.8665406.

Belik W. La agenda de reducción de las pérdidas y desperdicios de alimentos y las políticas de Seguridad Alimentaria y Nutricional. In: Gutiérrez GA, organizador. Seguridad alimentaria y pérdidas de alimentos en México. 1ed. Ciudad de México: Instituto Politécnico Nacional - Editorial Miguel Angel Porrúa, v. 1, 2019:11-32.

UFVJM – Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri. Avaliação Nacional de Bancos de Alimentos, 2021 [cited 2023 Jun 20]. 215p. (Relatório Técnico-Científico elaborado pela UFVJM como produto final da parceria com o Ministério da Cidadania). Available from: https://www.gov.br/mds/pt-br/noticias-e-conteudos/desenvolvimento-social/noticias-desenvolvimento-social/encontro-nacional-busca-fortalecer-rede-brasileira-de-bancos-de-alimentos/RelatrioFinal_PesquisaNacionaldeBancosdeAlimentoscompactado.pdf.

Souza CR, Scur G. As transações entre varejistas e fornecedores de frutas, legumes e verduras na cidade de São Paulo. Prod [Internet]. Jul/set 2011 [cited 2023 Jun 20];21(3):518-527. Available from: https://www.scielo.br/j/prod/a/53BsrNM9CCp8x5sZvKQm9Tb/?lang=pt&format=html DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-65132011005000040.

FAO y FLAMA. Mercados Mayoristas: Acción frente al COVID-19. Boletín Nº 5. Santiago de Chile, 2020 (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO) / Federación Latinoamericana de Mercados de Abastecimiento (FLAMA)) Available from:. https://www.fao.org/publications/card/en/c/CB1496ES.

Belik W. Políticas de Seguridad Alimentaria para las Areas Urbanas. 2004. In: Belik W, editor. Políticas de Seguridade Alimentaria y Nutrición en América Latina. São Paulo: Hucitec; 2004. p. 109-16.

Nogueira Neto AL, Perini JHM. O Fome Zero e a Rede Nacional de Equipamentos Públicos de Alimentação e Nutrição In: Brasil – Ministério do Desenvolvimento Social (MDS). Fome Zero: uma história brasileira. Brasília: MDS; 2010. p. 136–45.

Nabuco MR, Pessôa MJS. Popular Restaurants: Brazilian urban experience on fighting against hunger and strengthening civil rights In: Brebbia, CA, Martins-Duque, JF, Wadhwa, LC. The Sustainable City II – Urban Regenertion and Sustainability. Series: Advances in Architecture. Southampton: WIT Press Boston. 2002 [cited 2023 Jun 20]. v. 14: 735-744 Available from: https://www.compmech.com/elibrary/wit-transactions-on-ecology-and-the-environment/54/714 DOI 10.2495/URS020701.

Fogagnoli MM. “Almoçar bem é no SAPS!”: os trabalhadores e o Serviço de. Alimentação da Previdência Social (1940-1950) [master’s thesis]. Niterói: Mestrado em História, Universidade Federal Fluminense; 2011 [cited 2023 Jun 20]. 119p. Disponível em: https://www.historia.uff.br/stricto/td/1541.pdf.

Leão VOP de S, Curan RM, Marques PEMA. Agricultura urbana e perirubana do município de São Paulo diante da pandemia de Covid-19: análises de experiências pertinentes para o combate à fome. Segur Aliment Nutr [Internet]. 2023 [cited 2023 Jun 22]; 30:e023002. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8670691 DOI: https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8670691.

FAO y FLAMA. Mercados Mayoristas: Acción frente al COVID-19. Boletín nº 5. Santiago de Chile: FAO, 2020 [cited 2023 Jun 23] (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO)/Federación Latinoamericana de Mercados de Abastecimiento (FLAMA)). Available from: https://www.fao.org/publications/card/en/c/CB1496ES.

FAO y FLAMA. Los mercados mayoristas - Impactos sociales y económicos de los mercados mayoristas en los sistemas agroalimentarios urbanos. Boletín nº 8. Santiago de Chile: FAO, 2022 [cited 2023 Jun 23] (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO) / Federación Latinoamericana de Mercados de Abastecimiento (FLAMA)). Available from: https://www.fao.org/publications/card/en/c/CB1496ES.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Segurança Alimentar e Nutricional

Downloads

Download data is not yet available.